Amman lukuhetken TOP-10!

Kiitokset Leenalle mukavasta ja mukavan haastavasta top10- haasteesta! Tämä sattuikin paremmin kuin hyvin, kahdestakin syystä.

1) Ensiksikin minulla on aivan kamala luku- ja blogijumi. Onneksi tässä on karttunut jo sen verran kokemusta, että tiedän tukkeuman sulavan aikaa myöten pois. Nyt vain täytyy tehdä välillä vähän enemmän muita juttuja.


2) Toiseksi, mietin juuri muutama päivä sitten lempikirjojani ja sitä, onko koko elämäni top-kirjojen lista muuttunut blogitaipaleen myötä. Onneksi siihen haaste ei velvoita minua vastaamaan!

Sen sijaan listaan nyt blogitaipaleeni (Amma lukee aakkoset läpi- ja Amman lukuhetki -blogit) parhaat kymmenen kirjaa. Oikeastaan parempi termi olisi pysäyttävimmät kymmenen kirjaa. Kriteerinäni on se, että kirja on koskettanut aikoinaan syvältä ja jättänyt pysyvän jäljen. Sen takia rajasin tämän vuoden luetut kirjat pois, sillä vielä on liian aikaista arvioida, miten pitkäaikaiseksi niiden vaikutus jää. Kerrottakoon nyt vielä sekin, että pystyin lukemistani kirjoista erottamaan melko kivuttomasti 15 parasta, edellä mainitun kaltaista lukukokemusta. Sen jälkeen jouduin vähän enemmän kärvistelemään ja karsimaan listaa vaadittuun kymmeneen.

Pitemmittä puheitta, tässä tulevat ne kymmenen satunnaisessa järjestyksessä.

Sinuhe egyptiläinen


Näin yhtenä listana tarkasteltuna tiivistäisin asian niin, että nämä kymmenen kirjaa ovat saaneet minut itkemään. Joko henkisenä sisäänpäin tihuuttamisena tai sitten ihan oikeasti.

Koska muidenkin listoja on mukava lukea, lähetän tämän eteen päin

Booksylle
Ottakaa koppi!

Kommentit

 1. Tämä on mainio haaste! Ja arvaa mitä? Jos et olisi saanut tätä haastetta Leenalta, olisin haastanut sinut. :)

  Piin elämä on yksi omakin suosikkini, luin sen vain ennen blogiaikaa. Kotiopettajattaren romaani ja Siilin eleganssi ovat myös mieleeni.

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Iiks! Kiitos, mietin uskallanko tähän tarttua...

  (Ihanaa muuten huomata, että listastasi puolet on minullekin tuttuja!)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa että Mehiläisten salaisuudet löytyy listaltasi! Se on yksi suosikkikirjojani, olen lukenut sen kahteen otteeseen ennen blogiaikaa. Pitäisikin lukea se taas uudelleen :).

  VastaaPoista
 4. Kirja, joka saa itkemään, kuuluu tällaiselle listalle! Upeita teoksia, Amma!

  t. Salainen ystävä ;)

  VastaaPoista
 5. Sinuhe olisi minunkin listallani. Ja lähes kaikki muut ovat lukulistallani :)

  VastaaPoista
 6. Kiva lista, jossa on mulle monta lukematonta kirjaa! Kiitos, Amma! Ehkä jonkun poimin vinkiksi.

  VastaaPoista
 7. Jaahas, ei ollut kommenttini tullut padin kautta perille. Arvasin, näin käy niin usein, joten häätyy aina käydä erikseen tarkistamassa. Mutta siis, kiitos paljon haasteesta, tartun siihen ehdottomasti. Monen hyvän olen lukenut ennen blogiaikoja, mutta varmasti jotain nyt noin kolmen vuoden aikana. Katsotaan, millainen lista kasautuu. :)

  VastaaPoista
 8. Amma, kiitos että ehdit vastata.

  Olet aivan oikeassa siinä, että lukukokemus voi tuntua jonkin ajan kuluttua eriltä. Silti nyt tein sen uhkarohkean vedon eli toin mukaan Vieraan lapsen.

  Sinun listaltasi juuri Sinuhe on se, joka olisi ollut ykköseni, mikäli olisin sen tenyt blogiini. Luin sen uudelleen pari vuotta sitten yksinäisen suviviikon aikana ja kokemus oli nyt entistä vahvempi. Minä en vain pystynyt bloggaamaan elämäni kirjasta...Sinuhe nimittäin mullisti lukiossa koko elämäni ja siitä kaiken tietää ikimuistoinen äidinkielenopettajani. Tarina on pitkä eikä kuulu tähän.

  Siilin eleganssista pidin itsekin ja siinä on yksi erityinen piirre: Se on lukutilastoissani lukijoiden ikisuosikki! Niin monet eivät voi olla väärässä. Pidin myös kirjasta tehdystä elokuvasta.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoisia kirjoja! Itse olen lukenut Siepparin (inhosin sitä 17-kesäisenä), Huoneen (ihan mukiinmenevä) ja Piin elämän (mahtava, menisi minunkin listalleni). Siilin eleganssia odotan innolla, kunpa saisin sen jostain pian hyppysiini. =D

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoista, miten monen tyyppiset kirjat voivat tehdä suuren vaikutuksen.

  Huone oli minustakin pysäyttävä. Kehuin sitä kirjastontädillekin, joka meni ihan hämilleen - ilmeisesti täällä ei kovin usein asiakkaat kommentoi lukemisiaan.

  Sinuhen haluaisin niin kovasti lukea! Voi että kun joskus vain pistäisin toimeksi enkä aina vain suunnittelisi!

  VastaaPoista
 11. Kiitos, ihana Amma! Teen oman postaukseni tässä lähipäivinä :) Minusta tuntuu, että Huone saattaa päästä minunkin listalle...

  Umarin kirja alkoi kiinnostaa!

  VastaaPoista
 12. Mulla on toi Huone kesken. Luen sitä tosin englanniksi, mutta hyvältä vaikuttaa! Kotiopettajattaren romaani ja Sinuhe ovat kyllä loistavia. Siilin eleganssi on hyvä muistutus; se pitää vielä lukea!

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoinen lista! Olen lukenut listaltasi kuusi kirjaa ja niiden joukossa on yksi kaikkien aikojen inhokkikirjoistani: Sieppari ruispellossa:) Kotiopettajattaren romaani edustaa omia suosikkejani, mutta Mehiläisten salaisuudet ja Huone jättivät enemmän tai vähemmän kylmäksi. Piin elämään minäkin haluaisin ihastua. No, aika näyttää...

  VastaaPoista
 14. Kollektiivisesti kiitokset kommenteista! Tosi kiva lukea, millaisia muistoja teillä on näistä kirjoista. Ja kuten aina, se on niin rikastavaa, kun joku toinen kokee kirjan aivan eri tavalla kuin itse :)

  Ja uu, salainen ystäväkin poikkesi... jännää! ;)

  VastaaPoista
 15. Piin elämä on rakas ja ihana! Muu lista onkin sitten lukematta, mutta suurimmaksi osaksi aikomuksissa. Sinuhea odotan kovasti ja Tuuriinkin tutustuminen kutkuttelee yhä enemmän...

  VastaaPoista
 16. Hienoja valintoja! Itse olen lukenut näistä Siilin, Piin ja Kotiopettajattaren. Piin elämä sykähdytti kyllä lukiessa, haluaisin lukea sen vielä englanniksi uudelleen. Siilin eleganssi puolestaan oli jotenkin hauraan kaunis. Mehiläisten salaisuudet kiehtoo, samoin Kyrön muut teokset. Ja olenhan minä Sinuhenkin lukenut, hieno opus.

  VastaaPoista
 17. Sinuhe on ikuisuus-aikomus; täytyy muuttaa omalla kohdalla Jenni Vartiaisen En haluu kuolla tänä yönä-sanoja ja laulella "lupaan lukea Sinuhen ja raitistun, jos saan aikaa se varmasti onnistuu..." xD Ainakin toivottavasti.

  Siilin eleganssi odottelee myös omassa hyllyssä, ylistäviä kommentteja blogeista on kuullut niin paljon, että pelkään jopa asettavani kirjalle liian suuret odotukset. Jospa se ne lunastaisi :)

  VastaaPoista
 18. Hieno lista!

  Sinuhe olisi minullakin listalla ehdottomasti, jos olisin sen lukenut blogin aikaan. Siilin eleganssista pidin, mutta jotenkin kirja oli siinä hetkessä koettava teos minulle. Huomaan, että se on haihtunut mielestäni huumoria lukuun ottamatta. Kirja, jonka kanssa nauroin ääneen.

  Sieppari se yhä vain odottaa lukemistaan... Ja Piin elämän osalta olen nyt kahden vaiheilla. Menin katsastamaan elokuvan enkä olekaan enää varma, haluanko lukea kirjaa. Sinä sait minut kyllä empimään jälleen tätä ajatustani. Ehkä kesällä?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti