Henna Helmi Heinonen: Pala omaa taivastaHenna Helmi Heinosen Palaa omaa taivasta on painavin romaani, jota olen hetkeen lukenut. Painavin aivan fyysisesti, sillä sivuja on noin 550, mutta ennen kaikkea ajatukseltaan. Heinonen kuljetti minut syvälle ja asetti olkapäilleni päähenkilöidensa taakan. Nautin joka hetkestä.

Romaani kertoo kolmen naisen tarinan. On Joanna, jolle on tärkeää, että koti ja kulissit ovat moitteettomassa kunnossa. Hänen suurin pelkonsa on, että lapsille tapahtuu jotakin tai että hänen taiten rakentamansa elämä romahtaa. Mies tekee bisnestä ja käy vieraissa, mutta Joanna on päättänyt, että hänen perheestään ei koskaan tule sellaista, avioeroperhettä.

Myös Lauran rakentama elämä natisee liitoksistaan. Hän on omistautunut viime vuodet yritykselleen muun elämän kustannuksella ja nyt on tullut aika myydä menestyvä startup eteenpäin. Mutta vaikka on miljoona euroa tilillä, mitä iloa siitä on, jos elämässä ei ole mitään muuta?

Ansku tuntee jääneensä vangiksi kotikyläänsä Pohjanmaalla. Hänellä oli suuria suunnitelmia, mutta siivet riittivät vain Seiskan tähtitytöksi ja kotipalvelun hoitajaksi. Pohjanmaalle Anskun on sitonut isän pahoinpitelemä äiti sekä saamattoman nuoruudenrakkauden kanssa saatu lapsi. Kolmanneksi kotona pitelevien kahleiden listaan on kovaa vauhtia tulossa suvun sikala ja valtava velkataakka.

Kaikkien elämät ovat tulleet murroskohtaan. Joanna haluaisi elämän jatkuvan ennallaan, mutta hän ei voi estää sen romahtamista. Ansku taas ei mitään muuta haluaisi kuin päästä pois, mutta hän on jumissa. Sitten on Laura, joka ajelehtii välitilassa, miettii uskaltaisiko muuttaa elämänsä kokonaan vai jatkaako samalla tavoin kuin ennenkin. Nyt olisi rahaa tehdä, mitä ikinä haluaa. Mutta entä jos ei tiedä, mitä haluaa?

Pala omaa taivasta kosketti minua monella tasolla. Heinonen käyttää kieltä taitavasti. Vaikka romaanissa on sivuja paljon, en poistaisi niistä yhtäkään. Teksti polveilee kauneuden ja rumuuden, innostuksen ja apaattisuuden, toivon ja epätoivon välillä. Ihmisten elämien kipupisteitä kuvataan herkästi ja tarkkasilmäisesti.

Kirja on hyvin ajankohtainen. Se sisältää moni ajankohtaisia, tärkeitä aiheita: lähisuhdeväkivalta, rasismi, maaseudun ja maatalouden ongelmat, mielenterveyden mureneminen. Sattumalta lukuprosessi osui ajankohtaan, jossa naisen asemasta, valtarakenteista, syrjinnästä, häirinnästä ja alistamisesta puhutaan paljon. Romaani on suorastaan mittatilaustyö tähän teemaan, sillä juuri näitä asioita kirja käsittelee. Lukija herää väkisinkin ajattelemaan, kuinka paljon erilaisia valta-asetelmia liittyy jokapäiväisiin kohtaamisiin, ihmissuhteisiin, perheenjäsenien välisiin suhteisiin. Kun nämä rakenteet tulevat näkyviin, kun ne tunnustetaan ja haastetaan - silloin mikään ei ole enää ennallaan. Elämä ottaa uuden suunnan. Näkyvissä on pala omaa taivasta

Henna Helmi Heinonen: Pala omaa taivasta
Tammi 2018
551s.
Arvostelukappale

Kommentit

  1. Luin tämän kirjan ja koin hyvin samoin. Kirja oli raskas, mutta sivuakaan en olisi halunnut jättää pois. Ansku, Joanna ja Laura jäävät kyllä mieleen. Tuntui hyvältä, että sai lukea heidän tarinansa ja laittoi kyllä miettimään monia asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin henkilöt tulivat kirjan aikana läheisiksi, useamman päivän ajan tuli mietittyä, mitä naisille kuului(si) nyt. Paljon tuli kelattua omia kokemuksia ja sitten yleisemmin elämää. Kiva kuulla, että myös sinä olet kokenut näin.

      Poista

Lähetä kommentti