Aino Leppänen: Terkuin ope

 


Opettajien jaksaminen on ollut kuuma aihe tämän kevään yleisessä keskustelussa. Omassakin tuttavapiirissä olen jo pitemmän aikaa huomannut opettajaystävien täydellistä leipiintymistä nykyiseen kouluarkeen.

Aino Leppäsen Terkuin ope osuu siis erittäin ajankohtaiseen aiheeseen, vaikka kirjan tapahtumat sijoittuvatkin lukuvuoteen 2019 - 2020. Leppänen kuvaa lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Aiskun kipuilua rakkaan kutsumusammatin ja yhä kasvavien vaateiden, työmäärän ja välinpitämättömien opiskelijoiden ristipaineessa. Kun tehtävää ja korjattavaa on niin paljon, ettei työpäivän jälkeen jaksa oikein tehdä muuta kuin heittäytyä sohvalle, viikonloput kuluvat esseitä korjatessa ja silti tuntuu, että opiskelijoiden taidot ja motivaatiot menevät koko ajan huonompaan suuntaan.

Oravanpyörässä juoksemiseen tulee äkkistoppi keväällä 2020, kun Suomi ja maailma menee kiinni, samoin koulut. Aiskukin siirtyy muiden mukana etäopettajaksi, ja pian päivän ensimmäinen oppitunti käynnistyy jo tottuneesti etäyhteydellä omasta sängystä käsin. Ainakin useimmiten.

Vaikka Leppäsen kirjassa on paljon työelämään ja yhteiskuntaan liittyvää sanomaa, on kirja ennen kaikkea hauska ja kepeä chick lit -romaani. Itse asiassa tämä romaani oli aika lailla mittatilauksena meikäläiselle tehty. Olen päähenkilön kanssa suurin piirtein samanikäinen, yksi lempinimistäni on Ainsku ja opettajataustakin löytyy, tosin omasta koulu-urasta on jo aikaa.

Rakastin kirjassa sitä, että päähenkilö oli kaltaiseni keski-ikää lähestyvä, aivan tavallinen nainen. Tunnollisesti työnsä suorittava, mutta kuitenkin elämään iloisesti ja avomielisesti suhtautuva ihminen. Ja huom: työminästä ja äitiydestä huolimatta myös ja nimenomaan nainen ja yksilö omine haaveineen, unelmineen ja kiinnostuksenkohteineen. Sillä juuri sellaisiahan useimmat meistä ovat!

Genreen kuuluen tarina sisältää lukuisia hupaisia kommelluksia, romanttista vipinää ja humoristista kerrontaa. Eivät mahtaisi nuoret opiskelijat uskoa, kuinka keski-ikäisen äikän openkin elämässä voi olla kaikenlaista säätöä. Uusi nuori ja komea virastomestari Elmo laittaa nimittäin sekaisin niin opettajien kuin opiskelijoiden päät ja vaikka Aisku katsookin Elmon olevan ulottumattomissaan, kumman usein he päätyvät keskenään juttelemaan. 

Ja entäs sitten Jussi, Aiskun ex-mies ja yhteisen tyttären, Alinan isä? Onko hyvä idea ottaa ex-mies saman katon alle koronakaranteeniin kotia leikkimään?

Terkuin ope on taattua hyvän mielen lukemista ja määräänkin teoksen ehdottomasti kaikille kohta kesälaitumille kirmaaville opettajille lomalukemiseksi. Aino Leppänen on muuten kempeleläinen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja itsekin. Mutta kuten hän kirjan alussa muistuttaa, KAIKKI TAPAHTUMAT OVAT TÄYSIN TUULESTA TEMMATTUJA. 

Uskoo, ken tahtoo.

Aino Leppänen: Terkuin ope
Myllylahti 2022
328s.

Kommentit

  1. Tämänhän voisi sitten lukea! Terkuin ope :D

    VastaaPoista
  2. Eihän nuoret usko yli kolmekymppisellä olevan mitään elämää 😅
    Minustakin piti tulla ope. Aina lukion tokaluokalle asti, sitten meni kaikki suunnitelmat uusiksi. En tiedä olisinko viihtynyt opettajana, en ehkä kuitenkaan. Mutta luen mielelläni koulusta tapahtumapaikkana silloin harvoin kun sellaisia kirjoja vastaan tulee, joten tämä voisi olla kiinnostava ja kun vielä ajankohtainenkin, kun etäopetuksesta.

    VastaaPoista
  3. Tämä oli loistovinkki, jota voisin suositella muutamallekin perusopetuksen kansankynttilälle (kun oma piltti ei enää ole panttivankina ;-)
    Ja niin hyvä vinkki, että kuuntelin kirjan. Vähän nopeutettuna, kun lukijan ääni kuulosti vähän nuorelta tekstiin, siihenkin totuin. Opin ainakin sen, että opettajakin on ihminen.

    Minna /Kirsin Book Club

    VastaaPoista

Lähetä kommentti