Satuhetki: Harry Potter ja viisasten kivi

 
Nyt se kauan kaivattu aika on tullut, olemme päässet lukemaan yhdessä Harry Potteria!

Joulupukki toi meille viime jouluna sarjan ensimmäisen osan kuvitetun laitoksen. Olisin varmaan alkanut kerätä sarjaa edellisten rinnalle jo pelkästään komeutensa takia, mutta toki värikäs kuvitus helpotti myös kirjaan tarttumista yhdessä lasten kanssa. Kuvitus on Jim Kayn käsialaa ja soveltuu tarinaan erinomaisesti, sillä se on yhtä aikaa hurja, mutta säilyttää kuitenkin myös sadunomaisuutensa.

5- ja 7-vuotias testiryhmämme ei tuntenut pottereita entuudestaan juuri ollenkaan. He suhtautuivatkin ensimmäisten sivujen ajan kirjaan varsin varautuneesti. Ja eipähän kirjan alussa vielä kovin paljon tapahdukaan. Harryn kurjat oltavat Dursleylla lähinnä hämmensivät. Mutta kun Hagrid rynni sisään syrjäiseen mörskään ja haki Harryn mukaansa, muuttui lasten suhtautuminen täysin. Oli ilo huomata, että tarina imaisi mukaansa samalla tavalla lapset kuin se aikoinaan imaisi vanhempansakin.

Ekaluokkalaiselle ja viskarille tämä ensimmäinen tarina ei vielä ole liian pelottava, ainakaan näille meidän yksilöillemme. Tosin taisin muutamaa kohtaa hieman sensuroida lukiessani. Parissa otteessa lapset ilmaisivat tarinan olevan jännittävä, mutta ne eivät olleet sellaisia kohtia, joita itse olisin pitänyt pelottavina. Toki kirjan huima grande finale ja Voldemortin kohtaaminen olivat kuvineen päivineen aika hurjia. Enemmän lapset kuitenkin pohtivat käytännöllisempiä asioita: Eikö Tylypahkasta pääse pois muuten kuin jouluna ja kesällä? Eivätkö lapset ikävöi kotiinsa? Ja: Miksi Malfoy on ilkeä? Entä Kalkaros?

Harry Potter ja viisasten kivi keräsi koko perheen iltasatutuokion ääreen (Tiedän mukamas keittiössä puuhastelleen mieheni kuunnellen koko ajan!). Monta mielenkiintoista keskustelua olemme saaneet kirjan innoittamina aikaiseksi.

Kun kirja päättyi, Herra Syksy ehdotti, että voisimme aloittaa sen alusta. Neiti Kevät taas tarjosi luettavaksi uutta Harry Potter ja Kirottu lapsi -näytelmää. Ehkä kuitenkin maltamme odottaa. Kuka ties olemme olleet niin kilttejä, että seuraava kuvitettu osa löytyy pukinkontista! ;)

J. K. Rowling ja Jim Kay: Harry Potter ja viisasten kivi (alkup. Harry Potter and the Philosopher's Stone 1997)
Tammi 2015 
248s
Suomentanut Jaana Kapari

Kommentit

 1. Meillä 7vee sai tämän kirjan 6vee-lahjaksi mutta emme ole vielä päässeet alkua pidemmälle. Täytyykin kokeilla nyt joululomalla uudestaan! Visiohan tässä on se, että minäkin, joka olin aivan liian vanha kun Potterit ensimmäisen kerran ilmestyivät, saisin nyt tutustua tähän klassikkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä visio! Toivottavasti pääsette kirjan kanssa vauhtiin. Hyvää ja jännittävää joulua siis!

   Poista
 2. Harry Potterit olivat erään tuttavani kanssa keskustelunaiheena juuri vähän aikaa sitten, hän kertoi miten koukuttui aivan odottamatta sarjaan. Se sai jälleen kerran miettimään: miksi en ole lukenut Pottereita? Kyllä, vielä jonakin päivänä tartun näihin. <3

  VastaaPoista
 3. Pitäisiköhän sitä itse pyytää tämä joulupukilta? Salaisuuksien kammio löytyy kuvitettuna ja tämä vain normiversiona, mutta toisaalta juuri keväällä luin Viisasten kiven. Salaisuuksien kammio ainakin oli ihan mahtava Jim Kayn kuvituksella, joten ehkä näitä voi olla kaksi versiota hyllyssä. :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti voi pyytää ja voi olla eri versiot hyllyssä. Siitähän voi sitten valita aina fiiliksen mukaan! :)

   Poista

Lähetä kommentti