Kirjaturistin Kuopio

Lupailin Kuopio-turisteille vinkkejä kirjallisista kohteista. Ajatus lähti liikkeelle Leenan loistavasta Kotimaan matkakohteet-listasta. Minä päätin puolestani vetää kotiinpäin ja tehdä oman osani Kuopion matkailunedistämisen hyväksi listaamalla muutamia kiinnostavia paikkoja ja nähtävyyksiä, jotka kiinnostavat erityisesti meitä kirjafriikkejä. Lienee sanomattakin selvää, että lista on hyvin, hyvin pintapuolinen, näkemistä olisi niin paljon, että täydellisyyteen en edes yritä pyrkiä. Alla mainitut nähtävyydet ja yritykset ovat omien mieltymysteni mukaan valittuja, tämä on siis ihan ilmaista ja pyytämättä annettua mainosta :)  Olen mahdollisuuksien mukaan linkittänyt myös kohteiden omille sivuille, mistä selviävät ajantasaiset osoite- aukiolo- ym. tiedot. Kuvat ovat omiani, joten pyydäthän luvan niiden käyttämiseen.Kirjallisen Kuopion kiintopisteeksi kannattaa valita Tuomiokirkko ja sen alapuolella oleva Snellmanin puisto. Nurkalta voi ostaa ravitsevan pehmiksen ja käydä tervehtimässä J.V. Snellmania hänen patsaallaan ennen varsinaiselle kierrokselle lähtemistä. Puiston lounaiskulmassa, Kuninkaankadun ja Minna Canthin kadun risteyksessä sijaitsee Kanttila, jossa Minna Canth asui ja piti kauppaansa. Siellä myös kokoontui maineikas Minnan salonki. Täydellisessä maailmassa tämä rakennus sisältäisi hienon Minna Canth -museon ja -kulttuuritalon, mutta näin ei todellisuudessa ole. Itse asiassa Kanttilan koko olemassaolosta on käyty pitkään keskustelua. Ainakaan vielä se ei ole joutunut väistymään uuden ja uljaan tieltä ja toivottavasti näin ei käy tulevaisuudessalaam. Sanoipa Minna talonsa seinässä mitä tahansa :)Minnan Salonkia voi ihailla Korttelimuseossa, joka löytyy jatkamalla Kuninkaankatua eteenpäin Kirkkokadulle. Matkan varrelle jää myös VB-valokuvakeskus. Viktor Barsokevitschista olen kertonut täällä. Paitsi että Korttelimuseossa voi ihailla Minnalle kuuluneita huonekaluja, voi siellä helposti eläytyä melkeinpä mihin tahansa hänen kirjansa tunnelmaan. Tai oikeastaan mihin tahansa historialliseen Kuopioon sijoittuvaan tarinaan. Museoon on koottu korttelillinen erilaisia vanhoja rakennuksia aina säätyläistalosta työläisen hellahuoneeseen. Vähän mielikuvitusta ja olet Pikku-Pietarin pihalla. Sulje silmät ja hengitä pari kertaa syvään ja taidat ollakin jo Sirpa Kähkösen romaanien puutalomaisemassa.
Tässä vaiheessa onkin hyvä sanoa jotakin puutaloista. Me paikalliset (lasken itsenikin heihin, vaikka en veroja Kuopioon maksakaan) kritisoimme yleensä rajusti sitä, että vanhoja puutaloja on purettu ja niiden tilalle on tullut sieluttomia kerrostaloja. Kieltämättä sydän itkee paikoin verta, kun ohittaa paikan, josta talovanhus on hävinnyt. Kuitenkin on sanottava, että verrattuna moneen muuhun kaupunkiin on vanhaa puu-Kuopiotakin vielä paljon jäljillä. Rännikatuja kävellessä voi vielä aistia menneen maailman tunnelmaa. Ja kesäisin torilta pääsee myös vossikan kyytiin, mikäli kaupunkia haluaa katsella vielä autenttisemmin hevosen hännän takaa.Käveltäessä Kirkkokatua  eteenpäin, tullaan Snellmaninkadulle. Snellmaninkadun ja Minna Canthin kadun kulmauksesta löytyy J.V.Snellmanin kotimuseo. Snellman asui rakennuksessa vuodet 1843-1849.


Jatkettaessa Minna Canthin katua alaspäin tullaan satamaan. Kuopion satama on legendaarinen paikka. Ennen  yksityisautoilun aikakautta sisävesiliikenne oli Kallaveden ympäröimälle kaupungille elinehto. Myös nykyään satama on erityisesti kesäisin vilkas paikka ja risteilyille pääsee monta kertaa päivässä.


Samalla voi ihastella vanhoja satamarakennuksia ja muistella vaikkapa Kähkösen Lakanasiipiä ja sitä heinäkuista jatkosodan päivää, jolloin Kuopiota pommitettiin. Itkonniemen maisemat ovat niistä ajoista muuttuneet, mutta palavasta sahasta  nousevan savupilven voi varsinkin näin pilvisellä säällä nähdä sielunsa silmin.Mikäli sää on kaunis ja pieni kävelyretki kiinnostaa, kannattaa satamasta suunnata rantaa pitkin Väinölänniemelle. Tämä puistoalue paviljonkeineen ja kasinoineen on ollut vuosikymmenestä toiseen kuopiolaisten ylpeys ja siten esiintynyt myös kirjallisuudessa. Viittaan esimerkkinä jälleen Kähköseen, jonka romaaneissa tehdään kävelyretkiä Väinölänniemellä.Väinölänniemen sijasta voit toki suunnata takaisin kohti kirkkoa. Snellmaninpuiston toisella puolella sijaitseva linnamainen rakennus on Kuopion museo. Itse museoon, joka on yhdistetty luonnontieteellinen ja kulttuurihistoriallinen museo kannattaa tutustua, mutta jos aika ei riitä, kannattaa ainakin käydä museokaupassa. Sieltä voi ostaa tietenkin Kuopioon liittyviä kirjoja, mutta myös monenlaista Minna Canth-tavaraa. Minna Canthin lentäviä lauseita sisältävät t-paidat, mukit, kassit yms. alkavat olla Kuopiossa jo melkoinen ilmiö. Lupaan esitellä oman iskulauseeni seuraavan postauksen yhteydessä!


Jos nälkä yllättää, heti seuraava rakennus on lempiravintolani Isä Camillo. Paitsi, että ravintola on saanut innoituksensa yhdestä kirjallisesta suosikkihahmostani, hellii se myöskin ruokailijan makuhermoja. Lisäksi Camillon terassi on kesäaikaan yksi kaupungin viihtyisämmistä - ja suosituimmista.Toinen kirjallisuudesta innoituksen saanut ravintola sijaitsee muuten Minna Canthin kadulla: Kummisetä. Myös se on laadukas ravintola ja terassilla voi jo kuvitella olevansa jossakin Kuopiota kauempana.


Oletpa Kummisedässä tai Isä Camillossa, tori ei ole enää kaukana. Sieltä minulla ei ole teille kuvaa, sillä paraikaa se on valtavan remontin kourissa. Mutta ette varmasti erehdy, kun moisen lentokentän laitaan satutte. Kuopion torihan on mualiman napa ja iso sellainen. Torin kulmalta lähtee vossikka ja siellä pääsee naatiskelemaan perinteisten jäätelöiden ja kahvin lisäksi myös Hanna tai Irene Partasen kalakukoilla. Torilta kannattaa myös etsiä käsiinsä kirjasedät pöytineen (pelkästään allekirjoittaneen lanseeraama käsite, joten en takaa, että kadunmies osaa opastaa sen perusteella oikeiden setien luokse), joiden vanhojen kirjojen kokoelmista löytyy aina jotakin ostettavaa ja joiden kanssa kauppoja hieromalla alkaa päästä kuopiolaisen torielämän ytimeen.

Jatkaessasi torin yli ja Sokoksen ohi näet jo kohta valtavan banderollin, joka johdattaa sinut vähän sivummalle Pikku Pietarin torikujalle. Kujan varrella on vanha pitkä aittarakennus, joka sisältää useita pieniä käsityöläispuoteja sekä kahvila-lounasravintolan. Suattaapa jollakin orrella istua myös Aapelin luoma Pikku-Pietari itse laulamassa Kallavettä. Vastoin oletuksiani kuja on sunnuntaisin suljettu, siksi näytän teille vain takapihanäkymän (ja samasta syystä lupaamani palkinto parhalle kirjalliselle kadunnimelle myöhästyy seuraavaan kaupunkireissuun asti - vielä siis ehtii osallistua!)

  


Huh, olen jakanut kanssanne jo aika monta paikkaa, mutta tässä vielä muutama tärppi. Kuopiosta ei tietenkään voi puhua ilman Puijoa. Esimerkiksi Hilja Valtosen Vaimokkeessa Esko vie nuorikkonsa häämatkalle Kuopioon ja lopulta Kirsti pönkkää miehensä torniin vangiksi ja lähtee karkumatkalle. Kuopiossa muuten toimii edelleen Hotelli Atlas, joka esiintyy ainakin Vaimoke-elokuvassa (ehkä kirjassakin?), tosin nyt tuo perinteikäs torin reunassa sijaitseva hotelli on (sekin) remontissa.Jos Minna Canth-kiintiö ei vielä ole täynnä, Eemil Halosen veistämä Minna Canthin patsas löytyy Minna Canthin puistosta Maaherrankadun varrelta (Snellmaninpuistosta pohjoiseen) ja hänen hautansa puolestaan on vanhalla hautausmaalla läheltä rautatie- ja linja-autoasemaa.


Eikä tässä vielä kaikki. Kirjoista kiinnostuneiden kannattaa tulla Kuopioon myös kesän jälkeen. Marko Kilpi-fanit osaavat arvostaa Dekkariseikkalu-ohjelmapalvelun kaupunkiin tuomaa illanviettoa, jossa ratkotaan rikoksia Kilven uusimman romaanin pohjalta. Ja marraskuussa on vuorossa Kirjakantti-tapahtuma, jossa mm. julkistetaan Savonia-palkintoehdokkaat.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja ennen kaikkea hyötyä. Haastan kaikki kynnelle kykenevät jakamaan omat kirjalliset tai muut matkavinkkinsä omista kotikaupungeistaan. Onhan kuumin kesäsesonki alkamaisillaan, joten kotimaan matkailu kunniaan!

Kommentit

 1. Kiitos tästä hienosta virtuaalisesta kiertokävelystä!

  Olen taannoin viettänyt muutaman kivan kesäisen päivän Kuopiossa tutustuen moniin näistä kohteista, mutta tässä tuli paljon uuttakin tietoa. Ja herätti uuden matkakuumeen Kuopioon...

  Odotan jo seuraavaa postaustasi. Haluan nimittäin tietää, mikä Minnan lauseista on paidassasi :) Näin paitoja myynnissä, mutta harmikseni ei tullut silloin ostettua.

  VastaaPoista
 2. Hilja Valtosen Vaimoke-kirjassa Eskon ja Kirstin häämatka pysähtyy Kuopiossa (hotellin nimeä ei mainita), mutta Kristi karkaa vasta myöhemmin. Ilmeisesti sinulla on elokuva kirjaa paremmassa muistissa. Suosittelen kirjaa, kuten (lähes) kaikkia muitakin Valtosen romaaneja!

  VastaaPoista
 3. Oi, olipa hurmaava postaus. Kuopio vaikuttaa nyt tämän esittelyn jälkeen ihan must see -kohteelta. :)
  Toivottavasti joku tekee samanlaisen Helsingistä, tai sitten tartun haasteeseen itse. :)

  VastaaPoista
 4. Olipa hauska postaus. Isä Camillo ja Kummisetä suorastaan kutsuvat minua;-) Minulla on aina mielessä ruoka ja kirjat, kirjat ja ruoka! Olen kartoittanut sekä Suomen että Euroopan ravintoloiden ja antikvariaattien perusteella.

  Miten paljon saitkaan irti yhdestä kaupungista, joka kuitenkin on vain about harjukaupunkimme kokoinen.

  Kiitos linkityksestä ja mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Minäkin kiitän tästä. Ja tunnen Kuopion puolittaiseksi kotikaupungikseni, koska sen kupeesta olen kotoisin. VB-valokuvakeskus on suosikkipaikkani koko kaupungissa, kirkon ympäristö, Vänäri, Puijo ja totta kai tori ovat ihania. Ja Kuopion tori on, kuten kirjoitit, tosiaan iso. Se on yksi hienoimmista toreista Suomessa, kunhan vain saisivat sen remontin valmiiksi.

  Minullakin on Minna-paita, samoin äidilläni. :) Omassani lukee "Säilyttäkäämme vanhasta se, vanhasta se, mikä siinä on pysyväistä totuutta" ja äitini paidassa jotain älykkäistä miehistä, mutta nyt en muista sitä tekstiä sen tarkemmin.

  Minun täytyy myös alkaa miettiä, että saisinko jotain aikaiseksi oman synnyinkuntani kirjallisuuspaikoista. Kovin monta niitä ei ole, mutta paikkakunnalla ovat joko syntyneet tai asuneet tai sinne kirjojaan sijoittaneet ainakin professori Kai Laitinen, Pasi Lampela, Marja-Leena Tiainen, Seppo Heikkinen, Kaarina Huhtinen, Esko-Pekka Tiitinen ja Veijo Baltzar. Sitten olisi toki henkinen kotikaupunkini Joensuu (jossa asuin 13 vuotta) tai nykyinen asuinpaikkani pääkaupunkiseudulla, mutta siitä en tiijä mittään. ;)

  Heinäkuussa täytyykin kurkistella kirjasetiä. Onko sinulla muuten antaa vinkkejä Kuopion hyvistä antikvariaateista?

  VastaaPoista
 6. Olipas hieno kirjallinen matka kuvien kera Kuopijjoon ;) Iisalmesssa yli 10 vuotta asuneena Kuopiokin tuli aikanaan jossain määrin tutuksi.

  Minäkin odotan seuraavaa postaustasi samasta syystä erityisellä mielenkiinnolla kuin Jonnakin ;)

  VastaaPoista
 7. Ihana postausidea, Amma! Kuopio on hieno kirjailijakaupunki!

  Minulta on tulossa Helsingin kirjoja lähiviikkona, mutta virtuaalikierrosta en tähän hätään tee. Ajatus kävi minullakin mielessä, kun kierrätin ystäviä pitkin Helsinkiä muutama päivä sitten. Odotankin nyt Hannalta postausta tähän liittyen. Kesä on matkojen aikaa!

  Mukavaa kesää sinulle!

  Valkoinen kirahvi

  VastaaPoista
 8. Jonna, kiva että pidit! Kuopio on kiva kaupunki. Kyseinen paita onkin minulla paraikaa päällä. Täytynee ottaa kuva, jotta voin tehdä asianmukaisen "Päivän asu"-postauksen :D

  Kaisa, kiitos korjauksesta! Jotenkin minulla olikin tuon Atlaksen kanssa tunne, että sotken elokuvan ja kirjan keskenään, mutta että Puijokin! No, ei se mitään, tämä olikin nyt siltä osalta elokuvateemainen:) Vaimokkeen lukemisesta lienee minulla ainakin kymmenen vuotta aikaa, pitäisikin käydä vanhempien kirjahyllystä etsimässä kaikki Valtoset ja aloittaa uusi lukukierros.

  Hanna, kiitos! Ai että oikein must see, mahtavaa! Toivottavasti sinä tai joku muu tosiaan tekee listan Helsingistä. Tosin siellä on varmaan niin paljon nähtävää, että tekemistä riittää useammallekin!

  Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin Leena! Uskon, että viihdyt molemmissa ravintoloissa. Nyt muistin, että haluan myös jakaa yhden kahvilan, missä viihtyisit varmasti kirjaa lukien. Liitän sen seuraavaan tai sitä seuraavaan postaukseen.

  Katja, minäkin haluaisin aivan ehdottomasti "Eläköön intelligentit miehet" -paidan (muistaakseni sanamuoto meni näin), mikä on äidilläsi! Kuulostaa siltä, että Suonenjoesta saa loistavan postauksen. Minäkin harkitsen vakavasti Ylä-Savo-aiheista postausta, mutta se täytyy toteuttaa lainakuvin, koska en varmaan ehdi itse sinne kuvailemaan... ehkäpä saan jotakin kuitenkin aikaiseksi. Vuorikadulla on Puijon divari ja Kuninkaankadulla myös divari, jonka nimeä en tähän hätään muista. Vuorikadulla on muuten myös Kirphaali, jossa on pienessä tilassa kaikkea mahdollista vanhaa, myös kirjoja ja mahdottoman mukava omistajarouva. Myös Rihmassa on muistaakseni aika paljon kirjoja. Nämä tulee äkkiä mieleen!

  Susa, Iisalmi on minulle melkein toinen kotikaupunki, vietin paljon nuorempana aikaa mummolassa ja siskoni asuu siellä edelleen. Kuten Jonnalle jo kirjoitin, täytynee ruveta tekemään elämäni ensimmäistä päivän asu-postausta!!

  VastaaPoista
 9. Olipa hieno postaus! Itse olen Kuopiossa syntynyt ja lähes koko lapsuuteni ja nuoruuteni siellä asunut - hyvin tutunnäköisiä paikkoja siis näkyy noissa kuvissa! :)

  Pikku Pietarin kujalla voisi ainakin vierailla tänä kesänä.

  VastaaPoista
 10. Zephyr, ai niin, sinäkin olit oekeita immeisiä :) Nettisivujen perusteella kujan tarjonta on tänä kesänä oikein houkutteleva!

  VastaaPoista
 11. Kuopio on minullekin aika tuttu, vaikken siellä ole koskaan asunutkaan, mutta säännöllisesti tulee piipahdettua. Tämän kesän osalta reissu on vielä tekemättä, mutta enemmin tai myöhemmin kuopio kutsuu! Kiitos muuten kirjapaketista! En olekaan varmaan yhtäkään Pakkasen kirjaa lukenut..

  VastaaPoista
 12. Hieno Kuopion kuvaus. Vaikka usein siellä käynyt, oli mukava astella mukanasi tutuissa ja uusissakin paikoissa. Kyllähän se niin on, että "mualiman napa" on keskellä Kuopion toria! Ja ne kirjasedät, monesti olen aarteita heiltä löytänyt.

  VastaaPoista
 13. Minäkin täällä vähän myöhässä kehun, kun on niin ihana kotimainen postaus! Tässä tuli niin hyviä vinkkejä, missä käydä, kun Kuopioon päin joskus tulen. Olen lapsena käynyt muutaman kerran, mutta en oikein muista paljoakaan. Savolaisia sukujuuria minussakin virtaa sekä isän että äidin puolelta. Voi että, Suomi on niin ihana matkakohde kesällä!

  VastaaPoista
 14. Teresita, ole hyvä! Muistaakseni se ei ole ihan parhain lukemistani Pakkasista, mutta oivaa kesälukemistoa kuitenkin. Ja kiva kuulla, että Kuopio kutsuu!

  Anja, kiitos! Torin kirjasedät ovat mainioita ja mitä heiltä ei löydy, sitä ei tarvita:)

  Sara, kiitos paljon:) Kiva kuulla, että kiinnostuit, tervetulloo esi-isien maille! Olimme eilen ex tempore-autoreissulla Valamon luostarissa ja ihailimme juuri sitä, kuinka kaunista Kesä-Suomessa on ihan vaan ajella ja katsella maisemia!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti