Teemu Keskisarja: Hulttio
Eipä sillä, etteikö Mannerheimin lapsuudesta ja nuoruudesta olisi jotain tiedetty ja tätä ennenkin. Louhisaaren kartano, isän vararikko ja liki tarunhohtoisen maineen saaneet potkut Haminan kadettikoulusta ovat tuttuja niin Mannerheimin omista muistelmista kuin tutkijoiden kirjoittamasta kirjallisuudestakin. Eroa entiseen tuo tutkimusote. Lapsuus ja nuoruus on kuitenkin ollut tutkimustraditiossa toissijaista alustusta, huomion ollessa kiinnittynyt myöhempiin saavutuksiin. Keskisarja sen sijaan pyrkii kirjeenvaihdon ja muiden aikalaislähteiden avulla ymmärtämään Mannerheimin maineikkaan suvun koheltavaa vesaa vapaana ja irrallaan kansallisista uroteoista.
Keskisarja on mestarillinen kertoja ja hän onnistuu aina esittämään asiat kiinnostavasti ja tutkimuskohteeseensa eläytyen. Kirjan keskivaiheilla tosin mietin, olisiko teos hyötynyt vähän toisenlaisesta rakenteesta, nythän edettiin melko kronologisesti syntymästä eteenpäin. Vahvan alun jälkeen teoksen puolenvälin paikkeilla aloin puutua liki toisteiseen kirjeenvaihtoon, mutta onneksi Keskisarja sai lisättyä kierroksia kerrontaan kirjan loppupuoliskolla. Niin sanottu sokeri oli jätetty pohjalle.
Mitään lopullista totuutta Gustafista ei tietenkään saada. Ehkä kysymyksiä lopulta herää enemmän kuin niihin saadaan vastauksia. Mutta historiallisessa kirjallisuudessa se on enemmän hyve kuin puute.
Teemu Keskisarja: Hulttio
Siltala 2016
254s.
Arvostelukappale
Ja tämäkin tekisi mieli lukea, aika monta kirjaa Marskista olen läpi käynyt, hienoin se Aasian-matkasta kertova. Jos on paljon kirjeitä,lukeminen voi kyllä haasteellista, joten saa nähdä...
VastaaPoista