Satuhetki J.K.Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta

 


Olemme lukeneet yhdessä lasten kanssa Harry Potter -sarjaa ääneen jo vuosien ajan. Emme ole pitäneet turhaa kiirettä. Ensimmäiset neljä teosta maltoimme odottaa Jim Kayn kuvitettuja versioita suomennettuina. Mutta kun sarja etenee ja romaanit pitenevät, myös Kayn kuvitustahti on hidastunut yhtä aikaa lasteni kärsimättömyyden kasvaessa. Siksipä aloitimme Harry Potter ja Feeniksin kilta -järkäleen lukemisen jo kevättalvella kuvittamattomana laitoksena.

Muistaakseni olen lukenut tämän osan vain kertaalleen heti suomennoksen ilmestyttyä. Teos oli mammuttimainen luettava ja minulla oli opiskeluissa meneillään kiireinen ajanjakso. Käteni olivat täynnä töitä, joten olin budjetoinut itselleni aikaa romaanin lukemiselle vain pari päivää. Enemmän minulla ei olisi varaa menettää tehokasta opiskeluaikaa. Tehtävä oli melkoinen, onhan romaanissa yli tuhat sivua. Kirjan loppuvaiheilla muistan tuskastuneeni, eikö tämä ikinä lopu?

Nyt uudella lukukerralla aikaa lukemiseen kului sitten sitäkin enemmän, yli puoli vuotta. Hitaasti lukiessa huomio kiinnittyy eri asioihin. Ensi kertaa havahduin siihen, kuinka viimeistelemättömän tuntuinen teos on. Kirjallinen taso heittelee kovasti. Siinä on kyllä hienoja jaksoja, mutta myös paljon aivan turhaa toistoa, hidasta etenemistä, jopa junnaamista ja pitkitettyjä kuvauksia. Feeniksin kilta on kenties sarjan teoksista heikoin ja olisi hyötynyt muutamasta kovasta uudelleenkirjoituskierroksesta.

Samaa mieltä taisivat olla lapsetkin, sillä meillä meni montakin viikkoa ilman, että luimme teosta yhtenäkään iltana, ilman että kukaan olisi kaivannut kirjan pariin. Mutta pienen tauon jälkeen luettiin sitten urakalla.

Ääneenlukijana pääsin herkuttelemaan Dolores Pimennon tulkitsijana. Pimento on Rita Luodikon ohella lempihahmojani tässä mielessä. Olen hyvä puhumaan ärsyttävästi ja itsetietoisesti. Lapsia eläytymiseni useimmiten raivostutti eli pärjästi ehkä aika hyvin.

Pimennon osuus, hänen sadistiset kurinpitokeinonsa ja jälki-istuntonsa olivat muuten yksi niistä asioista, mitkä mietityttivät etukäteen (Taikaministeriön lopputapahtumien ohella) eniten kirjassa. Lapset eivät kuitenkaan tuntuneet kovin järkyttyvän. Lapsille, varsinkin suojattua elämään eläneille, on helpompi suhtautua satujen pahiksiin mutkattomasti. Pimento oli raivostuttava pahis, mutta onneksi vain keksitty hahmo, sillä siisti.

Minulle kirjan lukeminen juuri viime keväänä aiheutti kuitenkin palan kurkkuun. Viidennen osan alussahan eletään tilanteessa, jossa Voldemort on palannut, Harry ystävineen sekä Feeniksin kilta tietävät sen, mutta monet haluavat sulkea silmänsä totuudelta. Koko maailma on vaarassa ja Harrya ahdistaa ajatus siitä, ettei voi tehdä mitään uhkaavaa vaaraa vastaan. Voitte varmasti helposti kuvitella, että koronatilanteen yhtä äkkiä vyöryessä päälle, mielleyhtymiä ei tarvinnut kovin kaukaa etsiä. Tuntui järkyttävältä, että lapseni joutuivat kuuntelemaan tarinaa tilanteessa, jossa perusturvallisuus oli oikeasti uhattuna.

(Joku saattaa nyt ajatella, että onhan ilmastonmuutoskriisikin olemassa ja vielä suurempana uhkakuvana. Tämä on tietysti totta, mutta syystä tai toisesta en ole yhdistänyt sitä koskaan ajatuksen tai tunteen tasolla Pottereihin.)

Jälleen kerran ehkä kuitenkin se olin minä, joka oli tilanteessa herkin. Luulen kuitenkin, että kirjan lukeminen osui sopivaan hetkeen. Pelottavien ajatusten, uhkakuvien ja tunteiden käsittelyssä auttoi se, että samantyyppisistä asioista puhuivat myös Tylypahkan lapset ja nuoret.

