Henrik Fexeus: Valtapeli. Vaikuttamisen jalo taito
Ruotsalaisen mentalistin Henrik Fexeuksen nimi jäi mieleen joitakin vuosia sitten parista lehtihaastattelusta. Haastattelut taisivat promota hänen kirjaansa Viettelyn jalo taito - 168 vinkkiä miten saat hänet. En hankkinut tuota kirjaa käsiini, mutta Fexeuksen terävät huomiot ihmisten käyttäytymisestä herättivät mielenkiintoni. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä, heidän toiminnastaan ja motiiveista toiminnan takana, joten tv:stäkin tutun mentalistin opit jäivät kiinnostamaan.
Taannoisella kirjastovierailulla käsiini osui Fexeuksen teos Valtapeli. Vaikuttamisen jalo taito. Siinä missä Viettelyn jalo taito keskittyi soidinmenoihin, on Valtapelin näkökulma laajempi. Fexeuksen mukaan valtapeli on käynnissä oikeastaan kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ennen kaikkea kirjan huomio kuitenkin keskittyy työelämään ja bisnesmaailmaan. Erityisen kiinnostavaa luettavaa kirja on esimiestaitojen (ja ihan yhtä hyvin alais- tai kollega-) näkökulmasta.
Fexeus käsittelee ihmissuhteita ja niiden rakentumista laskelmoivana pelaamisena. Tämä on totta kai varsin raflaava ja provosoiva lähestymistapa, mikä on omiaan nostamaan niskavilloja pystyyn. Paikoitellen Fexeus onkin kuin koketeeraava kukonpoika, joka ei malta olla kehuskelematta tempuilla, jotka on juuri oppinut. Jos kuitenkin unohdetaan kokonaan pelisanasto, ja keskitytään kirjan apuotsikkoon Vaikuttamisen jalo taito, aletaan olla kirjan varsinaisessa ytimessä. Ja vaikuttavin henkilö on usein hän, joka ottaa muut huomioon. Ei kuulostaa enää niin pahalta, eikö niin?
Fexeuksen mukaan valtaa on eniten sillä henkilöllä, joka pystyy vaikuttamaan muihin ihmisiin. Valtaa ei oteta, vaan se annetaan. Mieluiten se annetaan henkilölle, joka on huomaavainen, kohtelias, asiallinen ja omaa hyvät vuorovaikutustaidot. Joten vaikka kirjassa onkin sellaisia repäiseviä kappaleen nimiä kuin Myötäilyn oikea ajoitus tai Sodankäynnin taito, ollaan kirjassa kuitenkin rauhan asialla. Monelta osin kirjan sisältö on itsestään selvää hyvät sosiaaliset taidot omaavalle, mutta sisältää se myös aidosti käyttökelpoisia vinkkejä kiperiin vuorovaikutustilainteisiin. Kielenkäytön ammattilaisena luin erityisellä mielenkiinnolla Fexeuksen esimerkkejä sanojen voimasta ja erilaisten lauserakenteiden hiuksenhienoista sävyeroista. Myös kritiikkiä voi antaa monella tapaa. Haluatko latistaa toisen innon vai auttaa häntä entistä parempiin suorituksiin?
300 sivua valtapeliä sisältää ison määrän isompia ja pienempiä vinkkejä siihen, miten ihmiset ovat myötämielisiä ja antavat sinulle mielellään sen, mitä heiltä haluat. Vastaavanlaisia vuorovaikutusoppaita on varmasti pilvin pimein, mutta Fexeuksen ja suomentaja Riie Heikkilän teksti rullaa kyllä viihdyttävästi ja iskevästi. Ahmaisin kirjan parina aurinkoisena mökkiterassipäivänä, mutta ehkä antoisampaa olisi makustella vaikuttamisen osa-alueita pikku hiljaa, käytännössä kokeillen ja makustellen.
Henrik Fexeus: Vaikuttamisen jalo taito (Maktspelet 2013)
Atena 2014
295s.
Suomennos Riie Heikkilä
Kommentit
Lähetä kommentti