Mirjam Lohi: Rouva Suominen välittää - Valuneen taikinan tapaus


Mirjam Lohen Rouva Suominen välittää - Valuneen taikinan tapaus kuulosti sen verran mielenkiintoiselta teokselta, että päätin kirjan lukea saman tien kun sen kevään kuvastossa näin. En olekaan Lohen tuotantoa aiemmin lukenut, mutta ehkäpä nyt täytyy tutustua, sen verran positiivisen mielikuvan tämä uutuusteos jätti.

Sointu Suominen on entinen psykologi, nykyinen perheenäiti ja hänellä on unelma: tulla oikeaksi kiinteistövälittäjäksi. Alku on kuitenkin aina hankalaa, vaikka kokemusta onkin oman asunnon todella hankalasta myyntiprosessista. Kohteita ei kuitenkaan ole helppo saada ja muutenkin Sointu tuntee olevansa kaukana ihailemastaan tähtivälittäjä Johanna Haahkasta.

Itsenäisen yrittäjän elämässä on toisaalta se hyvä puoli, että voi halutessaan ottaa päiväunet, ja nautiskella ihanista teelaaduista ystävättären teeputiikissa. Ruokaostokset voi hoitaa päivän aikaan pyjama päällä ja työhuoneessa on erinomainen paikka seurata taloyhtiön elämää oman elämän sherlokkina. Kun sitten Sointu saa välitettäväkseen edesmenneen Varpu Hynysen asunnon, hän päättää samalla vähän tutkiskella, mikä sai vanhan rouvan leipomaan leipää juhlamekkoon pynttäytyneenä vain hetki ennen kuolemaansa. Mikä on totuus salaperäisen kirjeen takana?

Valuneen taikinan tapaus on onnistunutta satiiria dekkareista, joissa nokkela tavis päätyy yhtä äkkiä ratkomaan monimutkaisia rikoksia. Sointu ei ole erityisen nokkela, mutta hyväsydäminen hän on. Lohen piikit lentävät aika lennokkaasti myös harrastajayrittäjä-kotirouvia kohtaan, samaten osansa saa sisustus- ja lifestyleblogien täydellistä idylliä hohkava maailma, jonka takana on jotain aivan muuta. Sävy säilyy kuitenkin koko ajan lempeänä ja hulvattomana. Itsekin olen aikoinaan toiminut bloggaavana freelancerina ja joihinkin tilanteisiin oli helppo samaistua. Ehkä tämä on myös edellytys huumorin puremiselle. Jos aihepiiriin ei löydy mitään kosketuspintaa, voivat mehevimmät heitot mennä kokonaan ohitse.

Lohi kirjoittaa reippaaseen ja helposti luettavaan tyyliin. Perinteisen kerronnan lisäksi tarina etenee Soinnun blogimerkintöjen ja -kommenttien avulla. Yleisilme on kuplivan kepeä ja juuri sellaista lukemista tähän rakoon kaipasinkin. Helppolukuinen teos tuli suorastaan ahmaistua yhdessä päivässä ja mikä parasta, tulin siitä aidosti hyvälle tuulelle.

Mirjam Lohi: Rouva Suominen välittää - Valuneen taikinan tapaus
Teos 2018
252s.

Kommentit