Feeniksin kilta ei tule olemaan lempiteokseni Harry Pottereista ja luulen, että palaan sen pariin mieluummin elokuvan muodossa. Sen sijaan seuraavan teoksen, Puoliverisen prinssin, lukemisen olemme jo aloittaneet yhdessä. Jää nähtäväksi, millaisia ajatuksia se herättää ja onko lukuprosessi tällä kertaa nopeampi. 


J.K.Rowling: Harry Potter ja Feeniksin Kilta
(Harry Potter and the Order of Phoenix 2003)
Gummerus 2004
Suomentanut Jaana Kapari
1050s.


Kommentit

 1. Kuopuksen ja minun urakka tämän 5. Potterin kanssa kuulostaa hyvin samankaltaiselta (meilläkin edettiin Jim Kay -kuvituksilla niin pitkälle kuin päästiin) ja näköjään myös melkein samanaikaiselta. ❤ Meillä tartuttiin eilen sarjan seuraavaan osaan myös aika helpottuneina.

  Olisin kaivannut karsintaa ja inhosin sadistista Pimentoa, enkä melkein kestänyt Dumbledoren selityksiä kirjan lopussa. Taikamaailma on kuitenkin ihan mahtava rakennelma, mielikuvituksen juhlaa tässäkin Potterissa.

  Tämähän on politiikan oppitunti. Minä näin tuossa asetelmassa äärioikeiston nousun, joka yritetään epätoivoisesti kieltäytyä näkemästä. Ahdisti lukea, tosiaankin. Asiahan voisi tosiaan yhtä hyvin olla korona tai ilmastonmuutos.

  Loppusuoralla ollaan Potter-maratonissa. Palataan asiaan. Hyviä lukuhetkiä teille! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosi kivaa, kun käymme tätä projektia ns. yhtä jalkaa 😊

   Juuri se, miten erilaisia mielleyhtymiä lukijat saavat Pottereita lukiessa ja kuinka monenlaisiin asioihin voi samaistua, on varmasti se syy (upean maailman ohella), miksi kirjat ovat niin suosittuja. Se kestää pienet kirjalliset puutteet.

   Mukavia lukuhetkiä myös teille, palataan! 💕

   Poista
 2. Olen lukenut lapsille ääneen mainitsemasi kuvitetut versiot (eli Feeniksin kiltaan emme ole vielä päässeet), ja olen ylipäänsä sitä mieltä, että kirjojen kielessä on toivomisen varaa. Se korostuu ääneen lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmasti totta. Ääneen lukiessa on aikaa miettiä enemmän ja puutteisiin kiinnittää huomiota.

   Poista
 3. Meilläkin on takanamme samanlainen lukutaival kuin teillä. Minä olen aina kammonnut Feeniksin kiltaa sen pituuden takia, tai ehkä pikemminkin siksi, että se on tosiaan paikoin aika pitkäveteinen. Pidin Pottereista nuorena kovasti, mutta nyt niitä omalle lapselleni lukiessani en voi käsittää tuota tapaa, jolla Tylypahkan opettajista jopa ihailluimmat rehtoria myöten jättävät puuttumatta syrjimiseen, kiusaamiseen ja oppilaiden valtataisteluihin. Harryä kohdellaan karmaisevan huonosti useammassa kirjassa myös Tylypahkan oppilaiden toimesta. Ihme, että hän jaksaa rakastaa Tylypahkaa vuodesta toiseen. Ja kuinka Dumbledore antaa muiden kohdella suojattiaan (tai ketä tahansa muuta) tuolla tavalla. Lisäksi ärsyttää, kuinka Ron naureskelee Lunalle, ja tytön pilkkaaminen oikeutetaan sillä, että hän on vähän höppänä. Dudleyn isoa kokoa pilkataan jne.
  Kaiken tämän haukkumisen jälkeen Potter-sarja on edelleen ihmeen koukuttava, ja ennen kaikkea olen iloinen, miten se on imaissut esikoiseni ja hänen ystävänsä pauloihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, kuinka erilaisiin asioihin kirjoja lukiessa kiinnitetään huomiota! Kuten tuolla aiemmin Elinalle sanoin, se on varmasti osa Pottereiden viehätystä. Näistäkin mainitsemistasi seikoista osa on sellaisia, joihin olen kiinnittänyt osa huomioista taas oli itselleni aivan uusia.

   Poista

Lähetä kommentti