Freddie Mercury: The Great Pretender. A Life in Pictures.Freddie Mercuryn elämää käsittelevä kuvateos The Great Pretender. A Life in Pictures on isokokoinen ja tyylikäs, reilut 140 sivua käsittävä kuvakatsaus rockikonin elämään. Kirjan alkuosassa käsitellään Mercuryn elämää pintapuolisesti aina hänen lapsuudestaan lähtien ja samalla pohditaan hänen ja koko Queen-yhtyeen merkitystä musiikkimaailmalle. Minuun teki vaikutukseen kertomus mainoksesta lontoolaisen metron seinässä. Mainoksen teksti oli seuraavanlainen:

DO NOT SING THIS!
"I see a little silhuetto of a man
Scaramouche scaramouche
Will you do the fandango
Thunderbolt and lightning
Very very frightening me
Galileo Galileo Galileo Galileo Galileo Figaro"

"You may not be able to control yourself, but you can control your investments."

Komppaan kirjoittajaa: Perfect.

Tekstissä pohditaan pitkään, löytyykö länsimaisen popmusiikin historiasta toista kappaletta, joka sopisi mainokseen yhtä hyvin kuin Queenin Bohemian Rhapsody. Itse en ole aivan vakuuttunut, eikö jotakin muutakin kappaletta olisi mahdollista asettaa samaan kategoriaan, mutta kovin montaa ehdokasta ei kyllä ole.


Olen kirjoittanut Freddie Mercurysta ainakin täällä ja täällä, joten en kirjoita enää tähän referaattia hänen elämästään tai ylistyslauluja hänen nerokkuudestaan. The Great Pretender ei sitä paitsi tuo laajassa mittakaavassa kovinkaan paljoa uutta tietoa Mercurysta, vaikka kuvateksteihin on saatu upotettua vaikuttava määrä sinänsä kiinnostavaa ja hauskaa nippelitietoa. Pääosassa ovat kuitenkin kuvat, joiden joukosta löytyvät ne kaikista tutuimmat ja kliseisimmät, mutta myös monta harvinaisempaa, jopa Mercuryn äidin yksityisiä kuvia. Jostakin syystä ylläolevan kollaasin ensimmäinen kuva nuoresta Freddiestä valloittavine hymyineen kosketti minua eniten.
 

Kirjan mukana tuli myös CD, joka sisältää yli tunnin mittaisen Mary Turnerin tekemän radiohaastattelun vuodelta 1984. Haastattelu oli ehdottomasti mielenkiintoista kuunneltavaa, vaikka edelleen totean (ja on aina todettava, ellei joku Queenin jäsenistä päätä kirjoittaa paljastuskirjaa), ettei sekään sisältänyt mitään uutta ja mullistavaa tietoa, kyseinen haastattelu kun on kuulunut monen elämänkertakirjurin lähdemateriaaliin. On kuitenkin eri asia kuunnella näinkin pitkä haastattelu itse kaikkine sivuhuomautuksineen ja vivahteineen. Äänenlaatu on hyvä ja tuntuikin, kuin haastateltava ja haastattelija olisivat istuneet aivan vieressä. Mercuryn puhetapa on tyypillisen arrogantti, mutta toisaalta pikkupoikamaisen innostunut musiikista puhuttaessa. Tupakka-aski rapisee ja yhdessä vaiheessa hän huutaa avustajalleen Peter Freestonelle: "Phoebe! More wine!" Mercury puhuu paljon tekeillä olevasta sooloalbumistaan ja toisaalta Queen-yhtyeestä, välillä puheenaiheet lipsahtavat myös senhetkisten julkkisten ruotimiseen.

Haastattelusta jäi erityisesti mieleeni Freddien lausahdus: Musiikki on kuin paketillinen makkaroita. Haluan vain, että ihmiset ostavat ja syövät sen.

Kuten jo useaan otteeseen on tullut todettua, ei The Great Pretender tarjoa järin paljon uutta, mutta kiinnostaa varmasti kaikkia Mercuryn faneja. Erityispisteet kirjan ulkoasusta: kirjassa on näköä ja kokoa ja mustavalkoisen kannen materiaali on ylellisen upottavaa. Kirja onkin kuin tehty esiteltäväksi, paraatipaikalle tietenkin, kuten Mercuryn tyyliin sopii.

Freddie Mercury. The Great Pretender. A Life in Pictures.
An Official Book
142s
Sisältää CD:n, kesto 1h14min

Kommentit

  1. Freddie Mercury on kyllä ollut yksi musiikinhistorian mielenkiintoisimmista hahmoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano älä muuta! Hänen maineensa ja arvostuksensa tuntuu vain lisääntyvän ajan kuluessa.

      Poista

Lähetä kommentti