Alan Aldridge: The Beatles Illustrated lyrics


Joskus käy niin, että jonkun kirjan löytää aivan vahingossa ja siitä tuleekin todella tärkeä teos. Parhaimmat mahdollisuudet tällaiseen on päämäärättömästi kirjastossa vaeltaessa. Viimeisimmällä kirjastoreissulla mukaan tarttui uutuushyllystä villin psykedeelisellä kansikuvalla varustettu The Beatles Illustrated Lyrics. Koska yleissivistykseni Beatlesin kohdalla rajoittuu lähinnä yläasteen ja lukion musiikkitunneilla veivattuihin Yesterdayhyn, Michelleen ja Let it beehin, minulla ei ollut aavistustakaan, että tämä Alan Aldridgen teos on julkaistu ensimmäistä kertaa jo vuonna 1969 ja tämä viime vuonna ilmestynyt on sen uusi painos.

Alan Aldridge, englantilainen taiteilija ja kuvittaja sai aikoinaan idean Beatlesin lyriikoihin perustuvasta kuvateoksesta. Hän pyysi aikansa eturivin taiteilijoita, piirtäjiä, valokuvaajia, graafikkoja valitsemaan mieleisensä kappaleet ja suunnittelemaan kuvituksen siihen. Myös Aldridge itse kuvitti kirjaa. Kuvien ja kappaleiden sanojen lisäksi väliin on sommiteltu lainauksia Paulilta, Johnilta, Georgelta ja Ringolta. Itseoikeutetusti eniten "äänessä" ovat John ja Paul, mutta on yhtyeen kahdella muullakin jäsenellä hetkensä. Lopputuloksena on hämmentävä ja hieman sekava kokonaisuus, joka toimii kaikkia todennäköisyyksiä uhmaten. Kuvat eivät edusta mitään yhtenäistä linjaa, ellei nyt sitten samaa aikakautta lasketa sellaiseksi. Ja lasketaanhan se, sillä minulle kirja ainakin toimi melkoisena syväsukelluksena 1960-luvun lopun maailmaan.Aloitin kirjan selailun puolihuolimattomasti sohvalla kuvia katsellen ja tuttuja lauluja ääneen hyräillen. Yllättäen sain seurakseni sekä herra Syksyn että neiti Kevään, sillä erikoiset kuvat kiinnostivat heitä suunnattomasti. Myös Beatlesin musiikki taisi tehdä vaikutuksen, ainakin kaksivuotias neiti Kevät yritti laulaa tosissaan mukanani She loves you -kappaletta! Erikoisinta kuitenkin on, että tuon lyhyen ensilukemisen jälkeen Beatlesin musiikki soi koko loppupäivän korvissani ja kuvat pyörivät mielessäni, niin vahvasti kirja sisältöineen jäi alitajuntaani.

Monta päivää mietin, viitsinkö lukea kirjaa ollenkaan alkuperäisen ajatukseni mukaisesti eli samalla Beatlesia kuunnellen. Viimein kokeilin, mutta itse musiikki ei oikeastaan tuonut enää lukukokemukseen uutta. Kirjan kuvituksessa ja lyriikoissa, jotka välillä ovat nerokkaita, välillä suoraviivaisen helppoja tai jopa naiveja, on itsessään jo kaikki. Sen verran kuitenkin seikkailin Youtubessa, että katsoin hurjia konserttitaltiointeja 1960-luvulta. Siis hurjia yleisön osalta. Beatlemania on kyllä nykysilminkin katsottuna jotakin mykistävää. Oli kuitenkin kiva nähdä bändi suosionsa päivinä, sillä mieleeni tuli, että olisinpa ehkä ollut itsekin eturivissä kirkuilemassa ja pyörtyilemässä ja huutamassa Paulin nimeä.Kun tämä meni jo ihan off-topiciksi, niin pakko vinkata Lontoon matkaajille Beatles -kaupasta, jossa kävimme kesällä. Kauppa oli pieni, mutta sieltä tosiaankin löytyi ihan kaikkea mahdollista Beatles-tavaraa. Kauppa sijaitsee Baker Streetillä, aivan Sherlock Holmes -museon vieressä. Visiitti on siis helppo yhdistää myös kirjallisiin harrastuksiin!

Aloittaa voi kuitenkin tällä teoksella. 1980-luvulla syntyneen tajuntaa kirja laajensi melkoisesti, Beatles-faneille ja aikakauden henkilökohtaisesti muistaville teos tarjonnee mukavan fiilistely- ja aikamatkan nostalgisiin nuoruusvuosiin.

Alan Aldridge: The Beatles Illustrated Lyrics
Omnibuss press 2012 (alkup. 1969)
221s.

Kommentit

 1. Oijoijoi millainen kirja!
  En ole koskaan tästä kuullutkaan, mutta nyt ihan ehdottomasti haluan omaksi. (Onneksi on tulossa synttärit ja joulukin ihan pian...)

  Beatlemania olisi ollut varmasti huikea kokea, koko aikakausi ylipäätään oli yhtä suurta murrosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva että innostuit. Ja jee, ehkä vika ei ole yleissivityksessäni kun minäkään en ollut kirjasta aiemmin kuullut!

   Aikakausi on todellakin ollut jännittävässä vaiheessa. Omat vanhempani ovat eläneet tangon kulta-aikaa, mutta toisaalta anoppini taas on ollut Beatles-fani :)

   Poista
 2. Vinkkaan tästä kirjasta langolleni, hän on kova Beatles-fani, mutta en ole kuullut että tästä kirjasta olisi puhunut... vaikuttaa kyllä kiinnostavalta, voisi itsekin tutustua, vaikka en varsinainen fani olekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, fanille tämä on varmasti kullanarvoinen kirja. Ja kuten sanottu, en itsekään ole varsinainen fani, mutta kirja oli kiinnostava elämys silti.

   Poista
 3. Beatles ei kuulu aivan minun suosikkeihin, vaikka Let it be onkin hieno biisi. Mutta onpas tässä huippu idea kirjaan! Vaikuttaa ehdottomasti uusintapainoksen arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Let it be on kyllä hieno biisi, niin kuin moni muukin Beatlesin kappale. Kirjaa lukiessa sitä oikein tajusi, kuinka tuottelias bändi onkaan ollut.

   Minustakin tämä idea oli mainio. Jäin miettimään, onko tällaisia tehty enemmän. Perinteisesti tämäntyyppiset kirjathan on kuvitettu bändin kuvilla, mutta tämä lähestymistapa oli erilainen ja oikein onnistunut.

   Poista
 4. Tämäpä oli hyvä lahjavinkki pikkuveljelle, joka on suuri Beatles-fani!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti