Tiedon jano Kuopiossa 28.-29.3.


Huomio huomio! Menovinkki kaikille Kuopiossa ja sen lähiseudulla oleskeleville ensi viikonlopuksi. Tiedon jano - tietokirjat kiertueella tapahtuma tarjoaa perjantaina ja lauantaina monipuolisen kattauksen tietokirjallisuutta ja tietoa ylipäänsä. Fyysisesti tapahtuma on vallannut Kuopion Lyseon lukion rakennuksen. Tapahtuman tuottavat Into, Rosebud, Osuuskunta Sataman Tarmo ja Snellman-instituutti yhteistyökumppaniensa kanssa.

Alempana ohjelma kokonaisuudessaan, kannattaa myös käydä kurkkaamassa tapahtuman Facebook-sivut. Tärppeinä nostaisin esille eniten itseäni kiinnostavat vierailijat eli Teemu Keskisarjan ja Peter von Baghin. Keskisarjan kirjoista olen kirjoittanut täällä, täällä ja täällä. Baghin Chaplin-elämäkerta taas löytyy täältä.
Muutakin mielenkiintoista ohjelmasta toki löytyy ja varmasti jokaiselle jotakin. Mukana on niin kartografiaa, eläintenoikeuksia kuin filosofia-kahvilaakin. Erityisen kiinnostavalta kuulostaa Miten tulla tietokirjailijaksi -keskustelu. Lasten yliopistossa tehdään kokeita ja Kuvakukossa katsotaan elokuvaa. Onpa mukana joukko eurovaaliehdokkaitakin tentattavana.

Tietokirjafanina olen todella iloinen siitä, että tällainen tapahtuma on saatu Kuopioon nimekkäiden esiintyjien kera. Toivottavasti myös yleisö löytää tapahtuman, joten kaikki sankoin joukoin tietoa janoamaan! Itselläni on tarkoituksena osallistua ainakin perjantain historiapainotteiseen ohjelmaan, mutta paljon kiinnostavaa on tarjolla lauantainakin. Kuka ties pääsen pyörähtämään paikalla myös silloin eli toivottavasti siellä nähdään!

OHJELMA

PERJANTAI 28.3. | Klo 16–20

Luokka I

16.00–16.30 KUOPIO, MAAILMAN NAPA? Jokainen kulttuuri pitää itseään maailmannapana. Näin on ajateltu muinaisesta Babyloniasta Kiinaan ja nykyajan Eurooppaan. Ari Turunen pohtii kirjansa Maailman kuvat (Into) pohjalta savolaisten asemaa maailmankartalla ei aikakausina.

16.30–17.30 KRIITTINEN KARTOGRAFIA -TYÖPAJA LUKIOLAISILLE, OSA 1, ALUSTUS: Oman ympäristön kriittistä havainnointia, piirrä kotikaupunkisi kartta uusiksi. Sanna Ryynänen ja Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen yhteiskuntatieteiden opiskelijat.

17.30–19.00 KUOPION KESKUSTA MISSÄ MENET? Keskustan suuret rakennushankkeet on saatu päätökseen, mutta missä ovat tapahtumat, elämä ja ihmiset? Varmistuneina puhujina Urban Fabrics -hankkeen Leo Kosonen ja Kuopion kaupungin kulttuurisuunnitelija Kirsi Marjaana Heikkinen.


Luokka II

16.30–18.00 FILOSOFIA-KAHVILA: Kansalaistottelemattomuus – milloin lain rikkominen on perusteltua? Alustajina Maija Aalto-Heinilä ja Niko Noponen.


Juhlasali

16.15–17.00 SUOMI JA GLOBAALI ASEKAUPPA: Tutkija Jarmo Pykälä haastattelussa Suomalainen asekauppa (Pystykorva) -kirjansa pohjalta.

17.00–18.00 SUOMEN SISÄLLISOTA: Historiantutkija Teemu Keskisarja ja Kuopion hallinto-oikeuden ylituomari Veijo Tarukannel keskustelevat Keskisarjan uusimman teoken Viipuri 1918 (Siltala) pohjalta.

18.00–18.45 KUSTAAN SOTA: Historiantutkija Jussi T. Lappalaisen haastattelu Kuninkaan viimeinen kortti (SKS) -kirjan pohjalta.


PERJANTAIN ILTAKLUBI KING’S CROWNISSA (Kuninkaankatu 22). Ohjelmassa Tiedon tuoppi -puheenvuoroja ja livemusiikkia! Vapaa pääsy.


LAUANTAI 29.3. | Klo 10–16

Luokka I

11.00–13.00 TIETOKIRJA.FI-TAPAHTUMA: MITEN TULLA TIETOKIRJAILIJAKSI? Tietokirjailijat Pekka Niiranen, Jukka-Pekka Pietiäinen ja Ari Turunen puhuvat, keskustelevat ja opastavat tietokirjailijaksi aikovia.

13.00–15.00 LASTEN YLIOPISTO: tule tekemään kokeita. Snellman-instituutti.


Luokka II

11.45–12.30 TALOUDEN, RIKOLLISUUDEN JA SUOMALAISUUSLIIKKEEN HISTORIAA: tietokirjailija Teemu Keskisarjan haastattelu.

12.30–14.30 KRIITTINEN KARTOGRAFIA -TYÖPAJA LUKIOLAISILLE, OSA 2, KARTOITTAMINEN: Oman ympäristön kriittistä havainnointia, piirrä kotikaupunkisi kartta uusiksi. Sanna Ryynänen ja Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen yhteiskuntatieteiden opiskelijat.

14.30–15.15 TALOUDEN MADONLUVUT: Timo Harakka: Suuri kiristys. Tie ulos eurokriisistä (Schildts & Söderströms).


Kino Kuvakukko (Vuorikatu 27)

13.00–14.45 PETER VON BAGHIN MUISTEJA-ELOKUVAN NÄYTÖS. Ohjaaja paikalla.


Juhlasali

10.30–11.15 OIKEUSLAITOSKRITIIKKIÄ: Erkki Aurejärvi: Kovaa peliä (Into)

11.15–12.15 ELÄINTEN OIKEUDET -KESKUSTELU: Eveliina Lundqvist: Salainen päiväkirja eläintiloilta (Into) ja Elisa Aaltola: Johdatus eläinfilosofiaan (Gaudeamus). Keskustelun vetäjänä Animalian Sari Ung-Lanki.

12.15–13.00 NAPA-ALUEET JA ILMASTONMUUTOS: Timo Kalevi Forss: Napakirja. Arktis ja Antarktis (Rosebud).

13.00–14.00 SAVON SANOMIEN EUROVAALIEHDOKASPANEELI: Varmistuneina panelisteina Hanna Kosonen (kesk.), Timo Harakka (sd.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Eila Tiainen (vas.). Paneelin vetäjänä Seppo Kononen.

14.00–15.00 TIETOKIRJA.FI-TAPAHTUMA: TIETOKIRJARAATI. Anna-Stina Nykänen, Heikki Haapavaara, Jarmo Saarti ja Kaija Vuorio. Raadin vetäjänä Jukka-Pekka Pietiäinen.

Ohjelmien välissä Woimisteluseura Hämyjen performanssi.

15.00–15.45 HAASTATTELUSSA PETER VON BAGH: Chaplin (Like) ja Citizen Peter (Like)

Vapaa pääsy! Muutokset mahdollisia.


TUOTTAJAT

Into | Rosebud Books | Osuuskunta Sataman Tarmo | Snellman-instituutti

YHTEISTYÖSSÄ

Kuopion kaupunki | Itä-Suomen yliopisto | Kuopion lyseo | Kino Kuvakukko

Kommentit

  1. Senhän nyt tietää missä on Suomen maantieteellinen napa: Tampereella. Kun piirtää ympyrän noin parinsadan kilometrin mittaisella säteellä Tampereesta, siihen asettuu kaikki Suomen vähänkin suuremmat kaupungit. Nissevaa on.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti