Blogistanian Finlandia: Amman äänet


3 pistettä:
Paula Havaste: Yhden toivon tie
Yhden toivon tie sijoittuu Lapin sodan aikaan. Se kertoo lopputyötään tekevästä, perheenäidistä ja pientilan emännästä Annasta ja hänen siskostaan, elämäniloisesta Oili-sairaanhoitajatteresta. Havaste yhdistää kirjaansa lukuisia kultuurihistoriallisia yksityiskohtia, suuria ja tärkeitä teemoja, pientä keveyttä ja kauhistuttavaa sodan paloa. Havaste on kirjoittanut ehkä parhaimman koskaan lukemani kuvauksen siitä, mitä sota tekee ihmisille. Olen päättänyt arvioni näin:  
"Hänen kirjansa on raaka, rehellinen ja kauhistuttavan tosi. Ja juuri siksi se on niin hyvä."2 pistettä 
Aki Ollikainen: Nälkävuosi
Aki Ollikainen tuo 1800-luvun nälkävuodet lukijan lähelle. Hän muistuttaa tekstillään siitä, kuinka ihmisen kärsimys on samanlaista, olipa aika mikä tahansa. Ollikainen tarkastelee ihmisyyttä ja eloonjäämisen problematiikkaa, mutta myös historiallista tapahtumajaksoa asiantuntevasti ja monipuolisesti. Nälkävuosi on hätkähdyttävän eheä kokonaisuus kaikilla tavoilla, myös visuaalisen ilmeensä puolesta.
"Kirja tuo realismillaan ja ihmisten tuntojen ja toiminnan säälimättömällä kuvauksellaan mieleeni Minna Canthin. Erotuksena on se, että siinä missä Canth kuvasi omaa aikaansa, kertoo Ollikainen historiasta. Siitä syystä Ollikainen on voinut korvata Canthin kärkkään alleviivaavuuden humanistisemmalla eri osapuolten kuuntelulla."1 piste
Eve Hietamies: Tarhapäivä
Hietamies kuvaa kirjassaan lapsiperheen arkea, joka on melkoista pyöritystä "normaalinakin". Hietamiehen perhe on kuitenkin kahden miehen talous, kunnes joukkoon liittyy pieni nainen. Pidän siitä, kuinka Hietamies käsittelee vaikeitakin asioita ilon ja naurun kautta. Tarhapäivä on malliesimerkki siitä, kuinka hyvin kirjoitettu viihde on parhaimmillaan paitsi viihdyttävää, myös terapeuttista.
"Läpi kirjan jaksoin ihastella sitä, kuinka elävästi, rehellisesti ja kaunistelematta Hietamies kuvaa lapsiperheen elämää. Siitä huolimatta kerronnassa ei ole kyynisyyden tai negatiivisuuden häivääkään, vaan vahva ymmärtämisen leima" 


Tässä pisteeni Blogistanian Finlandia -äänestykseen, äänestystulos selviää Sallan lukupäiväkirjan sivuilla kello 20.00!

Kommentit

 1. Kiitos kun muistutit, Havaste ja Hietamies ovat kirjailijoita joihin haluaisin pian tutustua.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista! Havasten kirjan kansi herättää automaattisesti mielikuvan kevyestä kirjallisuudesta. En ole edes takakansitekstiä vaivautunut lukemaan, kun olen lokeroinut kirjan jo viihdekirjallisuudeksi.

  Hietamiehen Yösyöttöjä olen halunnut lukea jo jonkin aikaa. Luen aika vähän sellaista hyvän mielen kirjallisuutta.

  VastaaPoista
 3. Tarhapäivä on hyvä kirja, hienoa, että nostit sen listalle!

  VastaaPoista
 4. Havaste olisi voinut päästä munkin ehdokkaaksi, mutta jäi neloseksi tällä kertaa... Hieno kirja!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti