Enni Mustonen: Taitelijan vaimo





Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita on suloista lukea! Kirjasarjan uuden osan lukeminen on kuulunut alkukesän perinteisiin jo vuosia ja niin oli tänäkin juhannuksena. Enpä parempaa luettavaa olisi osannut yöttömään yöhön toivoa.

Taiteilijan vaimo seuraa edellisosan tapaan nuoren  Kirstin elämää Pariisissa ja Helsingissä. Kirja on siinä mielessä läheinen sisarteos Ruokarouvan tyttärelle, että molemmat henkivät sekä mannermaista muotimaailmaa että Tulenkantajien kiihkeää henkeä.

Tällä kertaa en enää nikotellut sitä, että päähenkilö olikin Idan sijasta hänen tyttärensä Kirsti. Kirsti tuntui jo tutulta, sitä paitsi varsin samankaltaiselta toimen ja järjen naiselta kuin äitinsäkin. Kirja jatkuu varsin suoraan siitä, mihin tarina viimeksi päättyi. Toisiinsa umpirakastuneet Kirsti ja Iivo työskentelevät Pariisissa ja suunnittelevat yhteistä tulevaisuutta. Pelätessään, että huhut heidän susipariudestaan kantautuisivat perheen korviin Olavi Paavolaisen ja muiden Pariisissa oleskelevien suomalaistaiteilijoiden kautta, päättää pariskunta kuitenkin palata Helsinkiin ja mennä naimisiin hetimiten. 

Helsingissä odottaa Kirstin perhe ja Idan viimeiset täysihoitola-asukkaat sekä Miili, jonka kanssa Kirsti on päättänyt perustaa oman muotihuoneen. Iivo etsii omaa paikkaansa Helsingin taidepiireissä muun muassa Ville Valgrenin apulaisena. Kirstin isäpuoli Elias puolestaan viettää yhä enemmän öitään pitkillä ajomatkoilla. Mistähän siinäkin mahtaa olla kysymys...
Helsingin 20-luvun loppuun tuovat jännitteitä niin kieltolaki, kommunistit kuin valtameren takainen pörssiromahduskin.

Kuten totuttua, Kirstin ja hänen perheensä elämään mahtuu iloja ja myös suurta surua. Tapahtuipa mitä tahansa, Ida ja Kirsti ovat kuitenkin naisia, jotka eivät lopulta lannistu, eivätkä lakoa.

Pidän Syrjästäkatsojan tarinoista erityisesti siksi, että kirjat ovat suloisen helppoa ja kevyttä luettavaa. Näennäisestä kepeydestä huolimatta romaanin taustalla on tarkka tutkimustyö. Mustosen kirjat ovat oppikirjaesimerkki siitä, että viihdekirjallisuus parhaimmillaan voi todellakin myös sivistää. Itsekin huomasin tuon tuostakin keskeyttäväni lukemisen ja googlailevani tarinaan sijoitettuja henkilöitä ja tapahtumia. 

Ei ole ollenkaan liioittelua sanoa, että Mustonen on mestari yhdistelemään faktaa ja fiktiota toisiinsa. Hän saa nimet ja päivämäärät elämään ja tuo mustavalkoisiin kuviin värit.

Taattua laatua!

Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo
Otava 2018
429s.



Kommentit

  1. Kiitos esittelystä. Lukulistalla on, itse asiassa on hyllyssä odottamassa. Tosin Ruokarouvan tytärkin on vielä lukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea Ruokarouvan tytär ensin, liittyy niin olennaisesti tämän romaanin tapahtumiin.

      Poista

Lähetä kommentti