Lastenkirjaviikko: Uusin lastenkirjamme


Lastenkirjakuva ei sisällä lapsia, mutta Arvi-kissa suostui sentään kuvattavaksi.

Sininen keskitie -blogi haastoi viettämään Lastenkirjaviikkoa, ja tottahan toki olen mukana! Lastenkirja-aiheisia postauksia on alkanut ilmestyä myös monissa muissa blogeissa, hienoa! Kahden taaperon perheessä lastenkirjat ovat päivittäistä kulutustavaraa. Meillä on paljon lastenkirjoja ja käymme ihanassa, pienessä lähikirjastossamme säännöllisesti, viimeksi eilen illalla. Tunnustan kuitenkin, etten mitenkään aktiivisesti seuraa lastenkirjallisuuden kenttää. Luotan aika pitkälti hyviksi havaittuihin klassikoihin ja lasteni omaan makuun. Tällä hetkellä meillä kannetaan kirjastosta kotiin eritoten muumikirjoja ja vanhempi lapsista on nyt löytänyt hämähäkkimieslehdet. Olen siis joutunut tarttumaan uudelleen sarjakuvalehtiin, monen, monen vuoden tauon jälkeen. Alkukankeuden jälkeen sarjakuvan lukeminen ääneen alkaa jopa pikku hiljaa sujua!

Perheemme uusin lastenkirja on kuitenkin jotain ihan muuta, nimittäin Lotta Niemisen Kävellen ympäri maailman (WSOY 2013). Upeasti kuvitettu teos kuljettaa mukanaan maailman ympäri: New Yorkiin, Pariisiin, Lontooseen, Intiaan jne. Kuvituksessa on huomioitu maiden liput sekä keskeisimmät maamerkit, joten kirjalla on myös opettavainen ulottuvuus. Lasten mielestä homman varsinainen idea on kuitenkin luukkujen etsiminen ja aukaisu. Kuviin on piilotettu yli 80 luukkua, joiden taakse kurkistaa. Etsittävää riittää siis muutamallekin lukukerralle.


Itselleni kuvitus toi flashbackin lapsuudestani. Erään vanhemman sukulaisen seinällä oli suuri värikäs piirrosjuliste (arvelisin, että 1970-luvun lopulta) kaupunkimaisemasta. Jos kyseessä oli jokin tietty kaupunki, se meni maalaistytöltä ohi, mutta muistan tarkastelleeni julistetta jokaisella kyläilykerralla. Kuvassa oli jotain kiehtovaa ja yksityiskohtia riitti. Ripauksen samanlaista tunnelmaa olen löytänyt Myyrä-kirjoista ja nyt tästä Kävellen ympäri maailman -kirjasta. Digitaalisesti tehty kuvitus on värikästä ja graafista, jännittävällä tavalla sekoitus modernia ja retroa. Ehkä kuvat ovat paikoin 2- ja 4-vuotiaille vähän liian hankaliakin, mutta toisaalta ihmeteltävää riittää tällaisessa kirjassa pitkäksi aikaa. Juuri niin kuin minulla siinä kyläpaikan julisteessa!

Teos pohjautuu englanninkieliseen alkuteokseen Walk this world. Käännöksen on tehnyt Tiina Eskola ja kuvituksesta vastaa Lotta Nieminen. Nieminen on muuten juuri se New Yorkissa asuva graafinen suunnittelija ja kuvittaja, jonka talouslehti Forbes nosti maailman 30 merkittävimmän nuoren listalleen! Ammattitaito ja laatu näkyy tässäkin kirjassa, joka on mielestäni pikkuisen enemmän kuin lastenkirja. Se on kirja, jonka haluaa jättää olohuoneen pöydälle esille ja johon todennäköisesti tarttuvat kiinnostuneena niin lapsi- kuin aikuisvieraatkin.

Sininen keskitie -blogissa voi seurata lastenkirjaviikon etenemistä. Tänne päivittyvät joka päivä eri blogeissa julkaistavat lastenkirjapostaukset. Käykäähän kurkkimassa!


Ps. Tajusin juuri, että huijasin. Eihän tämä enää olekaan perheemme uusin lastenkirja! Ostin eilen jo mainitulta kirjastoreissulta Koirien Kalevalan 50 sentillä! 

Lotta Nieminen: Kävellen ympäri maailman. Elämän juhlaa yhdessä päivässä.
WSOY 2013
Alkuteos Walk this world 2013
Suom. Tiina Eskola
22s.
Arvostelukappale

Kommentit

 1. Vaikuttaa todella kiinnostavalta kirjalta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköinen kirja! Kuulostaa niin tutulta tuo kirjojen hankinta. Ostin kirjamessulta pari uutta lastenkirjaa, mutta vielä uudemmat ovat postissa odottamassa. Niitähän tulee ikkunoista ja ovista... Ja hyvä niin - ihanaa, kun lapset oppivat lukijoiksi.

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja on nyt vilahdellut silmissäni paljon, taidanpa kipaista kirjastoon joku päivä jos sattuisi tuuri :). Kiitos Amma paljon, että osallistuit viikkoomme, tämä oli tosi kiva juttu :)!

  VastaaPoista
 4. Tää kuulostaa ja näyttää kivalta kirjalta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti