Silja Pitkänen: Pariisin taivaan alla (Mimosa ja Miska 1)


Matkakirja on minulle varsin vieras kirjallisuuden laji. Sitäkin vähemmän kokemusta löytyy lapsille suunnatuista matkakirjoista. Totta puhuen, en edes tiedä, kirjoitetaanko niitä Suomessa kovin paljon. Silja Pitkäsen Pariisin taivaan alla joka tapauksessa on tällainen kirja. Teos aloittaa Mimosan ja Miskan matkaseikkailukirjojen sarjan. Idea on kiva ja voisin kuvitella, että tällaiselle kirjalle olisi kysyntää niin matkakuumetta ja seikkailunhalua potevien kuin oikeaan matkaan valmistautuvienkien lasten keskuudessa.

Ensimmäisessä osassa Mimosa ja Miska lähteävät isoisänä Vasilin kanssa kanssa Pariisiin. Isoisä onkin erinomainen opas, sillä hän on nuoruudessaan asunut Pariisissa. Luonnollisesti kolmikko tutustuu muun muassa Louvreen ja nautiskelee pariisilaisten katujen hurmaavasta tunnelmasta. Hotellissaan he myös tutustuvat maahanmuuttajaperheeseen. Ja mitä on matka Pariisiin ilman pientä rahtusta romantiikkaa?

Matkustamisen lisäksi kirjassa on voimakkaasti läsnä taide. Lapset keskustelevat erilaisesta taiteesta, sen tulkitsemisesta ja esimerkiksi kuvien merkityksestä. En osaa sanoa, miten tällainen teksti puree kohdeyleisöön, onko se jopa vähän liian haastavaa? Joka tapauksessa olen iloinen, että tällaistakin kirjallisuutta lapsille tehdään. Kirjailija ei ole halunnut katsoa lapsilukijoitaan alaviistoon, vaan samalta tasalta. Hyvä niin! Kauniista ja kerrontaan hyvin sointuvasta kuvituksesta vastaa Mika Vaaranmaa.

Liekö sitten sattumaa, että vaikka kyseessä on lastenkirja, minä luin sitä voimakkaana kannanottona ennakkoluulottomuuden, liberaaliuden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Mimosan ja Miskan tausta ja perhe ei ole aivan tavallinen perussuomalainen perhe. He edustavat modernia, globaalia maailmankansalaisuutta, joka ei arvostele ihmisiä ulkonäön, kansallisuuden tai uskonnon perusteella. Isoisä haluaa avata maailman lapsenlapsilleen, ei rakentaa sinne rajoja. Myös kuva Pariisista on täynnä tunnetta. Näinä aikoina, jolloin mieliimme halutaan kylvää kauhua, näyttäytyy tässä lastenromaanissa Pariisi juuri sellaisena kuin sen tuleekin näkyä.

Silja Pitkänen: Pariisin taivaan alla
Savukeidas 2016
120s.
Kuvitus Mika Vaaranmaa

Kommentit

  1. Kiva postaus. Varmasti hieno kirja; taidan hankkia lahjakirjaksi.

    VastaaPoista
  2. Tämäpä vaikuttaa kivalta kirjalta! Pitää tutustua.

    Muistin sinua musiikkiaiheisella haasteella.

    Ihanaa sunnuntaita! <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti