Kirsi Pehkonen: Jylhäsalmella salamoiMinulle näyttää muodostuvan uusi pääsiäisperinne: käpertyä mökillä viltin alle lukemaan Jylhäsalmen kylän tapahtumista ja unelmoimaan kesästä. Näin tein viime vuonna ja niin tapahtui nytkin (toivoa sopii, että tällä kertaa unelmointia myös seuraa todellinen kesä).

Kirsi Pehkonen aloitti viime vuonna uuden maalaisromanttisen kirjasarjan, joka kertoo kuvitteellisesta Jylhäsalmen kylästä jossakin päin Itä-Suomea. Sydämenasioita Jylhäsalmella sai minut mukavasti koukkuun ja hyvälle mielelle.

Hyvän mielen kirjallisuutta on myös tämä toinen osa, Jylhäsalmella salamoi. Jos mahdollista, nyt liikutaan vielä vähän idyllisemmissä maisemissa kuin edellisellä kerralla. Kiinteistövälittäjä Anna Ukkonen toteuttaa sen, mistä moni kaupunkilainen haaveilee. Hän vuokraa tyhjillään olevan Haapa-ahon tilan puoleksi vuodeksi tarkoituksenaan rakentaa pesää ja pitää sapattivapaata yhdessä miesystävänsä Tomin kanssa. Anna ja Tom ovat eläneet vuosia etäsuhteessa, sillä mies työskentelee Lontoossa.

Haapa-aho on kuin suoraan Maalla-lehden keskiaukeamalta. Värikkäitä retrokalusteita, pitsiliinoja ja ympärillä anteliaita antimiaan jakava, sopivan villiintynyt puutarha. Eikä Annakaan ole mikä tahansa kaupunkilaishempukka, vaan kertakaikkisen topakan oloinen martta-ihminen. Niinpä hän huhkii päivät pääksytysten kasvimaan kimpussa ja hilloja keitellen kuin Proagrian opaskirjasessa. Ruoka noudetaan omasta maasta, tinkimaito läheiseltä maitotilalta ja onnellisten kanojen munat naapurista, ainakin sitten kun Anna onnistuu ujuttautumaan äkäisehkön emännän suosioon.

Annan tarmokkuudelle on toki syynsä, sillä Tomin saapuminen Lontoosta viivästyy viivästymistään. Kesäisen maalaismaiseman lisäksi sydänsuruja lievittää omituinen (ja komea) naapuri, joka ajaa Haapa-ahon ohi mitä erikoisemmilla luksusmenopeleillä. Mitähän hämärää naapuritalossa mahtaa oikein tapahtua? Millaisia salaisuuksia kiharatukkainen muukalainen mahtaa pimittää?

No, osaatte varmaan kuvitella mitä sitten tapahtuu. Aivan pelkässä linnunmaidossa kellumista elämä Jylhäsalmella ei nimittäin ole: välillä taivas repeää oikeasti ja välillä ilmassa kiitävät salamoiden sijaan Amorin nuolet.

Jos haluat takuuvarman äkkilähdön kesään, niin tässä se on. Ei muuta kuin uikkarit päälle ja unelmoimaan!

Kirsi Pehkonen: Jylhäsalmella salamoi
Karisto 2018
197s.
Arvostelukappale

Kommentit

 1. Enpä ole tällaisesta kirjasta kuullutkaan, mutta vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Kiitos esittelystä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle puutarhaihmiselle tämä sopisi hyvin! Leppoisaa sunnuntaipäivää!

   Poista
 2. Juuri tänä aamuna ehdin hieman aloittaa tätä ja hyvältä vaikuttaa. Minäkin tulin hyvälle tuulelle ensimmäisestä osasta ja samaa odotan tältäkin kirjalta. Viime vuonna suosittelin töissä useampaan otteeseen Sydämenasioita Jylhäsalmella niille, jotka ovat pitäneet Katajamäki-sarjasta ja miettivät mitä lukisivat seuraavaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse lukenut Katajamäkiä, mutta voisin kuvitella, että näissä on paljon samaa. Minäkin olen suosittellut Jylhäsalmi-kirjoja monelle, joka kaipaa kepeää ja kesäistä kerrontaa.

   Poista

Lähetä kommentti