Tuula-Liina Varis: Huvila
Tarinaa kerrotaan kolmen kertojan näkökulmasta. Ensin päähenkilön, turkulaisen Raakelin, sitten hänen piikansa Selman ja lopuksi Raakelin tyttären Leean suulla. Romaanin muoto tuo vahvasti mieleen yhden tämän vuoden kirjatapauksen, Minna Rytisalon Lempin. Sattuma ei kuitenkaan ole häiritsevä, sillä siinä missä Lempi katsoo yksilöön, keskittyy Huvila enemmän aikansa aateilmastoon.
Raakel on yliopistossa opiskeleva perhetyttö. Suojeltua elämää elänyt tipulan kasvatti rakastuu dekadenttiin, vahvoja kansallismielisiä sympatioita tuntevaan taiteilija Akseliin, avioituu hänen kanssaan ja muuttaa syrjäseudulle hirsihuvilaan, jonne syntyy myös heidän tyttärensä.
Kun suuren pörssiromahduksen jälkimainingeissa maailmalaajuinen lama leviää myös Suomeen, hiljenee taiteen kysyntä. Siinä missä Raakel opettelee emännöimään taloa ja hoitamaan Leeaa yhdessä piikansa Selman kanssa, uppoutuu Aksel yhä enemmän kansallissosialismiin. Lopulta aatteen kutsu voittaa muut velvoitteet.
Huvila on niin muodoltaan kuin kieleltään taidokas ja tasokas kokonaisuus. Jokaisella henkilöllä on oma, uskottava äänensä. Teos yhdistää mikro- ja makrohistoriaa onnistuneesti, mutta on ennen kaikkea nautittava lukuromaani. Tarina tosin lähtee keriytymään auki sen verran hitaasti, että aluksi tunsin pieniä vaikeuksia päästä siihen sisälle. Mutta kun se tapahtui, en olisi malttanut keskeyttää lukemista ollenkaan.
Huvila on tarina elämää suuremmasta rakkaudesta, joka voittaa kaiken muun. Toiselle se on rakkautta toiseen ihmiseen, toiselle ihanteeseen tai aatteeseen. Parhaimmillaan se on luomisvoiman lähde, pahimmillaan polttaa hengiltä.
Tuula-Liina Varis: Huvila
Wsoy 2016
245s.
Arvostelukappale
Arvostelukappale
Tämä odottelisi lukupinossa. Kuulostaa mielenkiintoiselta kokemustesi perusteella. Oli muuten pakko googlata perhetyttö, kun sen siihen ole aikaisemmin törmäänyt. :) Minkäkin taisin olla sellainen siihen saakka, kunnes muutin pois kotoa opiskelemaan.
VastaaPoistaTermi muistui mieleenikään, kun jonkun kanssa juttelin vähän aikaa sitten siitä. Sitä on menneinä vuosikymmeninä käytetty paljon, ns. kunnollisista tytöistä.
PoistaKiva kuulla, mitä pidät Huvilasta!
Tämä oli hieno, Varis on upea kirjailija <3 Luin sitten vielä novellikokoelman Että tuntisin eläväni - samaa tasoa ehdottomasti!
VastaaPoistaEn ole lukenut Varikselta muuta, mutta hänen tuotantoaan on suositeltu minulle tänä syksynä useammallakin suulla. Lisäksi olen ollut kuuntelemassa häntä kahdesti, ensin kirjamessuilla ja sitten Kirjakantissa. Laitan novellikokoelman mieleen!
PoistaHuvila oli kieltämättä varsin ilahduttava yllätys lukukokemuksena, nappasin sen lukuvuoroon ihan ilman ennakko-odotuksia, ja se olikin vallan hyvä. Ei ehkä maata mullistava, mutta jo pari kuukautta sitten tämän lukeneena sanoisin jälkimaun edelleen olevan vahva. Voisin lukea Varista toistekin. :)
VastaaPoistaTämä on varmaan kirjoja, joista vahva tunne ja jännite hahmojen välillä jää eritoten mieleen. Varsinaista actioniahan kirjassa ei ole, vaikka sinänsä, yksilön näkökulmasta tapahtuu paljonkin. Kokonainen elämänkaari.
Poista