Max Seeck: Pahan verkko
Max Seeck on melkoinen mestari punomaan lähtöasetelmia, jotka kaikessa karmivuudessaan kutkuttavat. Viime keväänä kuuntelin lähes mielenterveys horjuen Uskollisen lukijan ja nyt vuoroon tuli poliisi Jessica Niemen tarinaa jatkava Pahan verkko.

Uskollinen lukija vei mukanaan puistattavaan noitakultin maailmaan, tällä kertaa ollaan ehkä hivenen enemmän reaalimaailmassa. Itse asiassa kirjan aihepiiri on hyvinkin ajassa kiinni. Niemi työkavereineen saa nimittäin tehtäväkseen tutkia kahden somepersoonan salaperäistä katoamista. Molemmat ovat todistettavasti osallistuneet suosikkiartistin levynjulkkareihin, mutta sen jälkeiset vaiheet ovat epäselviä. Onko kyseessä julkisuustemppu vai henkirikos?

Kun kadonneen bloggaajan Instagram-tilille ilmestyy uhkaava kuva ja merenrannasta löytyy kuollut nainen, joka jollakin tapaa tuntuu linkittyvän kokonaisuuteen, tapaus vaikuttaa entistä huolestuttavammalta. Mysteerin taustalla vaikuttaa olevan ”haamu”, joka pääsee kerta toisensa jälkeen pujahtamaan poliisien hyppysistä. Pikku hiljaa poliisit ajautuvat syvemmälle ihmiskaupan maailmaan, joka ottaa vaikutteensa japanilaisesta mangasta.

Jessicalla on omiakin huolia. Ystävänsä Erne Miksonin jälkeen hän saa pomokseen Hellun, eivätkä naisten välit ole lämpimät. Itse asiassa Hellun tavoitteena on päästä niskuroivasta Jessicasta eroon, eikä tämän henkinen vointi olekaan kaksinen. Menneisyyden haamut tuntuvat hiippailevan koko ajan kantapäillä. Onko Jessica edes työkuntoinen?

Kuuntelin äänikirjan Satu Paavolan lukemana. Hän luki myös Uskollisen lukijan, minkä kuunteleminen oli silkkaa nautintoa. Pahan verkko olisi kuitenkin toiminut mielestäni paremmin perinteisenä, sillä se ei ole aivan niin juonivetoinen kuin edeltäjänsä. Ehkä kuuntelijan vireystasossakin tosin oli toivomista.

Jessica Niemi on hahmona kiinnostava. Hänen tehokkuutensa poliisina, mutta haurautensa ihmisenä tuo mieleen Arttu Tuomisen Labyrintti-sarjan Janne Rautakorven. Myös Seeckin kirjoissa on vahva psykologinen ulottuvuus.

Hyvin kirjoitettu psykologinen trilleri onkin vetävä kokonaisuus. Ei ole ihme, että Seeckin teosten oikeudet on myyty kymmeniin maihin eri puolille maailmaa. Arvattavasti ulkomaiselle lukijalle nordic noir -henkinen Helsinki tuo tarinaan eksoottisen tuulahduksen, meille suomalaisille miljöö taas toimii toisinpäin ja tutut kulmat saavat karmaisevan vivahteen: kuinka paljon pahuutta kätkeytyy suoraan silmiemme eteen?

Max Seeck: Pahan verkko
Tammi 2020 (Elisa Kirjan äänikirja)
Lukija Satu Paavola
Kesto 13h 1min

Kommentit

 1. Minä jäin Uskollisen lukijan lopussa ihan hämmennyksiin. Ehkä pitää lukea tämä seuraava osa, että pääsee kärryille, vai pääseekö ollenkaan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskollinen lukija jätti tosiaan paljon avoimeksi. Tässä toisessa osassa edellisen kirjan tapahtumiin kyllä viitataan, mutta tässä on muuten jo ihan uudet tapahtumat ja tarina.

   Poista
 2. Muistaakseni anoppini on suositellut tuota Uskollista lukijaa, herättää ainakin jotain muistikuvia. Minulla dekkari-innostus on hyvin ajoittaista, mutta sitten kun se tulee, se on aika kova! Tästä voisikin ottaa varmaan harkintaan itselleni uuden sarjan alun, kun seuraava dekkarihetki koittaa.

  VastaaPoista
 3. No jopas, olen jostain syystä sivuuttanut Seeckin teokset koska olen ennakkoluuloisesti ajatellut niiden olevan jotenkin "remesmäisiä", jotka eivät minuun uppoa. Remesmäisellä tarkoitan suurta toiminnallisuutta, en ole toimintaleffojenkaan ystävä enkä siis siitä innostu kirjallisuudessakaan. Mutta eihän tämä nyt kuulosta ollenkaan siltä kuin olen olettanut. Täytyypä ottaa Seeck kokeiluun. Kannattaa ilmeiseti aloittaa Uskollisesta lukijasta? Tämän Pahan verkon teema kyllä kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
 4. Max Seeck on kyllä huippu! Olen lukenut Daniel Kuismat ja Uskollisen lukijan, mutta Pahan verkko odottaa vielä vuoroaan. Maailma on sillekin avoin, joten saas nähdä, kuinka kauan Max on vielä Suomessa vai viekö Hollywood miehen kokonaan. Toivotan hänelle kaikkea hyvää. Hän kirjoittaa hyvin, mutta arvostan erityisesti hänen otettaan markkinointiin. Ja tietenkin olen niin otettu, että kerran käteltyämme, hän tunnisti minut seuraavassa tilaisuudessa ja muisti nimeni. Sellaisia miehiä on niin vähän, että todellakin toivon hänelle onnea, menestystä ja mammonaa. Ja varmaan joululomalla kuuntelen Pahan verkon, jos se kerran toimii hyvin äänikirjana.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti