Karo Hämäläinen: Yksin. Romaani Paavo Nurmesta


Paavo Nurmi on edelleen kaikkien aikojen suurin suomalainen urheilulegenda, jonka nimi muistetaan tarunhohtoisena myös muualla maailmassa. Siitä huolimatta hän on hahmona salaperäinen. Vaikka hänen saavutuksensa niin urheiljana kuin myöhemmin liikemiehenä ovat yleisesti tunnetut, on hänen persoonallisuutensa säilyttänyt arvoituksellisen ja osin traagisenkin hohtonsa. Karo Hämäläinen porautuu Nurmen pään sisälle ja esittää yhden version siitä, millaisia ajatuksia yksinäisen miehen mielessä on mahdollisesti liikkunut. Kirjailija tekee tehtävänsä hyvin vakuuttavasti.

Yksin voitti tammikuussa Savonia-palkinnon ja herätti erityishuomiota siksi, että viime vuonna Jouni Tossavaisen Hannes Kolehmaista käsittelevä New Yorkin Lentävä suomalainen teki saman tempun. Vääräleuat jo odottelevat kieli pitkällä, kuka huomaa markkinaraon ja rykäisee tänä vuonna romaanin Ville Ritolasta. Sitä odotellessa tiettyä vertailua Hämäläisen ja Tossavaisen kirjojen välillä tulee välttämättä harrastaneeksi. Yhtäläisyyksiä tietysti löytyy. Molemmat teokset kertovat juoksemisesta sekä ihmisestä, joka juoksee tosissaan. Erojakin on. Siinä missä New Yorkin Lentävä suomalainen kertoo juoksemisesta ja ihmisestä juoksun takana, pureutuu Yksin puolestaan ihmiseen ja juoksuun ihmisen takana.

Yksin on oikeastaan hyvin surullinen romaani. Voittaessaan olympialaissa ja rikkoessaan maailmanennätyksiä Nurmi ei voita, vaan onnistuu välttämään häviön. Hopeamitali on metallinpala, merkki hävitystä kamppailusta, häpeänmerkki. Voittaessaan olympiakultia Nurmi alkaa metsästää maailmanennätyksiä, koska ne pysyvät. Rikkoessaan maailmanennätyksiä Nurmi hamuaa olympiavoittoja, sillä ne muistetaan. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin juoksemisesta pakoon, pakoon häviötä, menetettyä rakkautta, kuolleen isän haamua ja omaa vajavaisuutta.

Hämäläinen piirtää tarkan kuvan äärimmäisen rationaalisesta henkilöstä, joka on pitkään voittamaton, toisaalta liki epäinhimillisen harjoittelunsa vuoksi, mutta ennen kaikkea älynsä vuoksi. Nurmelle voitot ovat toteutuneita laskelmia: minuutteja, sekunteja ja kymmenyksiä. Ymmärrettävästi tällaisen henkilön on tässä maailmassa helppo menestyä, mutta vaikea tulla toimeen. "Miksi ihmiset käyttäytyvät eri tavalla kuin minä?", Nurmi ihmettelee vuosikymmeniä myöhemmin myyjättärelleen.

Hämäläisen lauseet ovat tiiviitä ja voimakkaita. Hyvin samanlaisia kuin Nurmen juoksuaskeleet: ne ovat viimeiseen asti hiottuja, eivät sisällä mitään ylimääräistä ja kuljettavat vääjäämättömän tehokkaasti ja sulavasti eteenpäin. Aivan kuten Nurmen parhaiden päivien juoksua, myös Hämäläisen kerrontaa on ilo ja vaivaton seurata.

Karo Hämäläinen:Yksin. Romaani Paavo Nurmesta
WSOY 2015.
238s.
Graafinen suunnittelija Martti Ruokonen.

Kommentit

  1. turkulaisena tuo kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele, Turku on tässä kirjassa vahvasti läsnä. Minullekin oli tuttuja paikkoja, mutta sinulle varmasti vielä enemmän,

      Poista

Lähetä kommentti