Raili Mikkanen sai Anni Swan -mitalin Suomen lasten linnakirjasta

Pikainen hei täältä reissun päältä! Tänään oli hieno päivä, kun tällainen perifeerinen bloggaaja pääsi mukaan kirjallisiin karkeloihin. Minulla oli ilo ja kunnia olla seuraamassa Suomen lasten kirjakaupassa, kun kirjailija Raili Mikkanen palkittiin Suomen lasten linnakirjasta (Minerva 2011) Anni Swan -mitalilla. Suomen lasten linnakirjan kauniin kuvituksen on tehnyt Laura Valojärvi.

Raili Mikkanen vastaantotti komean hopeisin mitalin palkintoraadin puheenjohtaha Teresia Volotiselta.Mitalin myönsi IBBY Finland Ry ja se jaetaan joka kolmas vuosi. Palkintoraatiin kuuluivat kirjastonhoitajat Cecilia Eriksson ja Reetta Saine, koululainen Heini Könönen, tiedottaja Jutta Setälä, tutkija ja kirjailija Myry Voipio ja puheenjohtajana erityisopettaja Teresia Volotinen.

Palkintoraati kehui erityisesti Mikkasen taitoa yhdistää faktaa ja fiktiota sekä tuoda mennyt niin nykylapselle kuin -aikuisellekin eläväksi.  Anni Swanin henkilöhahmoja on usein pidetty henkilöinä, jotka ovat joutuneet selviytymään sääty- ja luokkayhteiskunnan muutospaineissa ja samanlaista otetta nähtiin myös Mikkasen tuotannossa.

Raili Mikkanen korosti kiitospuheessaan lasten oikeutta kirjallisiin elämyksiin. Hän oli huolissaan siitä, että valtio tukee liian vähän lasten ja nuorten lukemaan kannustamista. Kuitenkin juuri lukeminen opettaa samaistumaan toisten ihmisten tunteisiin ja tunnistamaan todellisuuden ja kuvittelun eron. Mikkanen toivoi, että aikuiset ohjaisivat lapsia lukemaan ja myös tutustuisivat lasten- ja nuortenkirjallisuuteen osatakseen suositella sopivaa kirjallisuutta.  "Jokaiselle on sopiva kirja jossakin", kuului kirjailijan kannustava viesti niin lapsille kuin heidän vanhemmilleen.

Itse lähdin tilaisuudesta lapsilleni osoitetun omistuskirjoituksen kera. Vaikka muksumme eivät vielä kuulu kirjan otollisimpaan viiteryhmään, viihtyi melkein 3-vuotias esikoisemme kirjan parissa hyvän tovin ennen nukkumaanmenoa. Myös äitiä kirja kiehtoi, joten jahka tästä kesälomailusta selvitään, lisää esittelyä kirjasta on tulossa tänne blogiinkin.

Jos muuten ette ole vielä käyneet Suomen lasten kirjakaupassa Simonkadulla, käykää ihmeessä, mikäli Helsingissä asutte tai vierailette! Kaunis paikka ja täynnä iki-ihania lastenkirjoja!
Kommentit

 1. Palkinto meni varmasti oikeaan osoitteeseen. Pitäisi hankkia tuo kirja omaankin hyllyyn, meillä esikoinen alkaisi olla sopivan ikäinenkin. :)

  Lastenkirjakaupassa en ole vielä ehtinyt käydä, pitäisi kyllä!

  VastaaPoista
 2. Minua on koko ajan harmittanut, että omat lapseni ovat jo ohittaneet sen iän, että olisivat tämän kirjan kohderyhmää. Kirja nimittäin vaikuttaa aivan ihanalta, olen sitä selaillut useaan kertaan kirjakaupassa. Suomen lastenkirjakauppa on oiva vierailukohde. Sieltä saa myös käytettyjä kirjoja!

  VastaaPoista
 3. Oikeaan osoitteesen kyllä meni palkinto! Tuo kirja on aivan ihana!

  VastaaPoista
 4. Kiitos raportista! Palkinto meni oikeaan osoitteeseen, Suomen lasten linnakirja on mainio!

  VastaaPoista
 5. Minun pitäisi kyllä tämä kirja myös lukea, joulun aikaan voisin ostaa ja lahjoa sitten eteenpäin ensin sen itse luettuani. :)

  VastaaPoista
 6. Viime kesänä luimme Suomen lasten linnakirjaa ja samalla kiersimme muutamassa linnassakin lomareissulla. Tänä kesänä voisi ottaa uusintakierroksen! Hienoa, että Mikkanen sai palkinnon! :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kirjoituksestasi. Nyt vasta huomasin tämän, en ole kauheasti ehtinyt koneelle. Suomen lasten linnakirja on kyllä palkinnon ansainnut. Siinä on kaunis, mielikuvituksen herättävä kuvitus ja aikuistakin ihastuttavia tarinoita.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti