Tämä on ryöstö!

Karri Lämpsä ja Sari Harju ryöstöpuuhissa. Kuva Antti Karppinen.

Kevyttä, liian kevyttä. Näin muistan kirjoittaneeni erinomaisuutta tuntien monesta Kuopion kaupunginteatterin(kin) farssista.

Nyt huomaan sen olevan hyvien aikojen puhetta. Kun marraskuu on pimeimmillään, koronaluvut kasvavat, takana on jo pitkä syksy täynnä töitä ja edessä vielä pidempi talvi, huomaan kaipaavani yhtä asiaa.

Naurua.

Ja sitä tarjoaa Tämä on ryöstö! -komedia. Odotin näkeväni sopivan kepeän ja tarkalla ajoituksella varustetun, ammattilaisten kokoaman farssin, joka hieman ikävästi muistuttaa siitä, kuinka normaaleina aikoina katsomot täyttyisivät juhlatuulella olevasta pikkujouluväestä, joka ei varsinaisesti hae teatterielämystä vaan sopivan kuplivaa olotilaa. Aliarvioin esityksen rankasti. 

Brittikomedia toki on myös hauska, kepeä ja huumorille niin tärkeä ajoitus toimii erinomaisesti. Tarinan juoni 1950-luvulla timantinryöstökeikkaan valmistautuvista rikollisista ja timanttia persoonallisella tavalla vartioivasta Tammerkosken pankista henkilökuntineen, toimii kehyksenä väärinymmärryksille, yhä pahenevalle valheiden suolle ja siitä seuraavalle kohellukselle.Tämä kaikki on tehty niin taitavalla ja hyväntuulisella tavalla, ettei katsomossa voi olla nauramatta ja nauttimatta. Itse asiassa Tommi Auvisen ohjauksessa työryhmästä välittyy hyväntuulisuuden lisäksi ominaisuus, mikä valitettavan usein farsseissa jää puuttumaan: huumorintaju. Tämä esitys ei tunnu ulkoa opetellulta pakkopullalta, vaan siltä, että koko työryhmä seisoo esityksen takana aidosti ja täydellä sydämellä.

Eikä tässä vielä kaikki. Näytelmä tarjoaa 4D-kokemuksen. Välillä katsoja löytää itsensä katosta ja huomaa katselevansa näyttämöä ylhäältä alaspäin.  Varsinkin esityksen toinen näytös tarjoaa vaijeriseikkailuineen näyttävää fyysistä teatteria. 

Roolisuoritukset ovat kauttaaltaan onnistuneita ja uskottavia. Huijarikolmikossa Sami Monosta esittävä Mikko Rantaniva tunnetusti on kuin metronomi tarkassa komedian ajoituksessaan, Sari Harjun Oikku on kiinnostava sekoitus paatumusta ja viattomuutta. Karri Lämpsän Kaitsu tönkköine gansgteri-onelinereineen tuo esitykseen sopivassa suhteessa Marlon Brandoa ja itseironiaa.Esityksen todellisen ryöstön tekee kuitenkin Atte Antikainen varastamalla koko show’n moninaisissa rooleissaan. Hänen kolmen roolihahmon painiotteluaan olisi voinut katsoa vaikka koko illan. Erityisesti sisintäni kosketti Ekin hahmo, jota varten Antikainen mitä ilmeisemmin on tehnyt ekskursion Pielaveden yöhön. Syntyperäisenä Pielaveen tyttönä voin nimittäin vahvistaa, että muotokuva paikkakunnan Ekeistä on tarkka, ei edes kovin vahvasti liioiteltu.

Kuopion kaupunginteatteri: Tämä on ryöstö!
(Alkup. The Comedy About a Bank Robbery (2016)
Ohjaus Tommi Auvinen
Rooleissa Sari Harju, Katri-Maria Peltola, Mikko Paananen, Mikko Rantaniva, Toni Harjajärvi, Atte Antikainen, Karri Lämpsä, Ari-Kyösti Seppo, Ilkka Pentti, Lina Patrikainen, Jesse-Joonas Kemppainen
Kesto 2h 22min, sis. 20 min väliaika
Kuvat Antti Karppinen

Kommentit

 1. Katselin Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistoa marraskuun alun viikonloppuna ja pohdin, menisimmekö katsomaan tätä esitystä. Sitten muistutin itseäni, että olen päättänyt olla farssi-boikotissa, sillä kaikki viime vuosina näkemäni farssit ovat olleet yhtä ovien paukuttelua. Olen varmaan tosikko, mutta vaadin oivaltavaa tekstiä, ennen kuin minua naurattaa. Huomaan tekstistäsi, että ehkä voisin harkita boikottiani uudelleen.
  Tosin totta sekin, että näinä aikoina ei enää ole niin kranttu. Tosin täällä pääkaupunkiseudulla teatterit menivät jälleen kiinni, joten parempia aikoja odotellessa. Kaksi kertaa ehdin käydä nyt syksyllä teatterissa vai vaikuttaa siltä, että voi mennä pitkälle kevääseen ennen kuin taas pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovien paukuttelua, sitä tosiaan! En ole farssi-ihminen minäkään. Mutta välillä sille on paikkansa ja nyt oli se hetki. Ja sitten toisaalta, tässä oli myös paljon fressiä ja oivaltavaa otetta, vaikka oli kyllä sitä ovien paukutteluakin.
   Teatterit menivät kiinni täälläkin tällä viikolla, joten onnittelen itseäni viimeviikkoisesta ex tempore -päätöksestä lähteä tätä katsomaan.
   Onkin pitänyt kysyä, oliko Kuopion viikonloppu onnistunut?

   Poista
 2. Apua, en ole uskaltanut lähteä teatteriin sen jälkeen kun tämä korona iski, on.kyllä ikävä.... Tämä on ryöstö! käytiin katsomassa Tampereella muutama vuosi sitten, oli oikein hauska ja ainakin täällä oli poikkeuksellisen hienot lavasteet :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti