Emmi Valve: Armo/Polte/Girl Gang Bang Bang - Ei kenenkään tyttöjä
Lisää sarjakuvaa Kirjakantin jälkimainingeissa!
Sarjakuvat ovat olleet viime vuosina aika harvinaisia vieraita blogissa tai lukulistallani ylipäänsä, mutta nyt tätä herkkua on luvassa samalla viikolla kahteen kertaan.
Emmi Valveen nimi ja jotkut hänen teostensa kannet olivat minulle entuudestaan tuttuja, mutta siihenpä pohjatietoni jäivätkin. Valmistautuessani Kirjakantin haastatteluun tutustuin useampiin hänen teoksiinsa ja totesin nopeasti, että pidän kovasti Valveen piirrostyylistä ja vahvasti 4-värityksestä. Itselleni sarjakuvien satunnaisena kuluttajana kuvien selkeys (se ei välttämättä tarkoita yksinkertaisuutta, vaan enemmänkin kynänjälkeä ja tyyliä) on merkittävä asia. En jaksa tihrustella yhtä ruutua kovin pitkään selvittääkseni mitä siinä tapahtuu. Sen sijaan on mukavaa, jos yhteen kuvaan on saatu erilaisia yksityiskohtia ja tasoja upotettua niin, että yleisilme on silti selkeä. Yhtä ruutua voi jäädä tutkimaan pitkäksikin aikaa, mutta on kiva, jos se ei ole ymmärtämisen vuoksi välttämätöntä.
Jotkut teokset tulevat elämään tietystä syystä, tarkoituksella. Olen ajatellut niin jo pitkään. Tiesin heti, että Armo on sellainen. Valveen omaelämäkerrallinen ja mielen sairauksia käsittelevä teos vuodelta 2017 on hurja ja huikaiseva. HS kutsui sitä kesällä nykysarjakuvan merkkiteokseksi. Luettuani Armon tiesin heti, että tämä teos on saatava omaankin hyllyyn ja harmittelin, että jouduin palauttamaan lainakappaleeni kirjastoon saman tien. Samalla palautusreissulla kurvasin kuitenkin ostamaan itselleni hienon kovakantisen painoksen vuodelta 2023. Seuraavana päivänä minulle sitten selvisi, miksi tämän kirjan aika oli juuri nyt, mutta se aihe ei kuulu blogiin. Ehkä alitajunta työstää tiettyjä asioita tiedostamatta ja tarttuu jo etukäteen asioihin, jotka muuttuvatkin yllättäen ajankohtaisiksi.
Lukiessani Armoa minusta tuntui siltä, että pääni räjähtää. Räjähtää siksi, että kuvaus on niin hienoa ja toisaalta siksi, että ensi kertaa mielenterveysongelmat ja mielen sairaudet avautuivat minulle kunnolla. Kuulostaa aika isolta väitteeltä, tiedän. Kaikillahan meillä on elämässä nousumme ja laskumme, mutta kuulun sellaiseen onnekkaaseen joukkoon, että joitakin alavireisyyksiä lukuunottamatta olen välttynyt mielenterveysongelmilta. Siksi en ihan oikeasti ole tajunnut sitä, kuinka kokonaisvaltainen asia mielen sairastuminen on, paitsi henkisesti myös fyysisesti. Valve tuntuu piirtäneen sivuille sisimpänsä, kääntäneen itsestään ulos kaikista raskaimmat tuntemukset.
Lopputulos on uskomattoman voimakas ja vaikuttava.
Haluan esitellä lyhyesti myös kaksi muuta teosta:
Polte on sarjakuvataiteilijan uusin teos. Valve käsittelee, jälleen omakohtaisesti, seksuaalisuutta, oman seksuaalisuuden ja suuntautumisen asteittaista löytämistä, tunnistamista ja hyväksymistä. Vaikka teos on henkilökohtainen, on se myös vahvasti yhteiskunnallinen. Heteronormatiivisuuden oletus on yhteiskunnassamme vahvasti läsnä ja se hidastaa päähenkilön matkaa oman itsensä löytämiseen, puhumattakaan uskalluksesta olla rohkeasti oma itsensä.
Kahden sarjakuvaromaanin ohella luin lyhyemmistä tarinoista koostuvan Girl Gang Bang Bang - Ei kenenkään tyttöjä -sarjakuva-albumin. Teoksen nimi tiivistää loistavasti sen, mistä kirjassa on kyse. Kirjan päähenkilöt, kolmen naisen jengi, ovat naispuolisia antisankareita. Ja koska he sellaisina eivät mahdu aivan perinteiseeen sukupuolinormatiiviseen muottiin, ovat he melkoisia voimahahmoja. On itse asiassa kovin anarkistista ja voimaannuttavaa kuvata naisia, jotka eivät ole tai eivät edes yritä miellyttää tai olla täydellisiä - täyttää yhteiskunnan kaikkia vaatimuksia.
Vaikka tässäkin albumissa on tiukkaa asiaa ja yhteiskunnallisia sävyjä, on sen yleistunnelma kuitenkin huomattavasti Armoa ja Poltetta kepeämpi, ilkikurinen, rietaskin jopa.
Mikäli Emmi Valveen teokset eivät ole vielä tuttuja, suosittelen lämpimästi tutustumaan. Näitä tohtii suositella myös kaltaisilleni satunnaisille sarjakuvan lukijoille. Ja Kuopion seudulle täsmävinkki vuoden viimeisiin viikkoihin: Kuopion taidemuseolla on Ruutujen kapina - nykysarjakuvan monet muodot näyttely vielä 5.1.2025 saakka. Näyttelyssä on myös Emmi Valveen töitä.
Emmi Valve: Armo
Zum Teufel 2017/2023
303s.
Emmi Valve: Polte
Zum Teufel 2024
152s.
Emmi Valve: Girl Gang Bang Bang - Ei kenenkään tyttöjä
Zum Teufel 2018
112s.
Kommentit
Lähetä kommentti