Kevään 2021 odotetuimmat uutuuskirjat

Hyvää lukurauhan päivää, ystävät!

Helmikuu on jo pitkällä ja valo lisääntyy. On myös se aika, jolloin uutuuskirjoja tupsahtelee painosta kiihtyvällä tahdilla.

Tässä vaiheessa kevätsesonkia kaikki näyttää vielä mahdolliselta. Vaikka lukupinot pursuilevat vielä edellisvuodenkin (lue: edellisten vuosien) uutuuksia, juuri nyt tuntuu mahdolliselta lukea kaikki kevään vähänkin kiinnostavat uutuudet.

Näin ei tietenkään ole. Mutta aina saa haaveilla. Ja tällaisissa haaveilulistoissa on sekin hyvä puoli, että jos minä en jotakin listalla olevaa teosta sitten ehdikään lukemaan, niin ehkä joku muu kirjanystävä sen sieltä bongaa lukemistoonsa.


Kotimainen kaunokirjallisuus:

- Arttu Tuominen: Vaiettu (WSOY)
Ilmestyy toukokuussa

Delta-sarjan kolmas osa kuuluu itsestään selvästi lukemistoon. Tällä keraa Porin poliisit selvittävät vanhuksiin kohdistuvia väkivallantekoja, jonka juuret johtavat Waffen-SS:ään. Historiallinen ulottuvuus vaikuttaa kiinnostavalta ja lupaavalta.


- Kirsi Pehkonen: Riihikuivaa satoa Jylhäsalmella (Karisto)
Ilmestyy huhtikuussa

Kuinka ikävä minulla onkaan jo Jylhäsalmelle (ja kesään)! Ei kevättä ilman Jylhäsalmen reissua ja nimestä päätellen nyt ollaan lempivuodenajassani eli kypsässä syyskesässä. 

Plussaa siitä, että päähenkilönä seikkailee tällä kertaa toimittaja. Samaistun jo valmiiksi. 

- Enni Mustonen: Näkijä (Otava)
Ilmestyy huhtikuussa

Toinen jokakeväinen tai -kesäinen suosikkini on Enni Mustosen historiallinen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja. Pidin jo viimeksi todella paljon siitä, että siirryimme Vienan mukana elokuvamaailmaan ja samaa herkkua on tarjolla myös tässä uudessa teoksessa. Tuskin maltan odottaa!

- Joonatan Tola: Punainen planeetta (Otava)
Ilmestyy tammikuussa

Tunnen alustavaa, ujoa vetoa tätä osin omaelämäkerrallista romaania kohtaan. Itä-Suomen dekadenssi taiteilijapiiri kiinnostaa, mutta kyllähän tämä taitaa ennen kaikkea olla rankka tarina rikkinäisen perheen lasten kärsimyksestä ja selviytymisestä. 

- Vera Vala: Aprikoosiyöt (Gummerus)
Ilmestyy maaliskuussa

Olen lukenut Valan dekkarisarjaa, mutta jossakin vaiheessa tipahdin vahingossa kyydistä. Pitäisi ehkä aloittaa uusiksi alusta asti, jos haluaisin päästä taas raiteille. Mutta nyt Vala tekee uuden avauksen Aprikoosiyöt-lukuromaanilla. Romantiikkaa, makuja ja tuoksuja italialaiseen malliin, mitäpä muuta tähän kevääseen kaipaisi?

- Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus)
Ilmestyy helmikuussa

Uusi historiallinen sarja sijoittuu 1800-luvun Turkuun. Elämässäni on tällä hetkellä juurikin tilausta viihteelliselle historialliselle sarjalle, jota lukea. Se voisi hyvinkin olla tämä.

- Saara Turunen: Järjettömiä asioita (Tammi)
Ilmestyy maaliskuussa

Pidin Turusen Sivuhenkilöstä, Rakkaudenhirviö palkittiin HS:n kirjapalkinnolla. Tämäkin siis kiinnostaa. Mitä jos on rakastunut hyvään mieheen, joka asuu toisessa maassa? Kuuluuko pitää kiinni omasta vapaudesta ja omasta elämästä vai jättää kaikki rakkauden tähden?


Vera Valan uusi lukuromaani on nimeltään Aprikoosiyöt.


Suomennettu kaunokirjallisuus:

- Candice Carty-Williams: Queenie (WSOY)
Ilmestyy tammikuussa

Queenia on luonnehdittu muun muassa mustaksi Bridget Jonesiksi. Myös termit raikas, rohkea ja hauska ovat olleet ahkerassa käytössä. Kiinnostaa jo valmiiksi, ja kas, tässäkin seikkailee toimittaja! Jatkoon ja lukulistalle.


- Jim Carey & Dana Vachon: Muistoja ja muita tarinoita (Bazar)
Ilmestyy huhtikuussa

Puolielämäkerrallinen suosikkinäyttelijän romaani lupaa purkaa suosikkinäyttelijän pieniksi palasiksi. Mitä löytyy juhlitun ja palkitun menestysuran takaa? Millä Jim Carrey paikkaa tyhjyyden tunnettaan?

Viehätyn aina kaikenlaisista, Chaplin-henkisistä suru koomikon naamion takana -variaatioista. Siksi tämäkin kiinnostaa kovin.

- Beth O'Leary: Vaihtokauppa (WSOY)
Ilmestyy tammikuussa

Supersuosittua Kimppakämppää en ole lukenut, joku aihepiirissä vain ei houkuttellut. Mutta Vaihtokauppa herätti kiinnostuksen saman tien. Tykkään tarinoista, joissa burnoutin partaalla horjuva nuori nainen lähtee maalle lataamaan akkujaan (samaistun). Tällä kertaa naisen isoäiti puolestaan muuttaa Lontoon vilskeeseen ja kirjautuu deittisovellukseen. Vaikuttaa lupaavalta.

- Simona Ahrstedt: Vielä vähän lisää (WSOY)
Ilmestyy toukokuussa

Ja tässä vähän samaa dramaturgiaa lisää. Olen hehkuttanut blogissani estottomasti Ahrnstedtin viihderomaanien perään. Nyt tosin olen pitänyt tietoisesti vähän taukoa. Tämän kirjan haluan kuitenkin ehdottomasti lukea. Toukokuussa ilmestyvä kirja kuulostaa loistavalta lomalukemiselta. Landeseikkailu Etelä-Ruotsissa, täältä tullaan!

Jim Careyn omaelämäkerrallinen romaani kurkistaa menestyskulissien taakse.


Tietokirjallisuus:

- Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (Gummerus)
Ilmestyy helmikuussa

Briteissä myyntilistojen kärkeen noussut teos vaikuttaa juuri sellaiselta kirjalta, joka minun etuoikeutettuna ihmisenä pitää lukea, jos haluan edes jollakin tasolla ymmärtää sitä, mitä kaikkia etuoikeuksia minulla ihonvärini vuoksi onkaan. Esittelytekstin mukaan teos on "käsikirja jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miltä rasismi näyttää."

- Teemu Keskisarja: Kyllikki Saari. Mysteerin ihmisten historia (WSOY)
Ilmestyy kesäkuussa

Fanitan Keskisarjan populaaria tapaa kirjoittaa historiaa. Tarttuminen Suomen ehkä tunnetuimpaan murhamysteeriin on rohkea, mutta täysin linjassaan oleva teko. Odotan, että Keskisarjalla on tässäkn tapauksessa painavaa sanottavaa.

- Fang Fang: Kun Wuhanin kaupunki suljettiin (Into)
Ilmestyy helmikuussa

Nyt alkaa kaarta olla takana jo sen verran, että koronasta kirjoitettu kirjallisuus kiinnostaa. Fang Fangin somessa kirjoittamaan päiväkirjaan pohjautuva teos kaupungin sulkeutumisen ensihetkistä lockdownin päättymiseen. Tuona aikana Fang Fangin tekstit olivat monelle ainoa tapa saada tietoa siitä, mitä tapahtuu. On selvää, että kirjoittamalla hän myös asetti itsensä vaaraan.

- Hanna-Reetta Schreck: Säkenöivät ja oikukkaat. Suomen kultakauden naisia (Like)
Ilmestyy huhtikuussa

Kuinka paljon olemme kuulleetkaan Edelfeltistä ja Sibeliuksesta, kosteista illoista, luomisen tuskasta ja alhosta, juhlan ja menestyksen hetkistä? Tässä kirjassa huomio kiinnitetään kultakauden naisiin, niihin säkenöiviin ja oikukkaisiin, vahvoihin naisiin, kuten Ellen Thesleff ja Alma Söderhjelm.

- Janita Virtanen: Suuret sanat. Tarinoita suosikkibiisien takaa (Bazar)
Ilmestyy kesäkuussa

Joskus ajattelin, että haluaisin kirjoittaa tällaisen kirjan. En kirjoittanut. Onpa hienoa, että Janita Virtanen sen teki! Tunnetut lauluntekijät kertovat kirjassa tarinat klassikkobiisiensä lyriikoiden taustalta. Mukana on monta nuoruuteni lempikappaletta, kuten Ismo Alangon Juppihippipunkkari, Otto Grundströmin Hetken tie on kevyt, Samuli Putron Piha ilman sadettajaa ja Pauli Hanhiniemen Äiti pojastaan pappia toivoi. 

- Florence Given: Olen upea, mutta en sinun mieliksesi (Atena)
Ilmestyy maaliskuussa

Olen lukenut viime aikoina paljon naisten asemaan ja tasa-arvoon liittyvää kirjallisuutta. Jos jotakin ihailen, niin nuorta sukupolvea, jotka lähestyvät mielestäni asioita omaa sukupolvea suoraviivasemmin ja turhaan anteeksi pyytelemättä. Somevaikuttaja Florence Giveniä tituleerataan 2020-luvun feministiseksi ikoniksi. Tunnustan heti tätiyteni, sillä en ole törmännyt Giveniin aikaisemmin. Mutta ei se haittaa, jos jotakin ei tiedä, niin sitten otetaan selvää!

- Anna-Liisa Haavikko: Kaari (Siltala)
Ilmestyy huhtikuussa

Kaari Utrio, jos kuka, ansaitsee elämäkerran suomalaisessa kulttuurikentässä. Utrion vaikutus ja merkitys on mullistava, vaikka sitä ei kenties aivan tiedostetakaan, eikä kaikissa piireissä myönnetäkään. Onhan Utrio luonut uransa nimenomaan historiallista, lähtökohtaisesti naisille suunnatuksi oletettua, kirjallisuutta luomalla. Uskon, että tämä teos näyttää, kuinka vahva ammattilainen ja visionääri Utrio todellisuudessa on.

- Ollivier Pourriol: Jalkapallon likaiset legendat (Teos)
Ilmestyy huhtikuussa

Kiinnostaako jalkapallo? Futismutsilta sitä ei edes kysytä. Pakon sanelemanakin kiinnostaa. Mutta olen minä urheilusta kiinnostunut muutenkin, erityisesti suurista tarinoista itse varsinaisen sportin taustalla.

Sitä tarjoilee (likaisimmassa muodossaan) tämä teos. Zidanen pusku ja kentältä ajo vuonna 2006, Maradonan Jumalan käsi vuonna 1986 ja niin edelleen. Urheilu voi olla joskus elämääkin suurempaa.

Korona-aiheista kirjallisuutta alkaa nyt ilmestyä.


Lasten ja nuorten kirjallisuus:

- Katherine McGee: Amerikan kuninkaalliset. Majesteetti (Otava)
Ilmestyy huhtikuussa

Innostuin Amerikan kuninkaalliset -sarjan ensimmäisestä osasta viime keväänä ja haluan ehdottomasti tietää, miten tarina jatkuu. Vaihtoehtoisessa todellisuudessa Yhdysvaltoja johtaa kuningashuone, ja nyt valtaan on nousemassa 21-vuotias Beatrice. Tarinassa onkin vähän samaa kuin Netflixin The Crown -sarjassa, paitsi nykyaikaan ja Yhdysvaltoihin siirrettynä.

- Alex Milway: Hotelli Flamingo (WSOY)
Ilmestyy tammikuussa

Tyttäreni, Neiti Kevät, toisen polven kirjabloggaaja, fanittaa Hotelli Flamingo -sarjaa. Olen aikaisempia osia vain selaillut, ja vaikuttaa kyllä kivalta. Ajattelin, että voisin tutustua uudempaan osaan tarkemmin. Kirja tosin taitaa mennä ensiksi neidille lukuun.

- J.K. Rowling: Ikkabog (Tammi)
Ilmestynyt joulukuussa

Onko elämää Harry Potterin jälkeen? Rowlingin salanimellä kirjoittamasta Galbraight-sarjasta olen pitänyt kovasti, mutta kuinka käy lasten ja nuorten kirjallisuuden kanssa? Jumitamme lasten kanssa parhaillaan Potter-sarjassa. Avaisikohan Ikkobog lukujumin?


Entä jos Yhdysvaltoja johtaisi nuori kuningatar?

Tässäpä 22 tärppiä kirjakevääseen. Mitä puuttui listalta? Mitä kirjaa sinä ehdottomasti odotat tänä keväänä?




Kommentit

  1. Kiitos koosteesta! Nämä ovat aina hyödyllisiä, jos ei itse jaksa selata katalogeja. Nostoistasi minua kiinnostavat eniten Arttu Tuomisen uutuus (huippudekkareita tähän asti!), Queenie on jo kirjaston varausjonossa ja Hanna-Reetta Schreckin teos, joka todellakin on aiheellinen!

    VastaaPoista
  2. Pääsin uutuuskirjojen katalogien selailun pariin vasta viime syksyn aikoihin - ja se oli menoa sitten :D Kiinnostavia uutuuksia löytyi tällekin keväälle aivan liikaa. Vaihtokaupan luin jo alkuperäiskielellä ja se oli kyllä hyvä, varsinkin omassa genressään. En osaa päättää, oli se parempi kuin Kimppakämppä, molemmat kun ovat hyviä. Beth O'Learylla on persoonallinen tyyli ja hänen kirjoissaan on aina joku mielenkiintoinen elementti, joka tekee niistä kiinnostavia.

    VastaaPoista
  3. Apua, uusi Mustonen ilmestyy taas! Varmaan hirveä jono jo kirjastossa! Jep, Tampereella 416 ja Ylöjärvelläkin vähän toistasataa 😀😀😀
    Pitäisi käydä katalogit läpi ja tehdä postaus ensi viikolla. Olen aina se mattimyöhäinen!

    VastaaPoista
  4. Saara Turusen kirjaa odotan paljon! Queenie on myös lukulistalla. Marianna Kurtolta on juuri tulossa uusi romaani, sitä en myöskään malttaisi odottaa. Oletko lukenut Kurton aiemman, Tristanian? Pistäpä lukulistalle, jos et ole, se on ihan loistava! Odotan siis uudenkin olevan.

    En ole ihan kauhean kattavasti kevään kirjoja katsellut, mutta muutamia varauksia on sentään kirjastoon tehty. Jotenkin tuntuu, että on viime vuodenkin kirjat vielä lukematta...

    VastaaPoista
  5. Arttu Tuomisen Vaiettua odotan kovasti itsekin! Joonatan Tolan kirjasta kuulin/luin Instagrammissa ja se alkoi kiinnostaa, joten lukenen senkin joskus kun saan käsiini. Saara Turusen romaanin lukenen myös: sen asetelma vaikuttaa oikein kiinnostavalta.

    Reni Eddo-Lodgen kirjan olen lukenut pari vuotta sitten ja yllätyin, kun kuulin että se suomennetaan. Kirja nousi Briteissä myyntilistojen kärkeen vasta George Floydin kuoleman jälkeen – ja takia. Eddo-Lodge pitääkin asiaa melko kaksipiippuisena. Että tarvitaan jokin suuren luokan tragedia, että kirja alkaa yhtäkkiä myymään kuin häkä (kirjahan on julkaistu jo vuonna 2017).

    VastaaPoista
  6. Tuomisen Vaiettua odotan itsekin kovasti. Punaista planeettaa rohkenen suositella. Queenie oli minulle pettymys. Schreck ihan must.
    Tietokirjoista kiinnostaa jo 2020 ilmestynyt Heidi Blaken Tappolista (Atena).
    Catherine Pancolilta on tulossa Parittelurituaaleja (Bazar). Jos pitää Krokotiili-trilogian tason, niin luvassa on oiva lukuromaani.

    Uutuuksia odotan aina Kari Hotakaiselta ja Antti Tuomaiselta, nyt täytyy malttaa, ei näy näiltä herrolta listoilla mitään.

    Tarjontaa on niin paljon, ja katalogit niin houkuttelevia, että kevään ohjelman tutkimiseen menee aika jossa ehkä jo lukisi kirjan ;-)

    Minna /Kirsin Book Club

    VastaaPoista
  7. Oma suosikkini tästä listasta on ehdottomasti Teemu Keskisarjan kirja Kyllikki Saaresta. Hyvää kannatti odottaa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti