Antti Tuomainen: Jäniskerroin


Antti Tuomainen on mestari luomaan tunnelmia ja maailmoita, jotka ovat yhtä aikaa realistisia, mutta kuitenkin täysin vinksahtaneita kuin huvipuiston peilitalossa ikään. Siksi onkin äärimmäisen sopivaa, että hänen uusin teoksensa sijoittuu seikkailu(ei huvi!)puisto SunMunFuniin.

Jokainen vanhempi sen tuntee: kaupungin laitamilla sijaitseva karu teollisuushalli, jonka sisätiloissa avautuu kiljumisen ja kirkkaiden värien täyttämä puuhapuisto, kaikille alle 140 cm korkuisille paratiisi, mutta aikuisille jos ei nyt ihan helvetti niin jonkinlainen esikartano kuitenkin. 

Tällaisen paikan perii yllättäen Jäniskertoimen päähenkilö, vakuutusmatemaatikko Henri. Henri uskoo logiikkaan, matematiikkaan ja laskennallisiin todennäköisyyksiin, joten kaikenlainen leikkisyys ja seikkailunhaluisuus ovat hänen syvimmästä olemuksestaan varsin kaukana. Tilannetta mutkistaa sekin, että hänen edesmennyt veljensä on mitä ilmeisimmin harjoittanut paitsi vapaamielistä rekrytointitoimintaa myös velkaantunut sellaisille tahoille, joiden kanssa ei kannattaisi olla velkasuhteessa.

Henrille alkaa kertyä salaisuuksia: seikkailupuiston talousvaikeudet, ihastuminen puistossa työskentelevään taidemaalari Lauraan, muovisella jäniksenkorvalla hengiltä nuijittu ruumis kahvilan pakastimessa, mitä näitä nyt on.

Kirjassa seurataan, kuinka Henrin säntillinen elämä ensin räjähtää palasiksi ja sitten sitä, kuinka hän rimpuilee takaisin kohti normaaliutta tai ainakin uutta normaalia. 

Niin koominen kuin Henrin hahmo onkin, on se myös rakastettava. Jäniskerroin on rakkauskirje matematiikalle ja loogiselle ajattelulle. Sillä vaikka Henrin entisestä elämästä ei ole juuri mitään jäljellä, toimivat hänen perusprinsiippinsä hämmentävällä tehokkuudella myös tässä uudessa elämänvaiheessa. Ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

Tämä oli neljäs lukemani kirja Tuomaiselta. Kirjailija tuntuu nauttivan siitä, että hän heittää päähenkilönsä kylmään veteen, syvään päähän ja sitten ikäänkuin vetäytyy lukijan kanssa hykerrellen seuramaan, kuinka henkilö onnistuu räpiköimään kuivalle maalle. Siinä mielessä Tuomaisen kirjat linkittyvät aina antiikin tarujen kirjalliseen perinteeseen saakka, vaikka jumaluuksia ei tarinaan sotketakaan.

Jäniskerroin tarjoaa takuuvarmaa viihdettä sekä Tuomaisen että mustan huumorin ystäville. Virkistävä pläjäys harmaaseen syyssäähän!

Toisissa blogeissa sanottua: 
Henrin persoonallisuuden ja seikkailupuisto SunMunFunin välinen ristiriita on herkullinen ja luo Jäniskertoimeen kerrassaan riemastuttavan jännitteen. (Kirsin kirjanurkka)

Hyvään viihderomaaniin mielestäni kuuluu se, että päähenkilö vetää puoleensa ja hänen puolellaan haluaa pysyä, tuli mitä tuli. Näin käy Henrin suhteen. (Tuijata)

Antti Tuomaista on The Timesissä kehuttu Euroopan hauskimmaksi kirjoittajaksi, mikä nostaa riman melko korkealle. Tuomainen vastaa haasteeseen ryhdikkäästi ja omalle linjalleen uskollisesti. (Kirsin Book Club)

Muut Antti Tuomaisen kirjat Amman lukuhetkessä:

Mies joka kuoli
Palm Beach Finland
Pikku Siperia 

Antti Tuomainen: Jäniskerroin
Otava 2020
343s.


Kommentit

Lähetä kommentti