Kesä-Bloggarin Fundeerausta: Juoksuhaudantieltä Pikku-Pietarin kujalle

Käytännöllinen blogifilosofia jäi ansaitulle kesälomalle (ei kesäkuumalla jaksa olla niin syvällinen) ja tilalle ainakin täksi ja heinäkuuksi tuli light-KBF eli rentoa kirja-asioiden fundeerausta!

Muutama päivä sitten bongasin lehdestä ilahduttavan jutun. 450 vuotta täyttänyt Rautalampi nimesi yhden kaduistaan pitäjän oman pojan Kari Hotakaisen kunniaksi Juoksuhaudantieksi. Ihastuin heti ajatukseen! Yritin oikein miettimällä miettiä muita katuja, jotka olisivat saaneet innoituksensa kirjallisuudesta, mutta yllättävän vähän niitä tuli mieleen. Kalevala-aiheisia katuja löytyy varmaan melkein joka pitäjästä ja Seitsemän veljestä taitaa myös olla aika suosittu. Mutta muutapa ei mieleen sitten tullutkaan. Sen sijaan talonnimistä kirjallisia esikuvia löytyy: Huvikumpuja, Vaahteranmäkiä, Kissankulmia, Impivaaroja ynnä muita löytyy sieltä täältä.

Kertokaapa te: millaisiin kirjallisuudesta innoituksen saaneisiin kadun- tai paikannimiin olette törmänneet? Entä mitä kirjaa tai ketä kirjailijaa haluaisitte ehdottomasti kunnioittaa omalla kadunpätkällä ja mikä sen nimi olisi?

Kuva lainattu www,pikkupietarintorikuja.net

Kuva on Pikku-Pietarin Torikujalta, joka löytyy Kuopiosta (tosin tuskin postia sillä osoitteella kuitenkaan kannetaan). Parhaan nimiehdotuksen tehnyt palkitaan vielä toistaiseksi hankkimatta olevalla Torikujan käsityötuotteella! Aion palata Torikujaan ja muutamiin muihin Kuopion kirjallisiin paikkoihin lähiaikoina siinä toivossa, että joku lukijoista päättää tulla kesäksi mualiman nappaan! Mutta siitä siis lisää myöhemmin,
nyt mielikuvitus lentoon!

Voit lukea Ylen uutisen Juoksuhaudantiestä täältä.

Kommentit

 1. Hauska aihe!

  Mieleeni tulee Oulusta ainoastaan Teuvo Pakkalan katu. Liekkö täällä muita kirjailijoihin tai kirjallisuuteen liittyviä kadun- tai paikannimiä, en tiedä. Toivottavasti joku muu tietää :--)

  VastaaPoista
 2. Mualiman navassa riittääkin mukavasti kirjallisia paikkoja, joten innolla seuraan, minne kaikkialle meidät johdatat. Minulle ei tule kessää iliman Kuopijjossa pistäytymistä, joten siellä(kin) liikun viimeistään heinäkuussa. Ja Rautalammilla kyllä tekivät oikean teon!

  Kysymyksesi on oikeastaan aika hankala, koska niin monella pohtimallani kirjailijalla on jo nimikkokatu (esim. Maria Jotuninkatu, Minna Canthintie). Mutta haluaisin kunniaa lasten- tai kansankirjailijoille. Mistään en löytänyt esimerkiksi Elina Karjalaisentietä ja hän kyllä ansaitsisi oman katunsa! Tai Heikki Meriläinen, kansankirjailija ja SKS:n vastarannankiisi. Heikki Meriläisenkatu Kainuussa voisi olla aika oivallinen.

  Oma kotikatuni muuten on nimensä puolesta omalla tavallaan erittäin kirjallinen. Koska se on ainoa siten nimetty katu koko Suomessa, en tohdi kertoa sitä näin puolijulkisesti. :)

  VastaaPoista
 3. Laura, en tunne Oulua kovin hyvin, joten en tiedä minäkään. Joka tapauksessa Pakkala on kyllä katunsa ansainnut! Ja nyt kun googletin, huomasin, että Pakkala on syntynyt Oulussa ja kuollut Kuopiossa... saisi siis olla hänellä katu täälläkin (tiedä vaikka onkin?).

  Katja, arvelinkin, että ainakin sinun matkasuunnitelmiisi kuuluu Kuopijo. Elina Karjalainen on muuten loistava idea! Ja entäs sitten Uppo-Nallen katu!? Piti ihan tarkistaa, ettei sellaista ole, sillä Kuopiostahan löytyy vaikka mitä Uppo Nalle-aiheista, mm. päiväkoti. Mutta katuapa ei ole!

  Ai että, nyt piti ihan rueta miettimään, että mikähän katu kotikatusi mahtaa olla ;D

  VastaaPoista
 4. Olen asunut Helsingissä Teuvo Pakkalantiellä, vaikkei hänellä taida kytkyä tänne ollakaan. Tulevaisuudessa voisin muuttaa Kjell Westö Bulevardille... (jotenkin se taitaisi olla ruotsiksi luontevampi) ja kiitos, vinkit Kuopion kirjallisista paikoista tervetulleita, kun sinne päin ehtisi vain joskus sukuloimaan.

  VastaaPoista
 5. Kjell Westö, totta tosiaan! Kuopio-vinkkejä on tulossa toivottavasti ensi viikolla, jahka ehdin kameran kanssa sitä ennen liikenteeseen:)

  VastaaPoista
 6. Hei
  Kiva idea! Aioin itsekin ehdottaa tuota Teuvo Pakkalan katua Helsingissä, mutta muut ehtivät ensin :( Onhan täällä vielä Runeberginkatu, Snellmaninkatu ja Lönnrotinkatu. Asun Kalevala-aiheisella kadulla, jolla kiva nimi, mutta jos voisin nimeäisin kotikatuni uudestaan, voisi olla hauska asua Tove Janssonin tiellä tai Nuuskamuikkusen kujalla.

  VastaaPoista
 7. Nuuskamuikkusen kuja on aivan ihana... näitähän voisi keksiä vaikka kuinka paljon: Muumipapan polku olisi myös aika kiva!

  VastaaPoista
 8. Oikein hauska aihe!

  Sotkamossa, Kainuussa, on muuten Konstankuja, joka on pieni kadunpätkä, kauniilla paikalla kirkonkylän tuntumassa, järven rantamilla. Kirjailija Veikko Huovinen asui Konstankujalla.

  VastaaPoista
 9. Kuopion kadunnimistä sen verran, että Itkonniemelle on katuja nimetty Vänrikki Stoolin tarinoitten mukaan. Sieltä löytyvät mm. Sandelsin, Dunckerin, Juuttaan, Lotta-Svärdin ja Sotilaspojan mukaan nimetyt kadut. Männistössä taas kaduilla on nimet Kalevalan mukaan ja Linnanpellolle nimikkokadut ovat saaneet Juhani Aho, Gottlund ja Kauppis-Heikki. Nämä löysin postinumeroluettelosta.

  Itse aikoinaan kirjoitin Mullikkaan sen puolesta, että Aapelille saataisiin kunnon muistomerkki Kuopioon. Sittemmin Ollinpuistoon pystytettiin veistos, joka esittää poikaa roikkumassa puunoksalta rohkeuttaan esitellen. Minusta kumminkin tuo Pikku-Pietarin torikuja on parempi "muistomerkki", sillä se tallettaa samalla sitä puu-Kuopiota, joka ennen oli ja joka (kuten tämän blogin pitäjä myöhemmässä viestissään on maininnut) jossain määrin vieläkin on nähtävissä siellä täällä kaapunnin alueella. Minusta tuntuu siltä, että kadun nimi tunnetun vaikuttajan tai taideteoksen muistoksi ei välttämättä ole niin ilmeikäs tapa esittää kunnioitusta kuin on toimiva tila, joka jollain tapaa korostaa niitä arvoja, joita kyseinen vaikuttaja tai taideteos on nostanut esiin. Niinpä esim. Lapinlahdella sijaitseva Matin ja Liisan asema höyryvetureineen toimii minusta paremmin kuin toteava Juhani Ahon katu. Sitä paitsi on aika tuskallista miettiä miten nämä kadunnimet oikein pitikään kirjoittaa: yhteen vai erikseen?

  t. Aapelin lukija

  VastaaPoista
 10. Aapelin lukija, Ollinpuisto veistoksineen oli minulle aivan uutta tietoa! Mahtavaa, kun tällä tavalla löytää uusia paikkoja tutusta kaupungista.

  Sanoissasi on totuuden siemen. Kadunnimiin ei useinkaan tule kiinnitettyä juurikaan huomiota, ellei se ole todella erikoinen. Tai jos kyseessä on joku henkilönnimi, jota ei tunne, saatta ohimennen miettiä, kuka mahtaa olla kyseessä. Pikku-Pietarin torikuja ja Matin ja Liisan asema ovat tosiaan malliesimerkkejä muistomerkistä, joka huomataan ja jonka merkitys menee myös perille. Ja joka myös tallettaa, kuten sanoit, muutakin perinnettä. Onhan Matin ja Liisan aseman museojuna jo itsessään mielenkiintoinen ilman Rautatie-teoksen tuomaa lisäarvoakin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti