The Death of StalinVielä viikko kesälomaan! Talven ja kevään rutistukset tuntuvat mielessä ja kropassa sen verran, että minua on muutaman viikon vaivannut melkoinen lukujumi. Keskittyminen ei tunnu riittävän muutamaa sivua pidemmälle.

Joten kirjoitetaan nyt sitten elokuvista, kun niitä kerran on tullut katsottua.

The Death of Stalinia oli kehuttu monessa paikassa, joten pitihän se mennä katsomaan. Elokuva on mustaakin mustempi komedia Stalinin kuolemasta ja ennen kaikkea sitä seuranneesta valtataistelusta, jossa toveruutta tärkeämmäksi nousevat oman edun tavoittelu ja selkään puukottaminen. Elokuvan on ohjannut Armando Iannucci ja näyttelijäkaartista löytyy Steve Buscemin (Nikita Hruštšov) ja Michael Palinin (Vjatšeslav Molotov) kaltaisia isoja nimiä.

Huumori ei enää tästä mustemmaksi voi mennä ja pakko sanoa, että vaikka omasta mielestäni oma toleranssi on aika korkealla, meni muutama vitsi jo minulla kipukynnyksen yli. Erityisesti Lavrentiy Berian (Simon Russell Beale) viehtymys nuorten naisten raiskaamiseen ja hyväksikäyttöön ei taivu huumoriksi, ei sitten millään. Muutamaa ylilyöntiä lukuunottamatta kuvia kuvartelematon huumori oli kuitenkin hulvatonta ja ennen kaikkea kipeän osuvaa. Elokuva kuvaa hyvin sitä, miten aate valjastetaan yksittäisten yksilöiden vallanhimon välikappaleeksi. Ja mikä ironisinta, koska kaikki tapahtuu aatteen nimissä, on sen sumuverhon taakse helppo kätkeytyä. Ei ole yksilöitä, ei ihmisyyttä, on vain juonittelua, oman edun tavoittelua ja selviytymiskamppailua.

Elokuva sai melkoista huomiota maailman ensi-iltansa aikoihin tammikuussa, kun Venäjän kulttuuriministeriö asetti elokuvan jakelukieltoon, kun sen katsottiin pilkkaavan Venäjän historiaa ja kansallistuntoa. Isä Aurinkoisessa sekä hänen perillisissään ei todentotta ole mitään ihannoitavaa tässä elokuvassa. En yhtään ihmettele, että satiiri ei ole miellyttänyt nykypäivän politrukkeja. Ja yhtä aikaa on luonnollisesti kiinnostavaa pohtia, mistä se johtuu. Onko kyse pelkästään ihannoitujen, vaikkakin ristiriitaisten sankareiden perinnön pilaamisesta, vai löytyykö nyky-Venäjän virkakoneistosta kenties liian paljon tuttuja piirteitä?

Aivan erityisesti pidin Buscemin ja Russel Bealen roolitöistä. Nämä toverit käyvät kaikista verisintä taistelua Stalinin manttelinperijän roolista, keinoja kaihtamatta. Siinä missä Beria on kertakaikkisen inhottava ja kaikin puolin vastenmielinen hahmo, tuo Buscemi Hruštšoviin annoksen lämpöä ja huumoria silti henkilöä kaunistelematta. Juuri tällaiset ristiriitaiset hahmot Buscemi tekee aina yhtä taitavasti ja hienosti.

The Death of Stalin seuraa tumman brittisatiirin perinteitä, joten jos lajityyppi miellyttää, uskaltaa tätä elokuvaa suositella. Elokuvan viimeinen kuva jää mieleen pitkäksi aikaa.

The Death of Stalin
Ohjaus Armando Iannucci
Käsikirjoitus Armando Iannucci, David Schneider, Ian Martin, Peter Fellows
Perustuu Fabien Nuryn ja Thierry Robinin romaaniin La mort de Staline
Pääosat: Steve Buscemi, Simon Russel Beale, Paddy Considine, Rupert Friens, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough, Jeffrey Tambor
Kesto 107 minuuttiaKommentit