Elämä musiikkina


Katja muisti minua Elämä musiikkina -haasteella. Kiitos! Hirveän haastavaa vastata tällaisiin kysymyksiin, sillä on niin paljon hienoja biisejä ja artisteja, jotka haluaisi mainita, mutta yritetään kuitenkin!

Kappale syntymävuodeltasi
Minusta tuntuu, että vuosi 1983 on ollut poikkeuksellisen hyvä musiikkivuosi (kaikista varmaan tuntuu samalta oman syntymävuoden ollessa kyseessä), niin paljon hienoa musiikkia on tehty, mutta nostetaan tähän The Policen Every Breath You Take, jonka esitimme lukiossa vanhojen tansseissa. Hyvä esimerkki siitä, miten vähäeleisyys parhaimmillaan toimii.

Laulu, jota äitini lapsuudessani minulle lauloi
Tällaisia kappaleita on varmasti paljonkin, mutta jokin aika sitten mieleeni muistui, että äitini lauloi minulle Brita Koivusen kappaletta: Mamma, tuo mies mua tuijottaa. Testasin kappaleen toimivuutta myös Neiti Keväälle tänä kesänä. Idea oli eräänlainen menestys, kertosäe alkoi nimittäin raikua nopeasti meillä. Valitettavasti myös julkisilla paikoilla, saattaen muutamat vieraat miehet hyvin kiusaantuneiksi! 

Musiikkia, jonka muistan lapsuudestani

Jos ette tuosta saaneet korvamatoa, niin tästä ainakin. Jatkona äskeiseen vastaukseen, ja liikuttavan playback-esityksen/ hämmentävien henkselihousujen innoittamana: Ricchi e Poverin Mamma Maria, joka pikkutytön mielestä toki oli nimensä perusteella minun kappaleeni. Haluan linkata myös Juice Leskiseen, joka eli varhaislapsuudessani hyvin tuotteliasta kautta. Kaksoiselämää-kappale on myös ensimmäisiä kulttuurimuistojani, josta olen kertonut Korot kopisten -kirjassakin.

Kappale ensimmäiseltä omistamaltani tallenteelta

Olen nyt vähän epätietoinen säännöistä: lasketaanko tallenteeksi myös itse nauhoitetut kasetit? Koska seuraavassa kysymyksessä viitataan itse hankittuun tallenteeseen, tulkitsen kysymyksen nyt mieleni mukaan näin. Ensimmäisellä kasetillani oli ainakin Raptoria (voi kyllä, mutta säästän teidät siltä) sekä Eppu Normaalin Tahroja paperilla. Tuo kasetti oli nauhoitettu osapuilleen samoihin aikoihin linkkaamani videon kanssa. Täytyy kyllä sanoa, että Eppu Normaalilla näyttää olevan tänä päivänä keikoillaan huomattavasti kivempaa kuin kyseisellä videolla!

Kappale ensimmäiseltä itse hankkimaltani tallenteelta

Muistan tämän tarkasti. Hankin Ressu Redfordin Laulussa on helppo rakastaa c-kasetin Iisalmen Anttilasta. Minulla ei ollut omia rahoja mukana, joten isoveljeni (hyvin vastentahtoisesti) lainasi rahat minulle. Mielikuvani on, että kasetti olisi maksanut 50 markkaa, mutta en ole siitä ollenkaan varma, sillä ei minulla ole enää harmainta aavistusta paljonko kasetit maksoivat, puhumattakaan markoista. Joka tapauksessa, opin hyvin nopeasti kaikki kasetin kappaleet ulkoa. Itse oikeutetusti nostan sieltä esille käännöskappaleen Älä mee.

Musiikkia teini-iän tuskasta

En ollut kovinkaan tuskainen teini. Kuuntelin tuolloin paljon Suomirokkia, mutta toisaalta myös Scorpionsin ja Whitesnaken kaltaista nahkahousuheviä ja tietenkin Queenia. Minulla on kuitenkin mielikuva, että kaikista angstisimmilla hetkilläni kuuntelin Savage Gardenia. To the Moon and Back sykähdyttää edelleenkin.

Lempimusiikkiani viiden vuoden takaaVuonna 2001 olin toista kertaa raskaana. Raskausaikana kuuntelin paljon Johanna Kurkelan kappaletta Ainutlaatuinen, joka tiivisti tuntoni aika lailla täydellisesti. Pätkä lyriikoista oli myös kastekutsuissa. Linkkaan tässä itselleni aivan uuteen konserttitaltiointiin, jossa Kurkelan herkkä ääni ja tulkinta muodostavat aika vaikuttavan kontrastin ympäristöön nähden ja hiljentävät tuhatpäisen yleisön.


Laulu, joka kuvaa viimeisintä parisuhdettaniMinulla ja miehelläni ei ole koskaan ollut yhteistä, omaa kappaletta. Toki häissämme tanssimme häävalssina Akselin ja Elinan häävalssin, eikä se hassumpi valinta ollutkaan. Kun Ruotsin prinsessa Victoria meni vuonna 2010 naimisiin, kuulin tämän kappaleen ja ihastuin siihen välittömästi. Kuten Sarah Dawn Finer laulaa Kärleksvisan-kappaleessa: 

Var inte rädd, jag står bredvid digför du betyder allt för mig.

Elämääni tällä hetkellä kuvaava laulu

En kyllä tiedä, kuvaako tämä kappale millään tavalla elämääni, mutta tätä olen kuunnellut eniten viime aikoina. Scandinavian Music Groupin Hölmö rakkaus on sopivan herkkä, höpsö, hyväntuulinen ja sopii kesä- ja maalaismaisemafiilikseen. Toisaalta  olen ollut jonkin verran country-tyttö jo teini-iästä saakka. Esimerkiksi Dixie Chicksiä kuuntelen mielelläni, mutta linkkaanpa kuitenkin Eaglesin Take it easyyn, jota toistelen välillä mantrana itselleni. Ja sitten on lisättävä vielä Queenin Innuendo, joka nyt yksinkertaisesti on ehkä hienoin kappale, mitä koskaan on tehty. Videokin on aika pysäyttävä ja yllättävän ajankohtainen.
.
Elämässäni tärkeintä asiaa tai henkilöä kuvaava lauluMykistävän vaikea kysymys. Ensiksi pitäisi osata päättää, mikä on se kaikista tärkein asia elämässä ja sitten vielä määritellä sitä kuvaava kappale! Mutta ehkä Dolly Partonin sanoin toivon sekä itselleni kuin läheisilleni:
hope life treats you kind,
And I hope you have all you've dreamed ofAnd I wish you joy and happiness
But above all this, I wish you love


Kappaleesta on tehty paljon versioita, mutta tällä kertaa fiktiivinen esitys tuntui aidoimmalta. Lorelai Gilmore laulaa Lukelle I Will Always Love you.


Laulu, jonka haluan omistaa blogini lukijoille

Yksi suurimmista tämänhetkisistä suosikkiartisteistani on Samuli Edelmann. Aivan erityisen paljon pidän Vaiheet-levystä, josta löytyy muun muassa Sheakspearen sonetteja. Niistä Sonetti 104 ei ole se kaikista suurin suosikkini, mutta siitä löytyi tällä kertaa laadukkain video. Nauttikaa :)

Kappale, jonka omistat hänelle, jolta haasteen sait
Tiedän, että Katjalle esimerkiksi Tori Amos on tärkeä artisti. Taidan nyt kuitenkin lähettää hänelle toisenlaisen musiikkiviestin, sillä myös Irlanti on hänen sydäntänsä lähellä. Toivottavasti tämän kappaleen myötä palaat hetkeksi irlantilaisiin maisemiin: Robbie O´Connellin Kilkelly <3 span="">


Liekö tämä haaste kiertänyt vielä Arjalle, Jaanalle ja Ellenille? Muutkin saavat napata haasteen mukaansa, näitä on kiva lukea!

Kommentit

 1. Kiitos, olet oikeassa, näitä on kiva lukea! Yritän saada aikaiseksi vastausjutun :-)

  VastaaPoista
 2. Kiva, että otit haasteen vastaan. <3 Ja mukavilla, monipuolisilla vastauksia.

  Kylläpä sinun syntymävuotenasi ilmestyikin hyvää musiikkia! Police ja (etenkin) Sting tekivät hyvää musiikkia, Sting toki tekee edelleenkin. Juicesta on pakko mainita, että kun 1970-lopun lopulla vielä kovin hoikka Juice oli laulanut telkkarissa, olin ollut sitä mieltä että siellä laulaa setäni. Sedälläni oli nuorena ollut samanlainen tukkatyyli ja silmälasit. :D

  Ja Queen, Scandinavian Music Group ja Lorelai Gilmoren versio Dolly Partonin kappaleesta: <3 !

  Ihanaa, että sinäkin olet countrytyttö. Nimittäin niin olen minäkin.

  Kiitos myös tuosta irlantilaiskappaleesta. En ollut aiemmin kuullutkaan Robbie O'Connelista, mutta nyt ihastuin niin, että aion tässä heti seuraavaksi katsoa, olisiko miehen lauluja Spotifyssa. Toivottavasti!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että Connie upposi!!
   Kuuntelin countrya murrosikäisenä, mutta se oli sellainen musiikinlaji, jota ei oikein kukaan kuunnellut (tai ainakaan tunnustanut kuuntelevansa), joten diggailu vähän unohtui virikkeiden puutteeseen. Mutta siellä se on muhinut ja viime vuosina yhä enemmän herännyt uudelleen!

   Aika hauska tuo Juice-juttu!

   💗

   Poista
 3. Amma, kiitos haasteesta, sain vihdoinkin vastattua siihen.

  Jos minulla olisi joskus ollut häät, niin hävalssini olisi ollut ehdottomasti ollut Akselin ja Elinan häävalssin. Ihana!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti