Siri Kolu: Me Rosvolat ja ryöväriliitto


Olen säästellyt Rosvoloiden viidettä osaa jo jonkin aikaa. Nyt arjen alettua aloin havaita itsessäni lukujumin ja keskittymiskyvyn puuttumisen oireita, joten arvelin Siri Kolun kerronnan elävöittävän vaikutuksen tulevan tarpeeseen. Olin oikeassa, Me Rosvolat ja ryöväriliitto oli juuri sopivaa lukemista aurinkoiseen viikonloppuun. Yhtä aurinkoiseen kuin kirjan kansikin on.

Viljan ja Rosvoloiden Iso-Hemmin opasjahti lähestyy suurta finaalia. Arvoituksen viimeiset esteet on vielä ylitettävä ja sitä varten Rosvolat ja Vainistot matkustavat Lappiin. On matkalla tosin muukin syy, Viljan rosvokummitäti Kaija on nimittäin menossa naimisiin. Kaijasta ei saa bridezillaa millään, mutta Viljan siskon Vanamon, eli Vaativan Veen, hääjärjestelyt meinaavat syöstä järjettömyyteen yhden jos toisenkin. Vilja ei kuitenkaan ehdi hääjärjestelyihin osallistua, sillä hänellä on muuta puuhaa. Pitää hankkia viimeinen puuttuva tavu Tunturien Turmalta ja eikö paikalle saavu kutsumattomia vieraitakin. Ja mitä pidemmälle häät etenevät, sitä enemmän kuokkavieraita ilmestyy. Kaijan ja Hanneksen häistä sukeutuvat oikeat rosvohäät, jotka samalla asettavat maantierosvojen yhteisölle aivan uudet suuntaviivat tulevaisuuteen.

Paitsi että Ryöväriliitto on täynnä mukavaa rosvoelämää, seikkailua ja kaverusten kohellusta, on teos myös hyvin lämminhenkinen, sanoisinko jopa romanttinen. Onhan tapahtumien keskiössä häät. Myös Viljan elämässä on pieniä romanttisia värinöitä, hyvin pieniä ja hyvin viattomia, mutta kuitenkin. Vanamo heittää kosteita silmäyksiä Johnnyyn ja jopa Viljan vanhemmat tuntuvat viettävän uutta kuherruskuukautta! Romanttista rakkautta enemmän kirja kuitenkin kertoo siitä syvästä rakkaudesta ja yhteenkuuluvuuden tunteesta, jota ystävät ja sukulaiset (olivatpa he sitten biologisia tai henkisiä) toisiaan kohtaan tuntevat. Ehkä jopa voidaan puhua jonkinlaisesta universaalista rosvojen välisestä rakkaudesta? ;)

Kirjan luettuani jäin miettimään, päättyikö kaikki tähän vai tuleeko tätä vielä lisää. Tuleehan?
Me Rosvolat -sarja on nimittäin kuten seikkailu tai suklaapirtelö: kun makuun pääsee, sitä haluaa vaikka kuinka paljon.

Siri Kolu: Me Rosvolat ja ryöväriliitto
Otava 2014
256s. 

Kommentit