Nita Prose: Huonesiivooja

 


Oikeastaan minun piti kirjoittaa Nita Prosen Huonesiivoojasta jo monta päivää sitten, mutta viime viikolla maailma meni niin hulluksi, että kirjaesittelyn kirjoittaminen dekkarista tuntui oikeastaan aika älyttömältä.

Paitsi suurta surua Ukrainan kansan puolesta, olen tuntenut huolta tulevaisuudesta, ylpeyttä voimansa yhdistäneistä länsimaista ja ihaillut rohkeita ukrainalaisia.Uutisnarkkina olen imenyt tietoa eri lähteistä ja käynyt päättymättömiä keskusteluja siitä, mitä mahdollisesti tapahtuu tai ei tapahdu seuraavaksi, mihin kaikki tämä voi johtaa parhaimmillaan, ja mihin pahimmillaan.

Mikään tästä ei liity Prosen uutuusromaaniin, mutta tuntuu siltä, että tämä kaikki on kirjoitettava ulos systeemistä, ennen kuin voi tehdä mitään muuta.

Vaikka kirjoittaminen tai kirjaan tarttuminen on tuntunut vaikealta viime päivinä, eikä keskittymiskyky ole riittänyt paria sivua pidempään lukusessioon, suosittelen lukemista meille kaikille mitä voimallisimmin, ennen kaikkea, juuri nyt. Ei tee kenellekään hyvää roikkua väijymässä tunnista toiseen viimeisimpiä uutisia. Rauhoittakaamme siis mieliämme kirjallisuudella, elokuvilla, millä tahansa, mikä vie ajatukset välillä muualle.

Nita Prosen Huonesiivooja voi sopia siihen tarkoitukseen varsin hyvin. Varsin leppoisa suljetun paikan murhamysteeri tarjoaa mukavasti perinteistä arvoituksen ratkaisua, joskin murhattu, herra Black, vaikuttaa liikemieheltä, joka satavarmasti on hännystellyt kaikenmaailman oligarkkeja bisneksiä tehdessään.

Hänet löytää hotellihuoneestaan kuolleena hotellisiivooja, varsin persoonallinen Molly Gray, jonka näin keittiöpsykologina voisin arvella sijoittuvan johonkin kohtaan autismin kirjon spektriä. Pilkuntarkan ja tunnollisen Mollyn elämäntehtävä on laittaa hotellihuoneet porsastelevien vieraiden jälkeen tiptopkuntoon, mutta herra Blackin ruumiin löytäessään edessä onkin sellainen sotku, joka suistaa Mollyn elämän raiteiltaan.

Pidin lähtöajatuksesta, siitä, että siivoojaa ei juuri kukaan huomaa, mutta hän tietää meistä lähestulkoon kaiken, kaikki intiimeimmät ja likaisimmat salaisuudetkin. Siksi hänellä on myös käytössään tietoa, josta voi olla hyötyä murhatutkimuksessa. Kuvittelinkin aluksi, että Molly olisi neiti Marplen tapainen tomera kotidekkari, joka selvittäisi murhaajan ja nappaisi tämän, mutta tämä tarina olikin vähän toisenlainen.

Kirjassa on nimittäin myös tummempi ja syvempi sävy. Koska Molly on erilainen, häntä on helppo huiputtaa ja käyttää hyväksi. Häntä on myös helppo syyttää murhasta parempien syyllisten puuttuessa. Mutta onneksi ympärillä on ystäviä! Hankaluus on vain erottaa todelliset ystävät pettureista.

Huonesiivooja oli varsin mukavaa luettavaa. Tosin Mollyn järjestelmällisyys ja intohimoinen suhtautuminen siivoamiseen olivat saada minut välillä puutumaan. Herranjestas, kotonani käy siivooja juuri sen takia, että minun tarvitsisi itse siivota mahdollisimman vähän! En tosiaankaan kaipaa siivouksen rautaisannosta myöskään kirjan sivuilla...

Onneksi kirjassa oli myös paljon kepeää ja hauskaa. Aivan erityisesti nautin isoäitinsä kasvattaman Mollyn vanhahtavasta puhetavasta, jota oli mukavaa lukea. Siitä erityispisteet ja -kiitos romaanin suomentaneelle Katariina Kalliolle.

 

Nita Prose: Huonesiivooja (The Maid)
Bazar 2022
Suomentaja Katariina Kallio
335s.
Arvostelukappale


Kommentit

 1. Tämähän vaikuttaa oikein hyvältä! Pitää tutustua kun vastaan sattuu. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Aika metkan tuntuinen kirja. Tykkään kyllä noista kirjoista, joissa rikos on jotenkin sivuosassa, mm. Whiteheadin Harlem Shuffle ja vaikkapa Suon villi laulu. Mietin, olisiko sopiva kirja vaikka lukupiirikirjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suon villi laulu on ihana <3

   Kyllä voisin kuvitella tästä saatavan lukupiirissä hyvinkin keskustelua aikaan, koska päähenkilö on niin moniulotteinen ja ristiriitainen hahmo.

   Poista
 3. Viimeaikaiset uutiset vievät kyllä ajatuksia pois kirjoista täälläkin, vaikka lukeminenhan on toki hyvää vastapainoa ja pakoa todellisuudesta.

  Aika symppiksen oloinen kirja, tuli mieleen taannoinen Yleltä näkemäni tv-sarja jossa siivoojat saavat käsiinsä firman tärkeitä tietoja ja alkoivat hyödyntää niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta sarjasta en ole kuullutkaan. Onhan se totta, että siivoojat näkevät ja kuulevat varmasti kaikenlaista. Tosin joskus oli tästä puhetta meillä käyvän kotisiivoojan kanssa ja hänen kantansa kyllä oli, että ei voisi paljon vähempää kiinnostaa asiakkaiden yksityisasiat :D Tämä varmaan useimmiten lähinnä realismia.

   Poista
 4. Hyvä vaan, ettei päähenkilöstä oltu tehty uutta neiti Marplea. Vaikuttaa kaiken kaikkiaan ihan tutustumisen arvoiselta uutuudelta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti