Michelle Obama: Minun tarinani


Michelle Obaman elämäkerta oli yksi vuoden 2018 odotetuin kirja, myös minun tapauksessani. Olen kaukaa ihaillut Obaman perhettä, niin presidentti Barack Obamaa kuin heidän suloisia, nyt jo aikuisuuden kynnyksellä olevia tyttäriään Maliaa ja Sashaa. Suurin idolini on kuitenkin ollut Michelle, joka ylväällä, arvokkaalla, mutta kuitenkin konstailemattomalla olemuksellaan on sulattanut monen muunkin sydämet. Entinen Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen tunnetaan loistavana puhujana, joten se antoi edellytykset uskoa, että myös hänen elämäkertansa olisi erinomainen.

Toki tämän tason elämäkerroissa lopullisen tekstin takana on huippuammattilaisten tiimi, niin myös tässä tapauksessa. Siitä huolimatta Minun tarinani (alunperin Becoming) on elämänmakuinen ja esikuvansa oloinen ja näköinen teos. Ammattilaisten kynänjälki näkyyneekin enemmän tekstin sujuvuutena ja tarinan loogisena etenemisenä, mikä tekee lukemisesta paitsi helppoa myös mielenkiintoista ja koukuttavaa.

Kirjaa lukiessani huomasin varsin nopeasti, että ihailustani huolimatta tietoni Michelle Obamasta olivat varsin pintapuoliset. Luvut, jotka käsittelivät vaatimattomista oloista lähtöisin olevan Michellen lapsuutta ja nuoruutta olivat, ehkä vähän yllättäenkin, jopa kiehtovampia kuin sisäpiirin paljastukset elämästä Valkoisessa talossa. Michelle eli lapsuutensa vanhempiensa ja isoveljensä kanssa tätinsä yläkerrassa Chicagon South Sidessa. Alue koki suuren muodonmuutoksen Michellen lapsuuden aikana. Siinä missä varhaisina vuosina väestö koostui pieni- ja keskituloisista, etnisesti kirjavista perheistä, oli vain muutamia vuosia myöhemmin alueen väestö muuttunut lähes täysin afroamerikkalaiseksi ja pienituloiseksi. Ketkä pystyivät lähtemään esikaupunkeihin, lähtivät. Mutta Robinsonien perhe jäi. Asuntolainan sijaan Michellen vanhemmat sijoittivat lastensa koulutukseen ja mahdollistivat heille elämään sellaiset eväät, joita heillä itsellään ei ollut.

Tyttöjen ja vähemmistöryhmien koulutuksen merkitys on yksi keskeisistä teemoista, joka korostuu kirjassa kautta linjan. Tunnollinen, ylisuorittavakin Michelle taisteli itsensä perheensä tuella yliopistoon ja Harvardiin, jossa hän suoritti oikeustieteellisen tutkinnon. Työskennessään vastavalmistuneena juristina lakiasiaintoimistossa hän kohtasi nuoren harjoittelijan, Barack Obaman, ja loppu onkin historiaa.

Kirjan englanninkielinen nimi, Becoming, on oivallinen siinä mielessä, että Michelle Obamalle on ollut lapsuudesta asti tärkeää tulla joksikin. Lapsena hän ihastutti aikuisia sanoessaan tähtäävänsä lääkäriksi. Avioiduttuaankaan hän ei jäänyt kotirouvaksi, vaan eteni omalla urallaan, etsien jatkuvasti uusia, haastavia ja kehittäviä tehtäviä, joissa pystyisi olemaan hyödyksi myös yhteisölleen. Eteneminen on siis ollut hänelle tärkeää, mutta presidentin rouvaksi hän ei koskaan tahtonut. Kirjassa kuvataan sitä, kuinka vastahakoisesti Michelle suhtautui miehensä poliittisiin pyrkimyksiin. Perheessä oli kaksi pientä lasta ja Michelle oli saanut lapsuudestaan hyvin perhekeskeiset arvot. Aviomiehen ja lasten isän jakaminen äänestäjien ja politiikan kanssa ei ollut helppoa.

Mutta kun hän viimein antoi paineelle periksi ja luvan presidentiksi pyrkimiseen, hän heittäytyi siihen täysillä. Vaalikampanjointi oli niin aikaavievää ja sitovaa, että oma ura oli pakko laittaa jäähylle. Toisaalta Yhdysvaltojen presidentin puolisona hän pääsi ajamaan asioita, joiden vaikutukset mitataan miljoonissa ihmisissä. On helppo nähdä tietty jatkumo urakehityksessä, ikään kuin kaikki edeltävät tehtävät olisivat valmistaneet myös Michelleä tehtävään, jota ei varsinaisesti ole virallisessa mielessä olemassa, mutta jossa vastuu ja myös vaikutusmahdollisuudet ovat suuret.

Minun tarinani on paitsi mukaansatempaava ja samaistuttava tarina, myös yksi inspiroivimmista teoksista, joita olen vähään aikaan lukenut. Michelle Obama on roolimalli, jonka kokemuksiin työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta on helppo samaistua. Toisaalta hänen pyrkimyksensä olla paitsi hyvä äiti ja puoliso myös tehdä asioita, jotka aidosti edistävät yhteistä hyvää, ovat ihailtavia ja rohkaisevia.

Kirjan kansien sulkeuduttua mielessä risteilee väkisinkin kysymyksiä. Millaiseksi minä haluaisin tulla, miten minä voisin antaa oman panokseni yhteiselle hyvälle, kuinka voisin antaa enemmän omastani?

Michelle Obama: Minun tarinani (Becoming 2018)
Otava 2018
Suomentanut Ilkka Rekiaro
508s.

Kommentit

 1. Tämä on minulla lukusuunnitelmissa. Olen ajatellut tuosta nimestä samoin kuin sinä, olispa suomalaiseen nimeenkin saatu jotain samaa.
  Minulla on 2009 julkaistu Liza Mundyn kirjoittama elämäkerta, jonka nimenä on yksinkertaisesti Michelle Obama, a biography. Sitä ei ilmeisesti ole suomennettu. Muistan kirjasta sen, miten lahjakas ja eteenpäin pyrkivä Michelle on ollut opiskeluissaan, miestään lahjakkaampi. Sama asetelma kuin Clintoneilla. USA:ssa naisen on edelleen niin paljon vaikeampaa kuin meillä sekä saada perhe että menestyä urallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmasti ihan totta. Tosin ainakin tässä kirjassa Michelle Obama tuo voimakkaasti esille sen, ettei häntä itseään ole koskaan kiinnostanut politiikka. Mutta samalla hän kertoo närkästyneenä siitä, miten politiikon vaimon kuviteltiin olevan kiinnostunut kukka-asetelmista ja posliiniastioista, kuten taas Michelle Obama halusi ottaa ammattimaisen asenteen jo varhaisessa vaiheessa.

   Poista
 2. I got this web page from my pal who informed me regarding this web
  page and at the moment this time I am browsing this website and reading very informative posts here.

  VastaaPoista
 3. Upean kattava esittely tästä. Tuli ihan sellainen olo, että ehkä tämän voisi lukea, vaikka en yleensä elämäkerroista piittaakaan :)

  VastaaPoista
 4. Kuuntelen tätä parhaillaan Bookbeatista englanniksi Michellen itsensä lukemana, ja se antaa hyvälle tarinalle vielä enemmän syvyyttä. Olen vasta puolivälissä, mutta vaikuttaa kyllä erinomaiselta kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olisi kyllä todella kiinnostavaa kuunnella tämä hänen itsensä lukemana.

   Poista
 5. Kuuntelin kolme neljäsosaa suomeksi luettuna, ja pitäisi vaihtaa kieltä, jos meinaisin kuunnella loppuun. Noin 19 tunnin äänikirja oli liikaa, ja nopeutin vielä lukutahtia, kun halusin edetä hieman jouhevammin - en saanut kuunneltua tätä kahden viikon laina-aikana. Mutta todella pidin varsinkin hänen lapsuuden ja nuoruuden muistoistaan, ja South Siden yhteisöllisen kulttuurin kuvauksesta. Paikoitellen, varsinkin työelämän kuvauksissa, tuntui, että särmiä oli hiottu liikaa, ja paikoitellen kuvaus oli liian "normatiivista". Jos tätä vertaa vaikka joidenkin suurten afroamerikkalaisten vaikuttajien (Alice Walker, Maya Angelou, Audre Lorde) omaelämäkertoihin, niin aika kesystä tarinasta on kyse. Mutta sellaista vertailua ei kai ole reilu tehdä, kun kyse on eri ajasta ja erilaisista haasteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia huomioita. Se on totta, että onhan tämä stilisoitu, ex-presidentin puolisolle sopiva tarina. Toisaalta Michelle tuo useassa osassa esille perhekeskeisyyttään ja tiettyä keskiluokkaista perheen ja elämän mallia, vaikka perhe vähävarainen olikin. Tietyissä asioissa hän oli kesy ja konservatiivi - tai sitten sellainen illuusio halutaan vain luoda ;)

   Poista
 6. Ꭲhanks a lot for sharing this with all folks you actually rеalize whaat
  you are taⅼking about! Bookmarked. Please also tаlk оver with my site =).
  We will һave a link exchange arrangement among us

  VastaaPoista
 7. Good day! Do you use Twitter? I'd like to follow
  you if that would be ok. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new posts.

  VastaaPoista
 8. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate
  you taking the time and energy to put this content together.

  I once again find myself spending a significant amount
  of time both reading and posting comments. But so
  what, it was still worthwhile!

  VastaaPoista
 9. I could not resist commenting. Exceptionally well written!

  VastaaPoista
 10. Very nice post! I really like your blog.You’ve done a good
  job. Keep going... :)

  VastaaPoista
 11. I would like to use the opportunity of saying thanks to you for your professional assistance I have usually enjoyed visiting your site.
  I will be looking forward to the actual commencement
  of my school research and the entire preparing would never have been complete without consulting your
  web site. If I can be of any assistance to others, I might be thankful to help by
  what I have learned from here.

  VastaaPoista
 12. Very nice post! I really like your blog.You’ve done a good job.Keep
  going... :)

  VastaaPoista
 13. Good article! We will be linking too this particularly greaqt content
  on our site.Keep up tthe great writing.

  VastaaPoista
 14. Great article! Ꮃe will bе linking to this particularly great article on ouur site.

  Keeⲣ uр the great writing.

  VastaaPoista
 15. Just intelligent judgement. Everybody & my best next-door neighbor were
  actually just able to perform some research relating
  to this. We started a fabulous grab a book from my local local library however consider Simply put i acquired
  additional produced by content. My organization is incredibly
  pleased to look at this type of wonderful data increasingly being embraced widely in existence.

  VastaaPoista
 16. Great delivery. Solid arguments. Keep up the great spirit.

  VastaaPoista
 17. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a
  great author. I will be sure to bookmark your
  blog and will eventually come back in the foreseeable future.
  I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice day!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti