Marissa Morea: I Will Always Love You


Jos tämä tietokirja pitäisi määritellä yhdellä sanalla, se kenties olisi katkeransuloinen. Ennen kirjastojen sulkeutumista (hamstratessani paniikinomaisesti luettavaa) nappasin musiikkiosastolta lainaan tämän englanninkielisen teoksen, jonka yläotsikko viittaa yhteen maailman soitetuimmista rakkauslauluista ja alaotsikko viimeistelee teeman: The Loves, Break-ups and Songs That Have Made History.

Marisa Morea esittelee lyhyiden tekstien ja valloittavan kuvituksen avulla musiikkimaailman merkittäviä pareja, joiden yhteiselo, usein intohimoinen ja myrskyisä, on meidän musiikin kuluttajien iloksi muovautunut populaarin musiikin klassikkokappaleiksi.

Esitellyiksi tulevat esimerkiksi PJ Harvey ja Nick Cave, Sonny ja Cher, June Carter ja Johnny Cash, John Lennon ja Yoko Ono sekä Tina ja Ike Turner. Kuten näistä nimistä voi päätellä, ovat esitellyt lemmenparit pääosin ikonista klassikkokamaa. Ainoastaan yksi, Zooey Descanelin ja Ben Gibbardin parisuhde ulottuu 2000-luvulle ja vieläpä viime vuosikymmenelle saakka.

Toinen huomionarvoinen piirre mukaan valituista pariskunnista on se, että onnelliset parisuhteet ovat joukossa erittäin harvinaisia. Sen sijaan myrskyisiä suhteita ja vielä myrskyisempiä eroja, päihteiden käyttöä, eksiä, nyksiä ja suhdesekoilua ynnä muuta dramaattista mahtuu lähes jokaiseen tarinaan. Voi tietysti ajatella, että ehkä juuri tällaista draamaa tarvitaankin ikonisten rakkauslaulujen syntymiseen, mutta päinvastaisiakin esimerkkejä on. Kirjan lopussa on nimittäin osio We'll Be Together (they are still together), jossa on lueteltu musiikkimaailman pariskuntia, jotka ovat edelleen yhdessä. Tämä lisäys oli kieltämättä tervetullut, mutta vielä ilahtuneempi olisin ollut, jos esimerkiksi Beyoncé ja Jay-Z olisivat saaneet oman luvun kirjasta.

Raastava rakkaus, särkynyt sydän ja romanttinen rappio ovat kuitenkin kirjailijan valitseman linjan ytimessä, ja joku rajaushan on tehtävä. Loppua kohti aloin kyllä jo kyllästyä tutulta tuntuvaan kaavaan, ja jokunen onnellinen rakkaustarina olisi tuonut totisesti kaivattua vaihtelua teokseen.

Luvut ovat lyhyitä ja isoilla, näyttävillä kuvilla varustettuja, joten lukaisin yhden tai kaksi tarinaa aina sopivan tilanteen tullen: aamulla herättyäni tai illalla ennen nukahtamista.Ja kuinka monta kiehtovaa tarinaa musiikkimaailma sisältääkään! Ehdottomasti kirjan parasta antia on suloinen ja värikylläinen kuvitus, joka paitsi tukee, suorastaan puhaltaa tarinat eloon.

Rakastettujen rakkauslaulujen takana on kuin onkin usein, aivan oikein, rakkautta. Ja tässä kirjassa se on vieläpä raastavan repivää lajiltaan.

Ehkä kirja sopii kaikista parhaiten sydänsuruisille. 'Se kun muistuttaa, että vaikka jotkut parisuhteet voivat olla suorastaan itsetuhoisia, voivat ne kuitenkin poikia uskomattoman hienoja asioita (tuhon rinnalla).

Siispä, nenäliinat esiin ja Spotify soimaan lukemisen tahdissa.

Marisa Morea: I Will Always Love You. The Loves, Break-ups and Songs That Have Made History
Hardie Grant Books 2019
n.145s.

Kommentit