Anniina Tarasova: Kuoleman kulissit


Tämä romaani on täynnä talvisen Pietarin kaduilla puhisevaa tuulta, kommunalkan ääniä ja hajuja, hampaiden välissä poikki rapsahtavan suolakurkun aromeja. Ja maailmanlaajuisen jenkkikorporaation juonitteluja.

Anniina Tarasova täräytti pari vuotta sitten kotimaisille kirjamarkkinoille teoksen, jota ei aiemmin oltu nähty. Venäläiset tilikirjani tarjosi hämmehtävähkön yhdistelmän dekkaria, chick litiä, talousrikosromaania ja päälle päätteeksi vielä yltäkylläisen annostuksen venäläistä kulttuuria.  

Ehkä kaikista mieleenpainuvin osa romaanista oli kuitenkin sen päähenkilö Reija Wren, yhtiön sisäinen tilintarkastaja, jonka pikkusikareiden polttelun ja ajoittaisen ryypiskelyn täyttämä elämä ei millään tavalla vastannut ainakaan minun stereotypioitani tilintarkastajista.

Tarasovan uusi romaani Kuoleman kulissit jatkaa samalla ennemmin överit kuin vajarit -linjalla. Tarina alkaa kuitenkin Kyprokselta, jonne Reija on saapunut allekirjoittamaan työsopimuksensa. Vahvasti uraorientoitunut Reija on onnistunut nappaamaan loistopestin amerikkalaisessa Woilington-yhtiössä. Hänen on määrä käynnistää yhtiön liiketoiminta Venäjällä ja tarkistaa myynnissä oleva tehdas liiketoimintakauppojen varalta. 

Kyproksen reissu ei kuitenkaan mene ollenkaan niin kuin Reija mielessään arveli. Ensiksikin, uusi työpaikka on vielä kaikkea muuta kuin selvä ja toiseksi, ilta päättyy siihen, että hän löytää suihkulähteestä ruumiin. Ei ihan paras mahdollinen aloitus uudelle uralle.

Reija pääsee kuitenkin aloittamaan uudessa työssään Pietarissa, mutta edelleenkään juuri mikään ei ole sellaista kuin nainen ruusunpunaisissa unelmissaan kuvitteli. Toimisto on kauhea, alaiset pölkkypäitä ja kaiken kukkuraksi hän saa pomokseen miehen, joka on särkenyt tämän sydämen pahasti. Tarkistettava tehdaskaan ei vaikuta oleva ihan sitä, miltä näyttää ja hitaasti etenevät tunnustelut saavat pomot Amerikassa närkästymään. Eikä Reija pääse läpi edes yhtä simppeliä nettitestiä.

Reija Wren on riemukkaan ristiriitainen ja ärsyttävä hahmo. Reija kipuilee jatkuvasti oman pätemisentarpeensa ja itsetunto-ongelmiensa kanssa ja silloin mieleni tekee vahingoniloisesti kiljua: ei, sinä et tosiaankaan ole riittävän pätevä tehtävääsi. Reijan rikkonaisuus ja epätäydellisyys niin työssä kuin yksityiselämässä on mielenkiintoista ja koukuttavaa seurattavaa. Kaikesta huolimatta, hänelle haluaa vain hyvää.

Nautin myös runsaasta venäläisen (ekspatriaatin) elämän ja arjen kuvauksesta. Tässä kirjassa syödään paljon ja huomasin halajavani mielessäni suolakurkkuja ja blinejä, siitäkin huolimatta, etten oikeastaan pidä kummastakaaan kovinkaan paljon.

Sitten kirjassa on vielä arvoituksellinen puoli, kun Reija selvittää paitsi venäläisen venttiilitehtaan hämäräperäisyyksiä myös oman jo kuolleen äitinsä salattua menneisyyttä. Tähän liittyy myös koukku, joka antaa odottaa kirjasarjalle myös jatkoa.

Kuoleman kulissit on runsas, paikoin rönsyileväkin teos ja uskon, että siitä löytyy monenlaiselle lukijalle kiinnostavia elementtejä. Yksi kiinnostuu venäläisyydestä, toinen taloussotkuista, kolmas Reijan yksityiselämästä. 

Ja jos ei muuten, käy kirja myös matkalipusta nojatuolimatkalle. Talvinen Pietari näyttäytyy kirjan sivuilla persoonallisena kaupunkina, jossa karuus yhdistyy yltäkylläisyyteen, slaavilainen tunnelmointi bisnesmaailman koviin lakeihin. Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos.


Anniina Tarasova: Kuoleman kulissit
Gummerus 2020
383s.
Arvostelukappale


Kommentit

  1. Chick litin ja dekkarin yhdistelmä kuulostaa Sujata Masseyn Rei Shimura-sarjalta. Onko nämä siis kevyempiä kuin normaalit dekkarit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin vierastan dekkari-sanaa tässä yhteydessä, vaikka kirjassa onkin hämärissä olosuhteissa kuollut ruumis. Enempi tämä on mielestäni taloustrilleri. Omassa mittakaavassani tässä on siis pikemminkin enemmän sisältöä kuin perusdekkarissa.

      Poista
  2. Mitä enemmän luen tästä kirjasta, sitä enemmän se alkaa kiinnostaa. Siis alkaa kiinnostaa myös se aiempi romaani, koska ehdottomasti haluan nämä lukea järjestyksessä. Olen ehkäillyt näiden kirjojen kanssa, mutta nyt on kallistunut lukupiirturi "kyllän" puolelle ja tosi voimakkaasti. Eli ihan pakko lukea - toivottavasti pääsisi joskus taas Suomeenkin käymään, koska sitä ennen tuskin onnistuu lukeminen (ellei näitä käännetä enkuksi).

    Tuo ruokapuolikaan ei enää niin häiritse, kaipa ne kestää siinä sivussa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, jos kiinnostaa, niin kannattaa kyllä lukea järjestyksessä. Vaikka tämä on itsenäinen romaani, niin päähenkilön persoona ja henkilöhistoria kyllä avautuu paremmin alusta aloittamalla.

      Poista
  3. Tykkään kyllä cozy crimesta joten niiltä osin tämä sopisi mulle, mutta bisnesmaailma tökkii pahasti aiheena ja vielä Venäjälle sijoittuneena... Muuten periaatteessa Pietariin sijoittuva kirja olisikin ihan ok ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, minun on jotenkin vaikea asettaa tätä rikoskirjallisuuden asteikolle mihinkään kohtaan. Kun puhutaan kirjasta, jossa tapahtuu kenties murha tai ainakin epäselvä kuolemantapaus, ajatellaan itsestään selvästi, että kyseessä on dekkari. Mutta itse pidän tätä ennen kaikkea sellaisena lifestyle-henkisenä taloustrillerinä 😊

      Poista
  4. Erinomaisen kuvaava kirjoitus! Minä olen lukenut molemmat Anniina Tarasovan kirjat ja ne puhuttelevat minun ekonomisieluani todella lämpimästi, etenkin kun olen ollut yli 10 vuotta expatina. Eli olen Reija Wren -kirjojen fani. Tein myös viime viikolla Anniina tarasovan kanssa podcastin, joka löytyy Kirsin Book Clubin tililtä vaikkapa Soundcloudista tai Apple Podcasteista. Keskustelussamme hän viittaa tähän sinun blogijuttuusi, käypä kuuntelemassa!
    Yhdestä asiasta olen kirjojen perusteella kanssasi eri mieltä. Minun käsitykseni mukaan Reija on kyllä ihan pätevä sisäisen tarkastajan työssään tai Kuoleman kulisseissa due diligencen tekemisessä, vaikka hänen elintavoissaan voisikin olla viilattavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Podcast on ollut kuuntelulistallani, mutta vielä en ole ehtinyt rauhoittumaan sen pariin. Taidan ottaan huomenna sunnuntain aktiviteetiksi.

      Reija on kieltämättä numeroiden parissa kuin kotonaan ja sisäisen tarkastuksen tekijänä kaikin puolin pätevä. Mutta hänen kehno sosiaalinen pelisilmänsä tekee omissa silmissäni hänestä johtajana aika kauhean 😀

      Poista

Lähetä kommentti