Ääni kirjalle! - seminaari Celia-kirjastossa


Allekirjoittanut ja Kirsi keskustelun pyörteissä
                                        
Osallistuimme viime viikolla Kirsin Kirjanurkan Kirsin kanssa Celia-kirjaston Ääni kirjalle -seminaariin, joka kokosi äänikirjan kustantajia, tekijöitä, lukijoita ja kuuntelijoita keskustelemaan äänikirjoista ja niiden tulevaisuudesta. Me Kirsin kanssa pääsimme käyttämään puheenvuoron nimenomaan kuuntelijoiden edustajina. Ja ilolla tämän tehtävän otimmekin vastaan, sillä molemmat meistä ovat kovia äänikirja-faneja. Sovimme Kirsin kanssa, että julkaisemme  esityksemme luonnoksen blogeissamme. Mutta tuumin, että koska käsis jo löytyy Kirsin kirjanurkasta, halukkaat voivat aivan hyvin käydä lukemassa sen täältä. Itse kerron tässä lyhyesti päivän muusta ohjelmasta.

Loppujen lopuksi noudatimme omaa suunnitelmaamme varsin ylimalkaisesti, sillä varsin pian ajauduimme Kirsin kanssa keskustelun pyörteisiin ja mukavasti myös yleisö osallistui siihen kysymyksillä. Kirsin kanssa olikin turvallista ja mukavaa valmistautua ja esiintyä, koska vaikka näemme livenä toisiamme harvoin, olemme jo pitkään tunteneet täällä virtuaalimaailmassa.

Myös muut seminaarissa esitetyt puheenvuorot olivat erittäin kiinnostavia. 

Tilaisuuden avasi Kirsi Ylänne Celia-kirjastosta. Kirjaston äänikirjatoiminta on vaikuttavaa, sillä se tuottaa vuosittain tuhatkunta äänikirjaa!

Kirsi Ylänne
                                      

Ylänteen jälkeen ääneen pääsi Essi Manner Elisa Kirjasta. Sovelluksen pitkäaikaisena käyttäjänä minusta oli kiinnostavaa kuulla palvelun historiasta ja nykyhetkestä. Myös kustantajat pääsivät ääneen kertomaan niistä realiteeteista, joita äänikirjan tekemisessä on. Oli silmiä avaavaa kuulla, mitä kaikkia asioita pitää huomioida, ennen kuin kirja muuttuu äänikirjaksi. Mannerin pariksi lavalle tulikin Tiina Aalto Avaimesta ja BTJ Kustannuksesta. Keskustelua käytiin muun muassa siitä, onko tulevaisuus digitaalisten vai fyysisten äänikirjatallenteiden. Yleisössä istunut kirjastoväki kertoi kenttäkokemuksiaan äänikirjojen käyttäjiltä tulevista palautteista. Monet ovat kuulemma turhautuneita siihen, että kuunteluvälineistöä täytyy uusia vähän väliä. Vähän yllättäen CD-levy ei välttämättä olekaan parempi formaantti kuin c-kasetti!


Essi Manner (vas.) ja Tiina Aalto
                                   

Sen jälkeen lauteille pääsemmekin me Kirsin kanssa. Yleisö oli ihastuttavan kiinnostunutta kuuntelijan kokemuksista ja käytäväpuheissa myöhemmin puhuttiin siitä, että kustantajien ja kuluttajien kanssakäymiselle ja suoralle palautteelle on tilausta ja tarvetta. Molemmin puolin!

Taija Tuominen
                                 

Väliajan jälkeen kirjailija Taija Tuominen kertoi, millaista oli lukea oma kirja äänikirjaksi. Kokemus oli hänen sanojensa mukaan voimaannuttava. Ihastuttavalla tavalla hän kertoi kirjallisuuden merkityksestä laajemminkin niin omassa kuin muidenkin elämässä.

Seppo Mallenius (vas.) ja Tuomo Holopainen
                                   

Tilaisuuden viimeisessä esityksessä keskusteltiin lukija Tuomo Holopaisen ja tuotantopäällikkö Seppo Malleniuksen johdolla siitä, millainen on hyvä äänikirja. Mielenkiintoista keskustelua käytiin muun muassa siitä, millaista ja kuinka persoonallista on hyvä luenta. Itseäni jäi myös kiehtomaan ajatus äänikirjan tulevaisuudesta. Millaiseksi tuotteeksi äänikirja kehittyy? Tervehtisin ilolla rohkeita, monimediaisia ja -ulotteisia kokeiluja. Niin ikään olisi hienoa, jos tilaisuudet, jossa kirjailijat lukevat teoksiaan ääneen, yleistyisivät. Kynnys äänikirjojenkin kuunteluun madaltuisi luultavasti monella.

Kiitos vielä Celia-kirjastolle kutsusta ja mukavista kohtaamisista niin vanhojen kuin uusienkin tuttujen kanssa. Ja kiitos ennen kaikkea Kirsille yhteisestä esiintymisestä! ❤️

Kommentit

  1. Kiitos vain itsellesi! <3 Tilaisuus oli ennen kaikkea innostava, koska kaikki olivat selvästi (ääni)kirjan asialle omistautuneita. Ongelmia on, mutta ne ovat ratkaistavissa, toivottavasti!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti