Satuhetki: Lontoon kuninkaalliset kanit
Kaikki on maailmassa mahdollista, kun on tahtoa ja onnea, mehevä porkkana, tarkka nenä ja ripaus hullunrohkeutta!

Santa Montefioren ja Simon Sebag Montefioren Lontoon kuninkaalliset kanit on ihastuttava kirja. Se on erittäin kaunis jo esineenä, sellainen, joka lukuhetkellä tuntuu säteilevän sadun taikakimalletta ympäristöönsä.

Ajaton on myös tarinan teema. Kaikista pienin ja mitättöminkin kani voi olla suuri sankari, kun hän päättää tehdä oman osansa ja luottaa siihen, että onnistuu.

Kirjan päähenkilö Sulo Ruskeahäntä on tällainen pieni kani, pesueensa pahnanpohjimmainen, arka ja kömpelö. Mutta siinä on älyä ja sisäistä voimaa, joka pääsee esille, kun Sulo kohtaa metsässä inhottavan ratsi-joukon. Ratsit ovat juoruja, kuvia ja julkisuuden henkilöiden nolaamista metsästäviä rottia, joilla on inha suunnitelma: kuningattaren kuvaaminen yövaatteisillaan. Ajatus on kauhistuttava: jokaisella ihmisellä, kuningattarellakin, on oikeus yksityisyyteen. Nöyryyttävät kuvat vievät kuvan kohteelta sielun!

Näyttää siltä, että vain pieni Sulo Ruskeahäntä voi estää haisevien ratsien aikeet. Niinpä hän lähtee vaaralliselle matkalle Lontooseen tapaamaan Buckinghamin palatsin alla eläviä kuninkaallisia kaneja. Alkaa seikkailu, joka muuttaa Sulon elämän.

Simon Montefiore on minulle tuttu entuudestaan historioitsijana. Kirjan jälkikirjoituksessa kerrotaan, että tarinan aihio syntyi kirjallisessa perheessä jo kauan sitten, kun pariskunnan poika ei saanut unta. Nyt, lasten jo kasvettua, perheen iltasadut ovat jalostuneet kirjaksi ja lisää seikkailuja on tulossa.

Kirja oli hauskaa luettavaa ja pidimme myös Kate Hindleyn mustavalkoisesta kuvituksesta. Kirjan lopussa oli myös pari aktivoivaa tehtävää, mistä erityiskiitos. 

Kirja oli paikoitellen aika jännittävä, joten aivan pienille lapsille emme sitä suosittele, kouluikäisille ja aavistuksen nuoremmillekin Lontoon kuninkaalliset kanit on sen sijaan nautittavaa luettavaa.

Santa Montefiore, Simon Sebag Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit (The Royal Rabbits of London 2016)
Sitruuna 2018
Kuvitus Kate Hindley
Suomennos Maija Heikinheimo
176s.

Kommentit