Harry Potter: Suuri velhouskirjaTakuuvarma lahjavinkki Harry Potter-faneille on Brian Sibleyn toimittama Suuri velhouskirja. Elokuvantekijöiden avustuksella koottu kirja sisältää muhkean tietopaketin Potter-elokuvien tekemisestä, näyttelijäntyöstä ja taikamaailman luomisesta valkokankaalle. Mukana on näyttelijöiden, ohjaajien, tuottajien ynnä muiden asianosaisten haastatteluja, runsaasti kuvamateriaalia ja jopa elokuvan rekvisiitan tekijöiden suunnittelemia lisämateriaaleja! Kirjan mukana saa siis mm. kutsun Tylypahkaan, kolmivelhoturnajaisten tanssiaisiin ja Huispauksen MM-kisojen kisaohjelman.

Kirjaa lukiessa ei voi muuta kuin äimistellä. Kun Hollywood -elokuvien hinnoista puhutaan, tulee joskus ihmeteltyä, mihin kaikki raha menee ja paheksuttua tähtien tähtitieteellisiä palkkoja. Mutta kun lukee kaikesta Potter -elokuvien eteen tehdystä työmäärästä, alkaa tuntua siltä, että henkilökunnan on täytynyt olla ilmaiseksi työskenteleviä kotitonttuja. Kaikki elokuvissa näkyvät lehdet, ilmoitukset, esitteet, pullojen etiketit, karkkipaperit ym. painettu materiaali on huolellisesti suunniteltu ja painettu tuhansina ja tuhansina kopioina. Mahdollisimman monet interiöörit ja olennot on tehty aivan oikeasti. Yhteen taikasauvakauppaan on saatettu käyttää tuhansia työtunteja jo pelkästään asetellessa laatikoita (jokaisessa oma yksilöllisesti valmistettu etikenttinsä tietenkin) hyllyihin. Ja kun kyse on kuitenkin taikuudesta, täytyy kaiken näyttää hienolta, ei miltään lavasteopiskelijoiden harjoitustyöltä!

Tietenkin joku voisi kysyä, onko ajan, rahan ja luonnonvarojen tuhlaaminen elokuviin tällaisessa mittakaavassa järkevää tai edes vastuullista. Toisaalta minä nostan hattua sille, että kaikkea ei tehdä automaattisesti animaatioina tai 3D-malleina, vaan vielä löytyy oikean käsityötaidonkin arvostusta. Ja kyllä tietokonenörtitkin ovat saaneet osansa tehdä elokuvasarjan aikana!

Suurin velhous elokuvissa onkin ammattitaitoisten työntekijöiden loihtima aitouden tunne, lähtien tietenkin aina J.K. Rowlingista itsestään liikkeelle. On hämmentävää, kuinka pitkälle kirjailija on maailmansa luonut. Kun elokuvaa varten tarvittiin hieman lisätietoa Sirius Mustan sukulaisista, toimitti kirjailija muutaman päivän päästä Mustien sukupuun ja lukuisia herkullisia yksityiskohtia suvunjäsenistä. Tämä sukupuukin muuten löytyy kirjasta ja se siis sisältää sellaista materiaalia, mitä kirjoista tai elokuvista ei löydy.

Tämän kirjan luettuani aion katsoa kaikki Harry Potter -elokuvat läpi kaikessa rauhassa kirjan kanssa ja kaukosäätimen tauko- ja kelausnappulat ahkerassa käytössä. Tähän saakka olen fanittanut elokuvia pelkästään kirjojen sivutuotteena, mutta ilmiselvästi on aika antaa elokuville oma arvostuksensa. Kirjasta saavat siis varmasti jotain irti sellaisetkin henkilöt, jotka eivät niin kauheasti Pottereista perusta, mutta ovat kiinnostuneita elokuvanteosta yleensä.

Yksi pitkä miinus minun täytyy kyllä kirjalle antaa. Vasta lopussa tajusin, että kirja oli tehty ennen viimeisen elokuvan ilmestymistä ja se siis puuttuu kirjasta käytännössä kokonaan. Ärsyttävää! Miksi ihmeessä nähdä niin suuri vaiva kirjan kanssa ja sitten jättää viimeinen osa kokonaan pois? No tiedänhän minä miksi; kohta markkinoille voidaan tuoda uusi, kaikki elokuvat käsittelevä kirja, mutta silti. Ärsyttävää!

Siitä huolimatta suosittelen tätä kirjaa kaikille edellä mainituista asioista kiinnostuneille. Sen verran monta kiehtovaa ja maagista hetkeä tämän kirjan parissa vietin!

Kommentit

 1. Voin allekirjoittaa sanomasi täysin! Minustakin oli ihana kuulla, miten paljon lavastuksesta ja rekvisiitasta oli tehty ihan oikeasti eikä "vain" tietokoneella, kuten olin luullut.

  Enkä minäkään ymmärrä, miksi tähän kirjaan ei maltettu odottaa viimeistä elokuvaa. Samoin kuin ihmettelen noita DVD-kokoelmabokseja, joista puuttuu kaksi viimeistä elokuvaa tai (kuten Charlaine Harrisin True Blood kirjojen tapauksessa) "laatikoitu" kirjasarja, kun sarjaan on edelleen tulossa lisää osia...

  VastaaPoista
 2. Minä tosiaan tartuin tähän kaupassa sen jälkeen kun tämä blogissasi vilahti, ja mietteet on kyllä aivan samat! Vihdoin tajusin, mihin kaikkialle ne älyttömät elokuvabudjetit menee. En ollut tajunnut, että moni asia on niin "oikeasti" tehty, vaikka hienoltahan kaikki tosiaan elokuvissa näyttää.

  VastaaPoista
 3. Sait minut kiinnostumaan. Olen suhtautunut tuohon kirjaan melko skeptisesti ja ennakkoluuloisesti ja pitänyt sitä lähinnä rahastuksena, vaikka en ole edes kirjaa selaillut.

  En ajatellut tuolta kannalta, että onhan varmaan mielenkiintoista saada tietää mitä kaikkia yksityiskohtia elokuvien tekoon liittyy.

  Itse pidän Pottereista kirjoina enemmän ja olen niitä ihmisiä, jotka päivittelevät, että pitikö tuokin asia mennä elokuvassa muuttamaan. Tosin jostain muutoksista olen jopa pitänyt, kuten siitä kun viimeisessä (vai oliko se toiseksi viimeisessä) elokuvassa Harry, Ron ja Hermione kulkivat pakomatkallaan paikasta toiseen ja Ronilla oli radio, jossa lueteltiin kadonneiden ja kuolleiden nimiä. Minusta kohtaus oli todella vaikuttava ja pysäyttävä.

  Sinänsä olen pitänyt elokuvien tunnelmaa ja miljöötä useinmiten melko onnistuneena.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kun muistutit tästä kirjasta! Piti tutustua jo aikoja sitten. Nyt tein varauksen kirjastosta. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti