Kirjakantti lähestyy! Parhaat tärpit, osa 1: kirjallisuus


Enää viikko Kirjakanttiin! Voin kertoa, että takana on työntäyteinen, mutta idearikas ja iloinen suunnittelurupeama ja kohta puoliin päästään nauttimaan työn hedelmistä. Toivon, että mahdollisimman moni kirjallisuuden ystävä läheltä ja kaukaa saapuu viettämään savolaista kirjallisuusjuhlaa ensi viikonloppuna! Myös muut kulttuurin ystävän viihtyvät varmasti, sillä Kirjakantti on paljon muutakin kuin kirjoja. Tämän vuoden teemana on Sanojen juuret ja aihepiiriä käsitellään monipuolisesti paitsi kirjallisuuden myös musiikin, elokuvan ja sanataiteen keinoin. Mutta kun esitellään tärppejä, kuuluu listauksen mielestäni olla ytimekäs. Siitäpä syystä päätin esitellä ohjelmaa peräti kolmessa osassa ja tässä ensimmäisessä keskityn nimenomaan kirjallisuuteen.

Kirjakanttia vietetään Kuopiossa 22.-24.11. Yksi keskeinen tapahtumapaikka on kirjallisuuteen sopivasti kaupunginkirjasto, mutta tapahtumia on myös ripoteltu pitkin kaupunkia perinteikkäisiin ja viihtyisiin, kuopiolaisuutta ilmentäviin paikkoihin.
On muodostunut jo perinteeksi, että Kirjakantin avajaisissa kaupunginkirjaston salissa klo 16.30 julkaistaan tämänvuotiset Savonia-palkintoehdokkaat. Ehdokkaiden henkilöllisyydet ovat vuoden tarkimmin vartioituja salaisuuksia, mutta perjantaina ne siis selviävät! Lauantaina klo 12.15-13.45 ehdokkaiden mietteitä pääsee kuulemaan samassa paikassa. Keiden savolaiskirjailijoiden Sinä uskot olevan ehdokkaiden joukossa?Kirjabloggaajat ovat vahvasti mukana tämän vuoden tapahtumassa. Jo heti lauantaiaamuna klo 9.30 on mahdollista bongata Kirjainten virrassa -blogin Hanna ja Lumiomena-blogin Katja, nuo ihanat Kirjablogikirjan kirjoittajat esiintymästä kaupunginkirjaston salissa. Hannan ja Katjan ohella ääneen pääsevät kustantaja Touko Siltala ja kriitikko Risto Löf. Keskustelun aiheena on Kuka lukee oikein? 


Kaupunginkirjastolle tullessa kannattaa varata aikaa, sillä siellä ohjelmaa riittää kello 15 saakka. 10.45 lauteille astuvat paikallisten kirjailijat. Paikalla onkin kova nelikko: Murha tuomiokapitulissa -nimisen esikoisdekkarinsa julkaissut Marja-Sisko Aalto, Pihkatapillaan HS:n esikoiskirjapalkintoehdokkaanakin ollut Antti Heikkinen, historiallisen Heinäkuun päivä -romaanin kirjoittaja, Kuopio-stipendillä palkittu Tatu Kokko sekä tänä vuonna ilmestyneen Khao Lakin sydämet -nuortenkirjan kirjoittaja, pitkän linjan sanataituri Marja-Leena Tiainen.Kirjabloggaajat saivat valita tämän vuoden kirjailijavieraan ja valituksi tuli ehkä itseoikeutetusti Pasi Ilmari Jääskeläinen. Sielut kulkevat sateessa - perimmäisten kysymysten äärellä on kello 14 alkavan keskustelutuokion nimi ja voitte kuvitella, että olen iloissani siitä, että allekirjoittanut on saanut kunniatehtävän haastatella Jääskeläistä näin kiehtovan otsikon alla!


Kaupunginkirjastolta siirrymme ravintola Rustikiin, perinteikkään Kauppahallin kellariin, jossa huipentuu Kirjakantin ja Amman lukuhetken koko syksyn yhteistyö ja Kaikkien aikojen paras kirja julkaistaan kello 15.30 alkavassa tilaisuudessa! Saan kanssani lavalle upeita ja taitavia kirjabloggaajia, jotka esittelevät eniten ääniä saaneet kirjat. Tilaisuuden lopuksi lauluntekijä Suonna Kononen kitaroineen astuu lavalle ja esittää Reino Rinteen teksteihin tehdyn sävelrunoelma -levyn sävellyksiä akustisesti. Torille kannattaa tulla tuolloin muutenkin, sillä joulunavajaiset ja sen kunniaksi järjestettävä ilotulitus ovat samoihin aikoihin käynnissä!

Eikö kuulostakin hienolta! Saa kehua ihan vapaasti :) Seuraavassa tärppipostauksessa esittelen sitten viikonlopun muuta kulttuuritarjontaa.

Kommentit

  1. Kylläpä Kirjakantissa onkin paljon kiinnostavaa ohjelmaa. Innolla odottelen Savon-reissua!

    VastaaPoista
  2. Kyllä, kuulostaa hienolta! Harmi etten pääse paikalle, paljon kiinnostavaa ohjelmaa ja hyviä tyyppejä siellä esiintymässä. Mutta jonain vuonna vielä. Keskustelu Kuka lukee oikein olisi kiva kuulla, ehkä jopa oppisi jotain :-) Tsempit viimeiseen viikkoon tapahtuman kanssa, varmaan huisketta, ja onnea itse tapahtumaviikonlopulle!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa mahtavalta! Onneksi pääsen itse messuilemaan Seinäjoelle viikonloppuna, niin ei iske messukateus. Jännittää mikä kirja valitaan kaikkien aikojen parhaaksi! Plus haha pakko sanoa, että nyt kun on puhuttu siitä, miten ruotsalaiset väittävät että joulutorttu näyttää hakaristiltä niin nytpä assosioin tuon Kirjakantin logonkin samaan juttuun.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti