BLOGISTANIAN KIRJAPALKINNOT 2015!!


Taas on se aika vuodesta. On aika tehdä tiukkoja päätöksiä, jännittää toisten kirjabloggaajien ääniä, henkeä pidätellen odotella tuloksia.

Omien äänien antaminen on yhtä aikaa hienoa ja hirveää. On todella kiva muistella kaikkia niitä hienoja kirjoja, joita vuoden aikana on tullut luettua. On armotonta laittaa niitä paremmuusjärjestykseen. Amman lukuhetki osallistuu kaikkiin neljään palkintokategoriaan, vaikka viime vuonna luinkin vähän erityyppisesti kuin aiempina vuosina. Siitä huolimatta, kaikkiin kategorioihin riitti hyviä ehdokkaita, osaan jopa aivan yltäkylläisesti.

Jos avaan prosessia ja antamiani ääniä hieman. Joka vuosi palaan saman kysymyksen ääreen: pitäisikö arvottaa enemmän lukukokemusta vai kirjan taidokkuutta. Joka vuosi päädyn samantyyppiseen ratkaisuun, lopputulos on jonkinlainen kombinaatio näistä kahdesta. Koska olen ennen kaikkea lukija, en kirjallisuuskriitikko, valitsemissani kirjoissa saa mielestäni näkyä viihteellisyys ja elämyksellisyys. Toisaalta, en ole tyystin sokea taitavalle kirjoittamiselle, kun sitä näen. Äänet saavat siis kirjat, joissa nämä kaksi asiaa yhdistyvät mielestäni kaikista parhaiten, tai oikeammin, minua eniten tyydyttäen.


Globalian suhteen valintani olivat aika selkeät jo pitkään.
Tiedon suhteen tunnen pientä huonoa omaatuntoa, sillä olen aikoinani kovasti puhunut kyseisen palkinnon puolesta, mutta viime vuonna luin tietokirjallisuutta huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Siksi moni hieno ja uskoakseni palkinnon arvoinen kirja on vielä lukemista odottamassa. Sain kuitenkin nimettyä mielestäni todella kovat ja hyvin erilaiset kirjat kärkikolmikkoon.
Kuopus tuotti taas vähän enemmän päänvaivaa, sillä lasten ja nuorten kirjallisuutta luin paljon aiempaa enemmän. Jouduin tekemään joitakin kipeitä valintoja, mutta jään emotionaalisesti henkiin.
Finlandia-ehdokkaiden valinta oli kuitenkin jotain aivan hirveää. Viime vuonna kirjoitettiin todella monta hyvää kotimaista kirjaa ja olisin halunnut antaa monelle ainakin yhden pisteen. Raastavaa on, että kolmen parhaan ulkopuolelle jää myös sellainen kirja, jolle olisin valmis antamaan myös täydet pisteet. En muista, että menneinä vuosina olisin ollut tällaisessa tilanteessa.

Mutta nyt kun selitykset on annettu, on aika mennä itse asiaan. Tässä kohtaa voisi olla pientä rumpujen pärinää.

BLOGISTANIAN FINLANDIA (äänet lasketaan Kulttuuri kukoistaa -blogissa)

1 piste Elina Hirvonen: Kun aika loppuu
Blogissa: Tämän luettuani halasin lapsiani vähän normaalia pidempään.

2 pistettä Enni Mustonen: Emännöitsijä
Blogissa: Sarjan kolmas osa, Emännöitsijä, on mielestäni jo tähän asti komean sarjan kiistatta paras teos.

3 pistettä Paula Havaste: Maan vihat
Blogissa: Paula Havasteen Maan vihat on takuuvarmaa lukemista historiallisten romaanien ystävälle. Vaikka romaani sijoittuu luontevasti viihdekirjallisuuden kyltin alle, kirjoittaa Havaste niin laadukkaasti, kiinnostavasti ja historiaa kunnioittaen, että vaativimmankin lukijan kriteerit täyttyvät. 

(Tässä kohtaa jaan kunniakirjan pisteidenlaskun ulkopuolella. Matti Röngän Eino olisi ansainnut olla kolmen parhaan joukossa. Mutta koska jaettuja sijoja ei näissä kisoissa ole, nyt on näin. Einosta kirjoitin blogissa: Eino on joutsenlaulu paitsi aikakaudelle myös haikealle, saavuttamattomalle rakkaudelle.)

BLOGISTANIAN GLOBALIA (äänet lasketaan Kirjallisena, Minna -blogissa)

1 piste Stephen King: Tervetuloa Joylandiin
Blogissa: Tervetuloa Joylandiin on ennen kaikkea haikean kaunis kasvukertomus.

2 pistettä Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet
Blogissa: Romaanin rakenne on pirullisen hyvä.

3 pistettä John Williams: Stoner
Blogissa: William Stonerin hahmo on kiehtovin fiktiivinen hahmo, johon olen pitkiin aikoihin tutustunut.

BLOGISTANIAN KUOPUS (äänet lasketaan Luetaanko tämä? -blogissa)

1 piste Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tatun ja Patun ihmeellinen joulu
Blogissa: Tämä joulukirja iski minun huumorintajuuni täysillä.

2 pistettä Satu Mattila-Laine: Parantola
Blogissa: Parantola on hyvin elegantti ja chic.

3 pistettä Tatu Kokko: Rob McCool ja Krimin jalokivi
Blogissa: Mukana oli kaikki elementit, mitä tällaisessa kirjassa toivoa saattaa: ystävyyttä, huumoria, vauhtia, tekniikkaa, taisteluja, uskollisuutta, petturuutta, sankaruutta ja urheutta. Mukana sellainen hitunen romantiikkaa kuin varhainuorten kirjoihin sopii.

BLOGISTANIAN TIETO (äänet lasketaan Les, Lue! -blogissa)

1 piste Olga  Temonen: Olgan pullakirja
Blogissa: Olgan pullakirjan avulla pullan leipomisen salat avautuvat niillekin, jotka eivät tätä kansallisherkkua ole ennen tehneet.

2 pistettä Saara Juntunen: Infosota
Blogissa: Infosota on kirja, johon ehdottomasti jokaisen kannattaisi tutustua.

3 pistettä Teemu Keskisarja: Kirves
Blogissa: Sanoisin, että Kirves on paras Keskisarjan tähänastisista kirjoista. Ja se on paljon sanottu se.Voittajat julkistetaan kunkin kategorian emäntäblogeissa torstaina 14.1. klo 10.

Kommentit

 1. Jee, King bongattu <3 Jokohan kohta pääsisin lukemaan Kingini tuoreeltaan eikä muutaman vuoden viiveellä, olisi mahdollista sitten ottaa kirjat näihin äänestykseenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minähän luen näitä Kingejä täysin epädogmaattisesti - eli uusimman, jos se vaikuttaa tarpeeksi epäpelottavalta :)

   Poista
  2. Hih, minähän luen näitä Kingejä täysin epädogmaattisesti - eli uusimman, jos se vaikuttaa tarpeeksi epäpelottavalta :)

   Poista
 2. Tietenkin Stoner, mutta minusta on hauksaa, että pidit noin paljon Moatryn kirjasta: Se oli minullekin hyvä teos. Kevyesti kirjoitettu, mutta rankka aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moriarty iski minuun sattuneesta syystä: olenhan nyt eskarilaisen äiti, vanhempaintoimikunnan pj jne. Löytyi paljon tarttumapintaa ;)

   Poista
 3. Amma, niin hyvät kirjat sinulla ehdolla! Etenkin Finlandiassa ja Globaliassa olet asettanut ehdolle sellaisia teoksia, jotka minullakin kilpailivat pistesijoista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Me ollaankin luettu paljon samaja hyviä kirjoja!

   Poista
  2. <3 Me ollaankin luettu paljon samaja hyviä kirjoja!

   Poista

Lähetä kommentti