Satuhetki: Molli (Katri Kirkkopelto)


Sattuneesta syystä minulle tulee postissa aika usein kovia paketteja. Toiveikkaana lapset kysyvät jokaisella kerralla: "Äiti, mitä siellä on? Onko siellä jotakin meille?" Ja jokaisella kerralla äiti vastaa: "Ei ollut mitään teille, siellä oli kirja äidille." Lapset ovat tähän maailmanjärjestykseen tottuneet, eivätkä ole asiasta moksistaan. Mutta voi sitä iloa, kun pari viikkoa sitten sain sanoa: "Lapset, tässä paketissa on kirja teille!" Ja iloisesti lapset kirjan tosiaankin ottivat vastaan.

Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama Molli kertoo yrmeästä ja yksinäisestä otuksesta nimeltään Molli. Molli asuu aivan ypöyksin suuressa talossa. Eräänä päivänä sinne kuitenkin saapuu pikku Sisu. Molli, joka on aina ollut yksin, ei osaa oikein käyttäytyä ja niinpä Sisu lähtee pois. Tarkemmin asiaa ajateltuaan Molli kuitenkin tulee siihen tulokseen, että olisi mukavaa, jos olisi oma ystävä. Ystävälle voisi kertoa salaisuuksia ja hänen kanssaan voisi kokea seikkailuja. Molli tarttuu kirjaan ja alkaa opetella, miten ystäväksi ryhdytään.

Tarina on oikeastaan sukua Yrmylle ja Ärmätille, mutta siinä missä Yrmy ja Ärmätti on kammottava ja ihanankuvottava, on Molli taas todella kaunis ja suloinen kirja. Molli on yrmeänäkin tosi söpö. Kirkkopellon kuvitus on upeaa. Sitä on myös käytetty kekseliäästi ja asemoitu erilaisten tekstien ja fonttien kanssa vaihtelevasti. Ja värit leimuavat syksyisen vahvoina ja syvinä.

Kirja sisältää tekstiä sen verran, että 2-vuotias Neiti Kevät jaksaa kirjan juuri kuunnella malttavaisella päällä ollessaan. Pikkuvanha neljävuotias Herra Syksy taas on tällä hetkellä kiinnostunut aivan muista asioista, eikä ole viime päivinä ehtinyt keskittyä lastenkirjojen kaltaisiin hupsutuksiin. Meillä luetaan nimittäin nyt aktiivisesti sienioppaita. Sen verran houkutteleva on kuitenkin Mollin kuvitus, että silloin tällöin on omien touhujen ohessa pitänyt käydä äidin olan yli kurkkaamassa, mitä kirjassa mahtaakaan tapahtua.


Katri Kirkkopelto: Molli
Lasten Keskus 2013.
Arvostelukappale

Kommentit