Virpi Salmi: Olisin mieluummin raptähti ja muita naisajatuksia taiteen maailmastaTiedätkö sellaista käsitettä kuin raivonauru? Tai onko sellaista käsitettä edes olemassakaan?

No nyt on! Se oli nimittäin tunnetilani, kun luin Virpi Salmen uutta teosta Olisin mieluummin raptähti.

Myönnetään, että olin juuri sopivassa mielentilassa. Kyseisellä hetkellä olin valmis toivottamaan koko miessukupuolen yleisesti ja oman paremman puoliskoni erityisesti, sinne missä pippuri kasvaa. 

Ei kyseessä ollut mikään vakava juttu, ainakaan sillä perusteella, etten enää edes muista, mistä oli kyse. Joka tapauksessa, sisimmässäni kiehui. Sain raivonsekaista tyydytystä Salmen ratkiriemukkaista oivalluksista ja vielä paremmaksi kaikki muuttui, kun pakotin sovinnonhetkellä myös puolisoni lukemaan kirjan. 

Ei lukeminen tosin tainnut kovin vastenmielistä olla hänellekään. Olisin mieluummin raptähti on nimittäin aidosti sekä hauska että ajatuksia herättävä. 

Kuten kirjailija itse toteaa: Miestaiteilijoita nainen on kiinnostunut vähän samalla tavalla kuin keko persikoita, kukkamaljakko tai paistettu kana hopeavadilla. Tosin edellä mainittuihin verrattuna naisella ovat etulyöntinään olleet taiteellisesti mielenkiintoiset ja haastavat tissit ja takapuoli.

Ei siis ihme, että naisen rooli taiteessa on ollut lähinnä istua vienosti hymyillen mallina, kokata, silittää tai poseerata nakuna. Miehinen katse ei ole ollut kovin mielikuvitusrikas naisen kuvaamisessa. 

Salmi kuvaa hersyvästi ja oivaltavasti, mitä meille kaikille tuttujen maalausten naisten mielessä oikeasti olisi voinut liikkua.Siinä pari esimerkkiä salonkikelpoisimmasta päästä. Meno yltyy näitä vielä paljon reteämmäksi, mutta ne kohdat jätän teille itsellenne luettavaksi ja löydettäväksi.  

Tämä on Virpi Salmen toinen teos. Vuonna 2019 ilmestynyt Ottaisin mieluummin ponin keskittyi suomalaiseen taiteeseen, nyt otos on laajempi ja totta tosiaan; huvittavia naiskuvauksia länsimaisesta kuvataiteesta löytyy.

Siispä lämmin ja hersyvä lukusuositus kaikille sukupuolesta riippumatta. 

Ps. Perheessä ja parisuhteessa siis kaikki hyvin. Sinkuille ja seurusteleville vinkki: kirja käy parisuhdetestistä. Jos potentiaalinen kumppani osaa nauraa tälle taidemeemiteokselle, hänessä on ainesta. 

Virpi Salmi: Olisin mieluummin raptähti ja muita naisajatuksia taiteen maailmasta.
Atena 2021
120s.
Arvostelukappale Kommentit

 1. Vaikuttaa todella hupaisalta kirjalta! :D

  VastaaPoista
 2. Ai että, tämähän vaikuttaa mainiolta. Sanonpahan vaan, että eilen olisi ollut tarpeen saada tämä luettavaksi. :D

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa hauskalta. voisi sopia huumorintajuuni. Aion tutustua sekä tähän että Salmen aiempaan kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä voisi luonnehtia jopa hirtehiseksi. Uskon kyllä, että tykkäät.

   Poista
 4. Olen nähnyt tästä pari kuvaa netissä ja vaikuttaa niin nerokkaalta, että pitää laittaa kirjastoon varaukseen.

  VastaaPoista
 5. Oi miten multa on mennyt tälläinen ihan ohi! Tää olisi ihan mun juttuni kyllä! Kuulun Facebookissa johonkin Classic art meme - ryhmään ja ne on kyllä tosi hulvattomia. Tää menee nyt varaukseen!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti