Satuhetki: Kapteeni Kalsari ja Professori Poksupöksyn piinalliset puuhat (Dav Pilkey)TRA-LA-LAAAAA!!!

Olen kirjoittanut jo vuosien ajan tänne blogiin kirjoista, joita luemme lasten kanssa. Jälkikasvun kasvaessa huomaan vauhdin vain yltyvän: alakouluikäiset ovat ehtymättömiä kulttuurinkuluttajia, joiden maku ja mieltymykset vaihtuvat jopa päivässä. Siksi sekä äidin että kirjabloggaajan täytyy olla tarkkana ja alati valmiina tarjoamaan kuhunkin hetkeen ja kasvun vaiheeseen sopivaa luettavaa, sillä se, mikä oli viime viikolla in, saattaa olla tällä viikolla ihan out.

Haluatteko siis kuulla, mikä villitys on vallannut kotimme parin viime viikon aikana?

TRA-LA-LAA!! Kapteeni Kalsari tietysti.

Kapteeni Kalsareita luetaan yhdessä kotona, luetaan koulussa ja luetaanpa vielä nukkumaanmenoajan jälkeen sängyssä. Aamuisin ja iltapäivisin annostusta voidaan täydentää vielä muutamilla Netflixistä löytyvillä Kapteeni Kalsari -ohjelmilla (tarvittaessa löytyy myös kokopitkä elokuva!).

Eipä siis ihme, että Kapteeni Kalsarin tavaramerkiksi (kalsareiden ohella) tullut sankarihuudahdus:

TRA-LA-LAA!!!

kuuluu taloudessamme varsin usein. Ja pari kertaa olen jo ollut ihan hilkulla, että olisin päästänyt mokoman korvamadon syöksähtämään suustani myös työpaikalla.

Kapteeni Kalsari on kaikkea sitä, mikä on alakouluikäisen lapsen mielestä hauskaa. Vessa- ja kalsarihuumoria, sarjakuvaa, aina kiehtovaa koululaisen kapinaa ja pöhköjä aikuisia (rehtorimme pitäköön varansa, sillä meillä on jo mietitty, voisiko omaa reksiä mitenkään hypnotisoida Kapteeni Kalsariksi).

Dav Pilkeyn kirjat ovat siitä kiitollista luettavaa koululaisille, että isot kuvat ja sarjakuvan tehokeinot, sekä muut aktivoivat osuudet (kuten klassiset liikkuva kuva -harjoitukset) houkuttelevat lukemaan nekin, joille paksujen kirjojen lukeminen on kauhistus. Toisaalta esimerkiksi Kapteeni Kalsari ja Professori Poksupöksyn piinalliset puuhat käsittää yli 150 sivua, joten luku-urakalle tulee mittaa ihan huomaamatta. Tässä siis toimiva täsmävinkki lukuinnon nostatukseen.

Kuten kaikissa Kapteeni Kalsari -tarinoissa, tässäkin pääosassa ovat vallattomat sarjakuvataiteilijat ja nelosluokkalaiset Erno ja Huuko, sekä rehtori Krupp, joka hieman pieleen menneen hypnotisointisession tuloksena muuttuu sormia napsauttamalla Kapteeni Kalsariksi. Ja kuten  tavallista, tälläkin kertaa kolmikko joutuu pelastamaan paitsi Jerome Hurvitsin ala-asteen myös koko maailman, sillä uusi kemianopettaja Professori Pis-Pis Poksupöksyllä napsahtaa, kun kaikki nauravat hänen nimelleen. Kukapa sellaisesta pitäisi.

Aikuisen mielestä Dav Pilkeyn kirjat ovat paitsi ratkihauskaa luettavaa myös oikea rakkaudentunnustus sarjakuvalle. Siinä, kuinka Erno ja Huuko taiteilevat sarjakuviaan omassa puumajassaan on jotakin erittäin kotoista ja nostalgista. Ja kuinka ollakaan, Puumajasarjat Oy:n innoittamana työhuoneemme lattian on nyt valloittanut sarjakuvatyöpaja. Ensimmäiset ruudut on jo tehty ja mainokset lähetetty koeyleisölle. Ilmeisesti ennakkotilauksia otetaan vastaan, joten jos palavasta innosta syntyneet sarjakuvat törkeän kalliiseen lunastushintaan kiinnostavat, niin eikun tilauksia tulemaan! :D

Dav Pilkey:Kapteeni Kalsari ja Professori Poksupöksyn piinalliset puuhat
(Captain Underpants and the Perilous Plot of Professor Poopypants (2000)
Tammi 2003
Suomentanut Jaana Kapari
151s.

Kommentit