Antti Tuomainen: Jäniskerroin


Antti Tuomainen on mestari luomaan tunnelmia ja maailmoita, jotka ovat yhtä aikaa realistisia, mutta kuitenkin täysin vinksahtaneita kuin huvipuiston peilitalossa ikään. Siksi onkin äärimmäisen sopivaa, että hänen uusin teoksensa sijoittuu seikkailu(ei huvi!)puisto SunMunFuniin.

Jokainen vanhempi sen tuntee: kaupungin laitamilla sijaitseva karu teollisuushalli, jonka sisätiloissa avautuu kiljumisen ja kirkkaiden värien täyttämä puuhapuisto, kaikille alle 140 cm korkuisille paratiisi, mutta aikuisille jos ei nyt ihan helvetti niin jonkinlainen esikartano kuitenkin. 

Tällaisen paikan perii yllättäen Jäniskertoimen päähenkilö, vakuutusmatemaatikko Henri. Henri uskoo logiikkaan, matematiikkaan ja laskennallisiin todennäköisyyksiin, joten kaikenlainen leikkisyys ja seikkailunhaluisuus ovat hänen syvimmästä olemuksestaan varsin kaukana. Tilannetta mutkistaa sekin, että hänen edesmennyt veljensä on mitä ilmeisimmin harjoittanut paitsi vapaamielistä rekrytointitoimintaa myös velkaantunut sellaisille tahoille, joiden kanssa ei kannattaisi olla velkasuhteessa.

Henrille alkaa kertyä salaisuuksia: seikkailupuiston talousvaikeudet, ihastuminen puistossa työskentelevään taidemaalari Lauraan, muovisella jäniksenkorvalla hengiltä nuijittu ruumis kahvilan pakastimessa, mitä näitä nyt on.

Kirjassa seurataan, kuinka Henrin säntillinen elämä ensin räjähtää palasiksi ja sitten sitä, kuinka hän rimpuilee takaisin kohti normaaliutta tai ainakin uutta normaalia. 

Niin koominen kuin Henrin hahmo onkin, on se myös rakastettava. Jäniskerroin on rakkauskirje matematiikalle ja loogiselle ajattelulle. Sillä vaikka Henrin entisestä elämästä ei ole juuri mitään jäljellä, toimivat hänen perusprinsiippinsä hämmentävällä tehokkuudella myös tässä uudessa elämänvaiheessa. Ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

Tämä oli neljäs lukemani kirja Tuomaiselta. Kirjailija tuntuu nauttivan siitä, että hän heittää päähenkilönsä kylmään veteen, syvään päähän ja sitten ikäänkuin vetäytyy lukijan kanssa hykerrellen seuramaan, kuinka henkilö onnistuu räpiköimään kuivalle maalle. Siinä mielessä Tuomaisen kirjat linkittyvät aina antiikin tarujen kirjalliseen perinteeseen saakka, vaikka jumaluuksia ei tarinaan sotketakaan.

Jäniskerroin tarjoaa takuuvarmaa viihdettä sekä Tuomaisen että mustan huumorin ystäville. Virkistävä pläjäys harmaaseen syyssäähän!

Toisissa blogeissa sanottua: 
Henrin persoonallisuuden ja seikkailupuisto SunMunFunin välinen ristiriita on herkullinen ja luo Jäniskertoimeen kerrassaan riemastuttavan jännitteen. (Kirsin kirjanurkka)

Hyvään viihderomaaniin mielestäni kuuluu se, että päähenkilö vetää puoleensa ja hänen puolellaan haluaa pysyä, tuli mitä tuli. Näin käy Henrin suhteen. (Tuijata)

Antti Tuomaista on The Timesissä kehuttu Euroopan hauskimmaksi kirjoittajaksi, mikä nostaa riman melko korkealle. Tuomainen vastaa haasteeseen ryhdikkäästi ja omalle linjalleen uskollisesti. (Kirsin Book Club)

Muut Antti Tuomaisen kirjat Amman lukuhetkessä:

Mies joka kuoli
Palm Beach Finland
Pikku Siperia 

Antti Tuomainen: Jäniskerroin
Otava 2020
343s.


Kommentit

 1. Kerrassaan nautittava kirja. Tuomainen on tämän lajityypin mestari.

  VastaaPoista
 2. En tunne yhtään noita Tuomaisen kirjoja. Tätä voisi ajatella äänikirjana, mutta nyt tuli vastaan sellainen sanapari mikä oli kuin kirskahdus liitutaululla: rakkauslaulu matematiikalle 😬 Se jos mikä kouluaineista aiheuttaa mulle näppyjä ja vatsanväänteitä.... eli apua..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Matematiikka on päähenkilöllä paljon muutakin kuin koulumatikka, se on tapa jäsentää maailmaa. Uskon, ettet saa näppyjä tästä, jos muuten tarina kiinnostaa 😄

   Poista
 3. Auts! Tuomainen ei ole mulle ollenkaan tuttu. Kannattanee näemmä tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Häneltä löytyy monta tosi hyvää teosta!

   Poista
 4. Hienosti tavoitit taas kirjan ytimen, Amma! Ja hauskasti, mitä pidän erityisenä kunnianosoituksena Tuomaiselle.
  Minulle on Tuomaisen lukemiseen tullut uusi tvisti, kun jännitän aina uutuutta aloittaessani, onnistuuko Antti. Ja Anttihan onnistuu, sen näytti Jäniskerroin taas kerran.

  Minna /Kirsin Book Club

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Minna! Tosi kauniisti sanottu, lämmittää mieltäni <3
   Se on ihan totta, että joskus tällaisten huippukirjailijoiden teoksiin tarttuminen ihan jännittää, kun odotukset ovat kenties suhteettomankin korkealla. Mutta Jäniskerroin kyllä täyttää odotukset kepeästi.

   Poista
 5. Kuulostaa varsin mehevältä teokselta, joka pitää ehdottomasti minunkin lukea. Itse aloitin tutustumisen Tuomaisen kirjoihin alkujaan niistä hänen vanhemmista eli synkemmistä teoksistaan (mm. Synkkä niin kuin sydämeni, Veljeni vartija ja Parantaja). Mies joka kuoli taisi olla taitekohta, jonka jälkeen on tullut sitten kepeämpää otetta sisältäviä kirjoja. Olen sen ja tuon Palm Beach Finlandin lukenut ja molemmista pidin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti