Satuhetki: Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille)



Viime vuosina niin kotimaassa kuin ulkomailla on julkaistu paljon erilaisia, lapsille ja nuorille suunnattuja idoli-tietokirjoja. Buumin alulle laittanut Iltasatuja kapinallisille tytöille oli meilläkin niin lasten kuin itseni suursuosikki. 

Maaliskuussa saimme luettavaksemme Into-kustantamon Sankaritarinoita pojille. Emmi Jäkön ja Aleksis Salusjärven toimittama kirja on syntynyt joukkovoiman tuloksena. Mesenaattikampanjalla toteutettuun joukkorahoitukseen osallistui liki 300 tukijaa, tekstejä on kirjoittanut 30 kirjoittajaa ja kuvista vastaa 28 kuvittajaa.

Poikien ja nuorten miesten lukemisesta ollaan syystäkin huolestuneita ja yksi keskeisistä kirjan lähtökohdista onkin ollut kirjoittaa poikia kiinnostavista henkilöistä poikia kiinnostavalla tavalla.
Tämän tavoitteen suhteen uskoni horjui tosin jo alkumetreillä, sillä ainoastaan miehistä kertova kirja herätti varsin voimakasta kritiikkiä 9- ja 7-vuotiaassa kohdeyleisössäni. Poikabakteereita pelkäävän tyttären reaktio ei yllättänyt, mutta myöskään poikani ei lähtökohtaisesti ollut innostunut. Poikien samaistumissyiden kärjessä ei välttämättä ole nimenomaan sukupuoli, eikä sukupuoli näin ollen automaattisesti herättänyt myöskään kiinnostusta tätä kirjaa kohtaan, pikemminkin päinvastoin.

Kun alkuvastusteluista päästiin yli, kirja toki oli kiinnostavaa luettavaa, mutta taisin silti olla perheestäni se innostuneen lukija. Teksteissä oli eri kirjoittajista johtuen varsin suuria tyylillisiä eroja. Suurin osa teksteistä oli alakoululaisille sopivaa luettavaa, mutta osaa jouduin sensuroimaan lennosta. Muutenkin huomioni kiinnittyi tekstien keskinäiseen erilaisuuteen: osassa esiteltiin henkilön uraa ja elämää historiikin omaisesti, osassa oli hyvinkin henkilökohtainen sävy. Olisin kaivannut vähän tiukempaa toimituksellista otetta ja yhtenäisempää linjaa.

Sen sijaan pidin kovasti monipuolisesta henkilögalleriasta, joka laajentaa mukavasti kansallissankarin ahdasta muottia. Toki mukana on Kimi Räikkösen, Mikael Agricolan ja Arvo Ylpön kaltaisia itsestäänselvyyksiä, mutta myös raikkaita valintoja, kuten Syksy Räsänen, Cristal Snow ja Lauri Rapala. Kun mukana on miessankareita aina Kalle Päätalosta Tuure Boeliukseen, voi kai hyvällä omatunnolla sanoa, että niin sankaruuden kuin (suomalaisen) miehen malleja on monenlaisia ja eri aikakausilta. Hienoa!

Lasten arvosanat kirjasta kuuluivat 3/5 ja 1/5 (hyi, poikia). Meidän perheen lukuintoa kirja ei siis pelastanut, mutta uskon, että hieman vanhemmille lapsille ja nuorille kirja toimii paremmin. Ja yhdessä luettujen tarinoiden jälkeen saimme taas käydä monta mielenkiintoista keskustelua. Toivottavasti pienet sankaruuden siemenet jäivät itämään, sukupuolesta riippumatta.

Emmi Jäkkö, Aleksis Salusjärvi (toim.)
Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille)
Into 2019
189s.
Arvostelukappale

Kommentit