Satuhetki: Iskä ja Danny maailmanmestari (Roald Dahl)


Tästä kirjasta bloggaaminen oli vähällä unohtua kokonaan! Johtuisikohan siitä, että lukukokemus oli itselle melko nihkeä. Luimme kirjaa yhdessä lasten kanssa kevään aikana ja täytyy sanoa, että elleivät lapset olisi syystä tai toisesta innostuneet tarinasta, olisi lukeminen minun puolestani loppunut lyhyeen.

Iskä ja Danny maailmanmestari kertoo isästä ja pojasta, jotka asuvat perheen äidin kuoleman jälkeen kahdestaan vankkureissa, isän omistaman autokorjaamon ja huoltoaseman takana. Pieni perhe on köyhä, mutta myös hyvin onnellinen ja tarinaa kerrotaan aikuisen Dannyn suulla, hänen muistellessa lapsuuttaan. Iskä oli hänen idolinsa lapsena ja on selvästi sitä edelleen.

Eräänä päivänä Dannylle selviää, että hänen isällään on salaisuus. Iskä on salametsästäjä ja lähettyvillä sijaitsevat inhan Victor Hazelin laajat fasaanimetsät. Koko kylä inhoaa Hazelia ja kuten Dannylle selviää, harrastaa salametsästystä Hazelin mailla. Kun vuosittaiset raharikkaiden fasaaninmetsästysjuhlat kartanolla lähestyvät, päättää iskä pilata juhlat. Mutta se ei onnistuisi ilman Dannyn apua, joka saa oikean neronleimauksen fasaanien pyytämiseksi. Yksityiskohtia paljastamatta, Danny punoo melko uskomattoman juonen satojen fasaanien pyytämiseksi kerralla.

En pitänyt ollenkaan iskän vastuuttomasta asenteesta. Jättää nyt lapsi yksin yöksi kotiin salametsästyksen takia! Puhumattakaan alaikäisen sotkemisesta rikollisiin puuhiin. Toki salametsästyksen kaiku on hieman erilainen suomalaisessa kuin brittiläisessä perinteessä, jossa luokkajako on syvempi ja riistan omistajuus määräytyy puhtaasti manttaalien mukaan.

En siis jaksanut innostua aihepiiristä ollenkaan, ja lukemisen välillä huomasin pitäväni lapsille luentoja siitä, miksi ja millä tavoin iskä mielestäni on vastuuton vanhempi. Myös kerronnassa oli välillä joitakin yksityiskohtia, jotka eivät tuntuneet enää parikymmentä vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen olevan tästä maailmasta. Mene ja tiedä sitten, kiinnostiko lapsia enemmän itse tarina vai lukijan kriittiset sivuhuomautukset, mutta he eivät ottaneet kuuleviin korviinsakaan kirjan kesken heittämistä!

Tarinaa kyydittävät Quentin Blaken kuvat, jotka ovat ehtaa Blakea. Lapset tosin tekivät mainion huomion kuvista, niissä isä nimittäin nauraa suu auki, vaikka kirjassa pitkällisesti kerrotaan iskän hymystä ja naurusta jotakin aivan muuta. Sinänsä pieni nyanssi, mutta teki kuvituksesta hieman vasemmalla kädellä tehdyn oloisen.

Summa summarum: äiti ei laittaisi kirjaa jatkoon, mutta lapset viihtyivät loistavasti. Positiivista on, että nyt tiedämme yhtä ja toista (liekkö sitten paikkansa pitävää tietoa) fasaaneista. Ja kuten meidän perheessä on tapana, asia ei suinkaan ole jäänyt tähän, vaan olemme sittemmin huolella tutustuneet fasaaneihin monelta kantilta. Pääsimmepä pari viikkoa sitten niitä ihastelemaan ihan livenäkin!

Roald Dahl: Iskä ja Danny maailmanmestari
Art House 1999

229s.
Suomennos Päivi Heininen

Kommentit