Independece Day: Uusi uhka (+ muutama Netflix-vinkki)

Independence day: Uusi uhka. Tulta ja tulikiveä maailmalle.
Viime aikoina olen surffaillut Netflixin ja Watsonin syövereissä. Tässä muutama täsmätärppi lomakaudelle!

***

Jos muistelen lapsuuttani ja nuoruuttani suloisella 1990-luvulla, oli Independece Day - Maailmojen sota yksi suurimmista elokuvista Titanicin ja Forrest Gumpin ohella.Yhä tänäkin päivänä jumitun telkkarin ääreen, jos mikä tahansa näistä elokuvista sieltä sattuu tulemaan. Sillä, että kaikki vuorosanat muistaa ulkoa, tapahtumista puhumattakaan, ei ole juuri merkitystä.

Kulttielokuvan jatko-osa tuntuikin yhtä aikaa houkuttelevalta, mutta riskialttiilta ajanvietteeltä. Voiko edessä olla mitään muuta kuin pettymys?

Independence Day: Uusi uhka on miehitetty osin uusilla, osin ensimmäisestä elokuvasta tutuilla näyttelijöillä. Keskeisistä näyttelijöistä mukana ovat muun muassa David Levinson Jeff Goldblumina ja Bill Pulmann ex-presidentti Whitmorena. Sen sijaan Will Smithia elokuvassa ei nähdä. Sen sijaan Jessie T. Usher esittää legendaarisen isänsä jalanjäljissä kulkevaa Dylan-poikaa. Siinä missä Dylan on valiojoukkoa, priimus ja sankari itsekin, on Liam Hemsworthin esittämäm Jake peloton ja riskialtis, vaikeuksia etsivä huimapää.

Independence Dayn päivistä on kulunut kaksikymmentä vuotta. Nämä ajat ovat olleet ihmiskunnan kesken rauhan aikaa, mitä nyt jossakin on käyty vielä sissisotaa maahan jääneiden alieneiden kanssa. Pääsääntöisesti maapallo on kuitenkin saanut olla rauhassa. Kun Yhdysvallat ja koko maailma valmistautuu muistopäivän juhlallisuuksiin, alkaa osalla avaruusolentojen kanssa tekemisissä olleilla kuitenkin esiintyä erikoisia oireita. Vaikuttaa siltä, että ulkopuolelta tuleva uhka on uusiutumassa, tällä kertaa suurempana kuin koskaan ennen.

Sen jälkeen kaikki tapahtuukin juuri niin kuin olettaa saattaa. Independence Day ykkönen oli ennen kaikkea viihdyttävästi ja ajan oloon näyttävästi toteutettu elokuva, eikä parhaan käsikirjoituksen Oscaria tavoitella tällä kakkososallakaan. Molemmat elokuvat on ohjannut Roland Emmerich, joten sama tuttu kädenjälki näkyy. Erikoistehosteet ovat jälleen hienot ja massiiviset, mutta ehkä välillä jopa liian massiiviset. Suurimmissa taistelukohtauksissa tuntui, kuin olisi katsellut videopeliä.

Independence Day: Uusi uhka antoi sen, mitä toivoinkin. Loppu oli silti pettymys ja taitaa heijastella tämän hetken levottomia oloja. Siinä missä ensimmäinen elokuva päättyi jonkinlaiseen kohottavaan yhteisöllisyyden tunteeseen ja sodan järjettömyyden korostamiseen, tuntui tällä kertaa sanomana olevan: "hyökkäys on paras puolustus, joten lähdetään vetämään alieneita lättyyn". Tätä samaa henkeä uhkuu tällä hetkellä koko maailma populaarikulttuuria myöten. Mainitsin asiasta jo täällä. En tykkää.

***
Jos Independence Daylla oli lähinnä nostalgia-arvoa, olen tänä syksynä löytänyt Netflixistä monta laatu-tv-sarjaa, joista  tarjoilen teille kolme tärppiä. Kaikki silkkaa laatua ja nautintoa!

- Lovesick: Skotlantiin sijoittuva sarja kimppakämppiksistä ja ystävyksistä. Sisältää alle kolmekymppisten ihmissuhdekiemuroita, mutta sarjan juju on takaumina tapahtuvassa kerronnassa. Loistava käsikirjoitus ja näyttelijöiden keskinäinen kemia tekevät sarjasta liki täydellisen. En muista, milloin olisin nauranut näin paljon telkkaria katsoessani!- Crown: Downton Abbey -fanit huomio! Sopii kyllä muillekin briteistä ja historiasta kiinnostuneille. Sarja kertoo kuningatar Elisabetin vallan alkuvaiheista. Loistavasti toteutettu, inhimillinen kuvaus historiamme merkkihenkilöistä, jota katsoessa myös oikeasti oppii historiasta.- Rita: Tätä olen saattanut mainostaa jo ennenkin. Suomen Netflixiin on nyt tullut myös kolmas kausi. Tanskalainen sarja on loistavasti käsikirjoitettu. Sarja sijoittuu tanskalaiseen koulumaailmaan. Tällä kertaa huomio on kuitenkin opettajanhuoneessa teinien ihmisuhteiden sijasta sijasta, yhteiskunnallistakin sanomaa on mukana. Ei siis ihan tavallinen highschool-sarja, eikä Rita todellakaan ole tavallinen opettaja!


Kommentit

  1. Oi, Independence Day. En ehkä kestä katsoa sitä enää, mutta oli mukava lukea juttusi.

    Crown on kyllä loistava. ♥ Ja nyt sait kiinnostumaan tuosta Lovesickistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti