Salima Peippo, Kimmo Rantanen: Salima - Sirkustaiteilijan tunnustukset

 

Lokakuussa päätin helpottaa kaukokaipuutani kirjojen sivuilla. Koska lukukuukausi jäi kirjojen lukumäärissä laihanlaiseksi, päätin jatkaa matkustelua vielä marraskuunkin ajan. Mielenkiintoisille matkoille niin Pietarin sirkuskouluun kuin Monte Carlon sirkusfestareillekin pääsin Saliman matkassa. Ja Pietarin ja Monte Carlon väliin mahtuu tuhansia ajokilometrejä ensin pakulla, sitten matkailuautolla ympäri Eurooppaa.

Sirkuselämän ympärillä on tietty tarunhohtoinen ja glamoröösi maine, eikä se ole täysin tuulesta temmattua, kuten Salima Peipon yhdessä Kimmo Rantasen kanssa kirjoittamasta omaelämäkerrasta käy ilmi. Kimalluksen ja paljettien takaa paljastuu kuitenkin vuosikausien kova työ ja harjoittelu, sillä menestys kovassa showbisneksessä ei tule ilmaiseksi. Hengenvaarallisista ilma-akrobatiaesityksistä huolimatta työhön suhtautuu myös rutiinilla. Esimerkiksi Espanjassa Salima kertoo esittäneensä saman numeron kolme kertaa päivässä yhden kesän ajan.Uran varrella tulee vastaan myös pettymyksiä. Kansainvälisen sirkustaitelijan asema on aika heikko, jos vastaan sattuu huijari, eikä taiteilija itse ole osannut turvata selustaansa. Moni ei tule sitä ennakkoon ajatelleeksi.

Hyvämuistiset saattavat muistaa Salima Peipon myös Suomen Neitona vuodelta 2000. Kirjassaan Peippo muistelee myös tuota aikaa sekä voiton myötä auennutta tilaisuutta päästä mukaan Miss Maailma -kisoihin Lontooseen. Asia palasi mieleeni, kun viihdeuutisissa on viime päivinä ruodittu hallitsevan Miss Suomen kisa-asuja. Toivottavasti asiat ovat 20 vuodessa muuttuneet, sillä ainakin vuonna 2000 Suomen edustaja sai pärjätä aika lailla omillaan. Suomen Neidolle annettiin käytännössä lentoliput ja muutama satanen käyttörahaa, muu garderoobi piti hankkia itse.

Kirjan alaotsikko: Sirkustaiteilijan tunnustukset on aika raflaava otsikko, sillä kovin vähän kirjassa on ns. lööppikamaa. Kirja keskittyy enemmän itse asiaan, eli siihen, miten suhteellisen myöhäisessä iässä sirkusuransa aloittanut taiteilija saa raivattua tiensä kansainvälisille estradeille. Ehkä kustantamossa olisi toivottu paria raflaavaa paljastusta ja muutaman tunnetun nimen droppausta, mutta itse kyllä pidän tätä ratkaisua suoraselkäisenä ratkaisuna. Kiinnostava elämäntarina riittää.

Salima - Sirkustaiteilijan tunnustukset on helppo- ja nopealukuinen teos, rakenteellisesti melko suoraviivainen kertomus sirkustaiteilijan elämästä ennen uravalintaa, opiskelu- ja aktiivivuosista maailmalla sekä sen jälkeisistä tapahtumista. Ehdottomasti plussaa siitä, että kerronnassa on aitouden maku. Lukiessa tuntuu, että päähenkilön ääni pääsee tekstissä vahvasti esiin.

Suosittelen sirkusestetiikasta kiinnostuneille! 


Salima Peippo, Kimmo Rantanen: Salima - Sirkustaiteilijan tunnustukset
Johnny Kniga/ WSOY 2021
223s.


Kommentit

  1. Tästä en ollutkaan kuullut aiemmin. Sirkus on kyllä mielenkiintoinen miljöö, ei ihme että se on innoittanut myös useita romaaneja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti