Syksyn uutuuskaunot: 19 kotimaista uutuusromaania, jotka kannattaa lukea (ainakin minä aion)Elokuu on ihan lempiaikoja vuodessa. Ollaan vielä ihanassa kesässä, mutta toisaalta syksy, toinen lempivuodenaikani, kolkuttelee jo ovella. Kirjallisuudenystävälle varma syksynmerkki on sekin, että uutuskirjat alkavat ilmestyä. Tämä on yhtä aikaa ihanaa, toisaalta myös pienesti ahdistavaa. Pöydällä on vielä vinopino keväänkin uutuuskirjoja lukemista odottamista. Ja totta puhuen, on niin uutuuksia aiemmiltakin vuosilta odottamassa.

Siksipä yleensä selailenkin kustantamojen kirjakatalogeja hyvin kevyellä mielellä. On mukava tietää, mitä kaikkea uutta on tulossa, lempikirjailijoiden uutuudet ilahduttavat mieltä aina, ja uudet kiinnostavat tuttavuuden kutkuttavat mieltä. Mutta varsinaisia kirjalistoja olen tehnyt vain harvoin, sillä ylimääräistä stressiä haluan välttää näissä lukuhommissa kaikin tavoin. 

Nyt annoin kuitenkin kiusaukselle periksi ja tutkin kirjakuvastoja vähän tarkemmalla silmällä. Oheinen kirjalista on kooste itseäni tavalla tai toisella kiinnostavista kirjoista, niistä jotka HALUAISIN lukea. Kaikkia, edes suurinta osaa en varmasti kuitenkaan ehdi edes avata. Mutta ehkäpä osaltaan tämän kirjalistan avulla joku muu tarttuu niihinkin kirjoihin, jotka itseltä jäävät lukematta. Kertokaa sitten mitä piditte!

Alun perin kunnianhimoisena ajatuksenani oli tehdä tähän samaan rimpsuun vinkkilistat myös lasten- ja nuortenkirjoista sekä tietokirjallisuudesta. Jossakin vaiheessa tajusin kuitenkin laskea rimaa, muuten tämä postaus ei olisi valmistunut ennen ensi sesonkia. Toivottavasti ehdin tehdä lanusta ja tietokirjoista vielä kokonaan omat listauksensa!

Kustantamot ja kirjailijat ovat aakkosjärjestyksessä.


Bazar:

Max Manner: Matador (Ilmestyy elokuussa)
Tykästyin rikospoliisi Harri Hirvikallioon Loiset-dekkarissa. Mannerin dekkareissa on tuulahdus eurooppalaista trilleriä.


Icasos:

Tatu Kokko: Kävelevien patsaiden kaupunki (ilmestyy elokuussa)
Fakta ja fiktio, nykypäivä ja historia yhdistyvät tässä romaanissa, jossa päähenkilö alkaa nähdä kaupungin Minna Canthin silmin. Jännittävää sukeltaa Kuopioon tämän romaanin kautta!

Marja-Leena Tiainen: Kanslian naiset
Ja tämän! Lukuromaani vie suoraan 1970-luvulle, kaupungintalon kanslian naisten maailmaan.


Gummerus:

Mikko Kamula: Tuonela (Ilmestyy syyskuussa)
Olen ihan koukussa historialliseen Metsän kansa -sarjaan. Ja edellinen osa, Iso härkä, jäi erittäin kutkuttavaan kohtaan. Tätä en malta odottaa!

Paula Havaste: Vierashuoneet (Ilmestyy elokuussa)
Myös Havaste kuuluu suosikkeihin historiallisten romaanien kirjoittajana. Tällä kertaa ollaan Neuvosto-Eestissä.


LIKE

JP Koskinen: Tulisiipi (Ilmestyy syyskuussa)
Amerikansiirtolaisuus kiinnostaa tällä hetkellä kovasti. Koskisen uutuus kertoo perheestä, jossa Atlantin takaa lähdetään Neuvosto-Karjalaan rakentamaan paratiisia. Lähtökohta tuo mukavasti mieleen Antti Tuurin siirtolaistarinat.


OTAVA

Kristiina Saha: Minäpäivät (Ilmestyy elokuussa)
Kiinnostavalta vaikuttava esikoisromaani lupaa repiä kappaleiksi konsulttikielen, onnellisuusteollisuuden ja selfhelpin. Kuulostaa terapeuttiselta! 

Anna-Kaisa Linna-aho: Paperijoutsen (Ilmestyy syyskuussa)
Toinen esikoisromaani sijoittuu jatkosodan aikaan ja kuvaa pienen kylän ihmissuhteita sodan aikana. Tuttu aihe, mutta kiinnostaa aina.

Sirpa Kähkönen: Muistoruoho (Ilmestyy syyskuussa)
Sirpa Kähkösen Kuopio-sarja jatkuu!

Antti Tuuri: Levoton mieli (Ilmestyy syyskuussa)
Taiteilijaromaani Arvid Bromsista, taiteilijasta, joka on minulle entuudestaan tuntematon. Mahdollisuus viihtyä ja viisastua yhtä aikaa!

Maija Kauhanen: Eliitti (Ilmestyy elokuussa)
Esikoisromaani koulupihan jakolinjoista 90-luvun Suomessa. Haiskahtaa aikalaisromaanilta, johon ysärillä koulunsa käyneen on helppo samaistua.


TAMMI

Leena Lehtolainen: Valapatto (Ilmestyy elokuussa)
Kyllä Lehtolainen kuuluu syksyyn! Kirja kertoo kahdesta tavallisesta ihmisestä, jotka joutuvat keskelle ammattirikollisten kostoretkeä.

Max Seeck: Uskollinen lukija (ilmestyy elokuussa)
Mitä tapahtuu, kun rikoskirjailijan teokset muuttuvat karmivalla tavalla todeksi?

Taija Tuominen: Kuningaskobra (Ilmestyy syyskuussa)
Tuominen muistetaan Tiikerihaista, suorasukaisesta lapsuudenkuvauksesta. Myös Kuningaskobra nousee menneisyyden raunioista.WSOY

Antti Heikkinen: Maaseudun tulevaisuus
Onko syrjäkylillä enää elämää, tulevaisuudesta puhumattakaan? Henkilökohtaisesti erityisen kiinnostava aihe.

Pekka HiltunenSyvyys (Ilmestyy syyskuussa)
Jee! Olenkin odotellut, milloin Hiltuselta ilmestyy uusi kirja.

Elina Hirvonen: Punainen myrsky (ilmestyy syyskuussa)
Olen pitänyt valtavasti Hirvosen aiemmista romaaneista, jotka ottavat kantaa, muttei paasaavasti, vaan ajattelua stimuloivasti. Siksipä tähänkin aion tarttua.

Suvi Vaarla: Westend (Ilmestyy syyskuussa)
Romaani 90-luvun lamasta ja sen pitkästä varjosta. Tämä odottaa jo ennakkokappalepinossa lukua.


TEOS

Jyrki Kiiskinen: Kiiskiset
Rohkeata nimetä tragikoominen hahmo omalla nimellään. Kuulostaa kyllä vähän siltä, että tähän voisi itsekin samaistua.Löytyikö listalta sinun odottamiasi uutuuksia? Tai puuttuuko jotain sellaista joukosta, mitä siellä pitäisi ihan ehdottomasti olla? Vinkit kehiin, kiitos!

Nyt alan käymään läpi lanu- ja tietokirjaosioita... :)

Kommentit

Lähetä kommentti