Kuopion kaupunginteatteri: Arvoituksellisia muunnelmia
Kuva Aki Loponen, Pictuner Oy. |
Saavuin ensi-iltaan väsyneenä ja hötkyilevänä suoraan pitkän työpäivän jälkeen ja kesken tiukkaa työpuristusta. Ennen esitystä mietin, että suoraan sanottuna taidan olla aivan väärässä paikassa. Jos lippua ei olisi ollut valmiina, olisin suunnannut suoraan kotiin nukkumaan. Pelkäsin nukahtavani kesken esityksen tai vaihtoehtoisesti saavani nauru- tai itkukohtauksen sopimattomassa paikassa silkasta väsymyksestä. Kuinka otollinen lähtökohta teatteri-illalle!
Mutta oikeastaan tiesin jo ennen Heikki Kinnusen ja Ilkka Heiskasen saapumista lavalle, että tulisin viihtymään katsomossa. Sen sai aikaan ilmassa viipyilevä Edward Elgarin ihmeellinen musiikki, jonka mukaan koko näytelmä on saanut nimensä. Sävellys sisältää 14 musiikkivariaatiota sävelmästä, joka jää mysteeriksi ja arvoitukseksi. Oivallinen metafora elämälle siis.
Arvoituksellinen on myös näytelmän kahden henkilön välinen suhde. Tapahtumat sijoittuvat syrjäiselle saarelle Norjan rannikolla, jossa Nobelilla palkittu kirjailija Abel Znorko (Kinnunen) asuu. Häntä saapuu haastattelemaan toimittaja Erik Larsen (Heiskanen). Kaksikon tapaaminen käynnistyy verkalleen nuuhkien. Jos nyt verkkaiseksi voi kutsua sitä, että kirjailija ottaa vieraansa vastaan haulikolla. Muutenkin ensimmäisen näytöksen aikana Znorkolla tuntuu olevan henkinen yliote, mutta tilanne alkaa kääntyä toisin päin, kun elämän arvoituksia ratkotaan yksi kerrallaan.
Kovin paljon enempää ei tee mieli juonesta paljastaakaan. Näytelmä sisältää useita vetäviä käänteitä, joista osa on ennalta-arvattavia, osa taas yllättää aivan puskista. Sanottakoon sen verran, että kaiken takana on nainen, jolla on menneisyys molempien miesten kanssa.
Lavasteiltaan näytelmä on minimalistinen ja tunnelma erityisesti ensimmäisessä näytöksessä suorastaan pysähtynyt. Paikka paikoin olisin kaivannut ensimmäiseen jaksoon pientä tiivistystä, mutta pääsääntöisesti kokeneet kehäketut pitivät yleisön huomion taiten näpeissään. Useampaan kertaan huomasin vetäväni henkeä kuin sukelluksen jälkeen, sillä en ollut muistanut hengittää ollenkaan dialogia seuratessani. Ei siis tietoakaan nukahtamisen vaarasta!
Sillä jos teos muuten oli suorastaan pelkistetty, ei käsikirjoituksessa ole mitään pelkistettyä. Tekstiä on valtavasti, ja Kinnunen ja Heiskanen latelivat lukemattomia monologeja, joista voisi jo yksittäin kirjoittaa omat bloggauksensa. Tunnetila vaihteli laidasta toiseen niin, että välillä hirvitti. Kinnusen Znorko heitti erityisesti alussa napakoita onelinereita niin vastaanpanemattomalla ajoituksella, että väkisinkin nauratti. Toisaalta mieleen jäi myös Heiskasen vaikuttava hetki näytelmän loppupuolella, jolloin kyyneleet valuivat niin näyttelijän kuin katsojien silmistä. Elämä on niin suurta tragediaa, että naurattaa ja toisaalta sellaista komediaa, että itkettää. Loppua kohti tragikomedia sai jopa farssimaisia piirteitä, mutta vähäeleisyys piti kokonaisuuden tyylikkäänä ja hallittuna.
Ilkka Heiskanen ja Heikki Kinnunen ovat niin kokeneita ja taitavia näyttelijöitä, että heidän näkemisensä lavalla on jo sinänsä syy saapua katsomaan Arvoituksellisia muunnelmia. Mutta ei itse näytelmä kalpene esittäjiensä rinnalla. Teema ja toteutus jättää mukavasti pohdittavaa. Päällimmäisenä ehkä tämä: Onko kukaan, koskaan, vain yksi ja sama? Vai olemmeko itsemme variaatioita, arvoituksellisia muunnelmia?
Arvoituksellisia muunnelmia on Helsingin Kaupunginteatterin, Hämeenlinnan Teatterin, Kuopion kaupunginteatterin, Logomo-teatterin sekä Riihimäen teatterin yhteistuotanto. Kuopiossa se sai ensi-iltansa 28.2. ja näytelmää esitetään Kuopion kaupunginteatterissa 22.3. saakka.
Arvoituksellisia muunnelmia
Yhteistuotanto: Helsingin Kaupunginteatteri, Hämeenlinnan
Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Logomo-teatteri ja Riihimäen Teatteri.
Suomennos Leo Kontula
Ohjaus Sakari Kirjavainen
Lavastus Juha Mäkipää
Puvut Elina Kolehmainen
Valosuunnittelu Petteri Unkila
Äänisuunnittelu Janne Auvinen
Rooleissa: Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen
Blogiyhteistyö. Kiitos lipusta Kuopion kaupunginteatterille!
Kommentit
Lähetä kommentti