Teemu Keskisarja Kuopion kaupunginkirjastolla 30.11.


Teemu Keskisarja oli 30.11. Kuopion Isänmaallisen Seuran vieraana Kuopion kaupunginkirjastossa Hulttio-kirjansa tiimoilta (Hulttiosta olen kirjoittanut täällä.)

Olin ihan kahden vailla osallistumiseni suhteen, sillä takana oli hyvin huonosti nukuttu yö, mutta onneksi kuitenkin reipastuin, sillä Keskisarja paljastui yhtä kiinnostavaksi puhujaksi kuin kirjoittajaksikin. 

Esityksessään Keskisarja käsitteli samoja teemoja kuin kirjassa, vaikkei suoranaisesti kirjaa referoinutkaan. Minulle Hulttio avautui uudella tavalla kun kirjailija väänti asiat vielä rautalangasta. Keskisarjan perusteesi on tämä: Mannerheimista tuli suurmies vaikean nuoruutensa vuoksi, ei siitä huolimatta. 

Vähän hävettää, että luettuani kirjan en vielä oikein osannut eläytyä nuoren Mannerheimin asemaan. Olihan hän isän vararikosta ja äidin kuolemasta huolimatta verrattain hyvässä asemassa suojelijoidensa ansiosta, ainakin kun verrataan köyhään maalaiskansaan. Keskisarja kuitenkin korosti, kuinka isoja vastoinkäymisiä Mannerheim kohtasi lyhyellä aikaa ja vieläpä hyvin haavoittuvalla nuoruuden ajanjaksolla. Mannerheimista tuli ongelmanuori.

 

Pidän Keskisarjassa siitä, ettei hän aina yritäkään olla objektiivinen, vaan päinvastoin, hän yrittää päästä tutkimuskohteensa pään sisään. Tuloksena on rehellisen ja henkilökohtaisen tuntuista tutkimuskirjallisuutta, jonka uskottavuus ei horju subjektin läsnäolosta huolimatta.

Keskisarja kertoi alkaneensa Hulttio-projektin aikana fanittaa Mannerheimia. Erityisen silmiinpistävää on, että Mannerheim alkoi kukoistaa yli 50-vuotiaana ja oli parhaimmillaan yli 70-vuotiaana. Hän siis kykeni kehittymään ja omaksumaan uusia asioita, jopa pärjäämään suomenkielisten korpisoturien kanssa. Kontrasti nuoruuden Pietarin keikaroivaan chavalier-upseeriin on melkoinen. Mannerheim oli ehkä hulttio aviomies, mutta Keskisarja antaa sen anteeksi, sillä harvassa ovat samanveroiset sotapäälliköt.
Kuten Keskisarja tutkimuskohteensa tiivisti: Mannerheim oli helvetin hyvä jätkä, muttei kliseisellä, sinivalkoisella tavalla.

Kommentit