Viiden kirjan haaste

Hyvää huomenta ja suloista sunnuntaita ystävät!

Ainakin täällä Kallaveden rannoilla aamu näyttää varsin hämärältä ja tuuliselta, mutta sisällä mieli on valoisa. Minun ja Katjan viikonloppuun on kuulunut Korot kopisten -kirjan editointia ja ensi viikolla käsis lähtee jo taittoon! Mieli on yhtä aikaa riemukas ja haikea. Korot on ollut Katjan ja minun hieno yhteinen projekti, ensi kuussa pääsemme esittelemään sen sitten lukijoille.

Yöpöydälleni muodostui kirjaruno, selkeästikin naiseutta pohtiva:
Nainen joka unohti, tyhmä neitsyt!
Pahan polku - matkaopas keskiajan Suomeen.
Turjailija, kuka heilutti pesäpuuta?
Eilisen seitit, tappavaa lunta. Kevätuhrit.
Nainen junassa, Mariaaninen hauta: viimeinen näytös.
Historian suurnaiset.
                              

Sattuneesta syystä en ole tänä viikonloppuna lukenut vielä riviäkään mitään muuta kuin omaa tekstiämme. Toimettoman sunnuntaina kunniaksi ajattelin kyllä vielä hetkeksi pötkähtää sänkyyn ja valita yöpöydällä huojuvasta pinosta seuraavan kirjan lukuun, mutta vastataanpa sitä ennen ihanan Kristan minulle heittämään haasteeseen. Viiden kirjan haaste taisi tavoittaa minut joskus Facebookissa, mutta muistaakseni täällä blogissa en ole vastauksia jakanut. Ja nythän ne ovat osin myös erilaiset.

1. Kirja jota luen parhaillaan
Minulla on yleensä kesken useampikin kirja, mutta nyt olen vähän välitilassa. Kesken on Karo Hämäläisen hieno Yksin-romaani, joka voitti tammikuussa Savonia-palkinnon. Täällä pohjantähden alla -trilogian viimeinen osa on minulla ollut äänikirjana kuuntelussa varmaan kohta jo puoli vuotta. En tahdo tällä hetkellä löytää millään aikaa äänikirjojen kuunteluun.

2. Kirja josta pidin lapsena
Näitä on tietystikin todella paljon. Mieleen on jäänyt esimerkiksi Martti Haavion Tiina Tonttutyttö-satu. Opittuani itse lukemaan luin paljon Bertin päiväkirjoja, Hulluja luokkia ja Mary Marckin tyttökirjoja.

3.Kirja joka jäi kesken
Olen tosi huono jättämään kirjoja kesken. Ensiksi ajattelen, että haluan antaa kirjalle mahdollisuuden, "ehkä se tästä vielä paranee" ja sitten olenkin jo lukenut niin paljon, että tuntuisi "ajan haaskaukselta" jättää kirja kesken. Siksi yritän jo etukäteen valita lukemistoani sillä tavalla, että pettymyksiä ei tulisi. Yksi suurimmista haaksirikoistani on Leo Tolstoin Anna Karenina. Yleisesti ottaen tykkään venäläisistä klassikoista, mutta tämä ei iskenyt minuun ollenkaan.

4.Kirja joka teki vaikutuksen
Niitä on valtavan paljon. Jos nyt aivan muutaman mainitsisin, niin esimerkiksi Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen on sellainen. Ja kun tietää, miten Waltari on sen kirjoittanut ja kuinka historiallisesti tarkka teos on, niin onhan kyseessä aivan poikkeuksellinen teos. Toisaalta esimerkiksi Antti Tuurin Kylmien kyytimies teki aikoinaan suuren vaikutuksen, se on mielestäni yksi parhaista sotaa käsittelevistä kaunokirjallisista teoksista.

5. Kirja johon palaan yhä uudelleen
Tämä on helppo. Mielessäni palaan viikottain Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan -teokseen. Olen lukenut sen "vain" kahdesti, mutta mietiskelen kirjan tarinaa tai tarinoita - niitähän on useita - usein. Toinen vastaavanlainen kirja on William Goldingin Kärpästen herra. Se kertoo niin paljon ihmisestä ja yhteiskunnasta, en alan mielelläni kahvipöydässä kertomaan esimerkkejä Goldingin kautta selitettynä, jos näen siihen pienenkin mahdollisuuden!

Koska viiden kirjan haaste on kiertänyt ristiin ja rastiin, pystyyn ja poikittain, en haasta nyt nimeltä ketään. Mutta kuten aina, tämäkin haaste on onnistunut varmaan jonkun vielä kiertämään. Nappaa se siis, juuri Sinä!, kaikin mokomin mukaasi. Olisi mukava lukea, mitä Sinun viiden kirjan haasteeseesi kuuluu.

Kommentit

  1. Sinuhe egyptiläinen teki minuunkin vaikutuksen, kun luin sen. Se on hyvin vaikuttava kirja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti