Kim Izzo: Avioliitto Jane Austenin tapaan


En ole normaalisti chick litin ylin ystävä, mutta kesää varten latasin puhelimeen Kim Izzon Avioliitto Jane Austenin tapaan -romaanin, koska noh, nimessä mainittiin Jane Austen ja se yhdistettynä romantiikkaan sai heti Colin Firthin ja Hugh Grantin kaltaiset miehenkuvatukset laukkaamaan mielessäni (ilman paitaa). Ja juuri sitä tarina piti sisällään.

Kirjan päähenkilö on muotitoimittajan keikkoja tekevä 40-vuotias Kate, jolla on ollut epäonnea niin rakkaudessa, raha-asioissa kuin työelämässäkin. Jane Austen -fanina tunnettu Kate saa tehtäväkseen kirjoittaa hauskan artikkelin siitä, voiko Austenin ajan ohjeita hyvän (eli taloudellsisesti edullisen) avioliiton  järjestämiseksi noudattaa myös 2010-luvulla. Kun Kate kohtaa elämässään suuren surun, suistuu hän pikkuisen raiteiltaan ja päättää asettua itse koekaniiniksi. Kiikariin osuukin välittömästi hyvä kohde, rikas ja jonkin verran vanhempi Scott, mutta jostakin syystä ärsyttävä ja nukkavieru Griff sotkee naisen ajatukset jatkuvasti.

Avioliitto Jane Austenin tapaan sisältää oikeastaan kaikki ne kliseet, joiden vuoksi en chick litistä perusta. Vaikka itsekin olen jonkin verran kiinnostunut vaatteista ja muodista, en kertakaikkisesti jaksa sivusta toiseen jatkuvaa vaatekavalkadin esittelyä. Louis Vuittonin laukkuja suorastaan vilisee silmissä. Myöskin kielellisesti ja kerronnallisesti tarinassa oli paikoitellen takeltelua, mutta en saanut selville, johtuivatko ongelmat käännöksestä vai alkuperäisestä tekstistä. Juonen ennalta-arvattavuutta nyt ei kannata edes sen kummemmin mainita. MUTTA siitä huolimatta ja ehkä juuri siksi, olihan tämä samalla myös todella viihdyttävää luettavaa. Tällaisillekin kirjoille on ehdottomasti oma aikansa ja paikkansa ja minulla sattui olemaan juuri nyt tarve tällaiselle vaaleanpunaisen shampanjan kaltaiselle keveälle ja kuplivalle teokselle. Joskus haluaa vetää villasukat jalkaan, hakea pizzan ja kääriytyä vilttiin ja joskus haluaa lukea jotain, josta tietää tismalleen, mitä saa. Ja tässä romaanissa on se kaikki: kauniita vaatteita, komeita miehiä, hauskoja kommelluksia, luksuselämää, brittikartanoita, romantiikkaa ja takuuvarma onnellinen loppu.

Avioliitto Jane Austenin tapaan on oivallinen genrensä edustaja, vaikka loppu olisi minusta voinut olla pareminkin. Nyt se oli vähän pitkä ja vesitetty. Selkeä Hollywood-kaari oli kuitenkin havaittavissa ja Griff läikkyi mielessäni itsepintaisesti Hugh Grantina (kun taas Scott oli ilmiselvä Pierce Brosnan). Liekö tästä jo elokuva tekeillä? Syytä ainakin olisi, sillä puitteet olivat kohdallaan. Kuitenkin, esitettyäni kirjan tähän asti niin kovin kliseisessä valossa, haluan tehdä oikeutta ja nostaa esille yhteiskunnallisen ulottuvuuden. Nimittäin sellainenkin kirjassa on, ja hyvä onkin. Izzo kuvaa taitavasti sitä taloudellista epävarmuutta, mikä koko maailmaa on vaivannut vuoden 2008 jälkeen. Varallisuuden uusjako ei ole jäänyt pelkästään jo valmiiksi pienituloisten ongelmaksi, vaan myös Katen ja hänen ystäviensä kaltaisiin, keskiluokkaisiin ja hyvin toimeen tuleviin hipstereihin. Tällaisessa epävarmassa tilanteessa oman edun katsominen ja taloudelliset realiteetit nousevat pintaan aivan uudella tavalla. Nykypäivän linkitys 1800-luvun brittiyhteiskuntaan on ajatuksena suorastaan herkullisen nerokas.

Kim Izzo: Avioliitto Jane Austenin tapaan (The Jane Austen Marriage Manual 2012)
Schildts & Södertröms 2014 (Elisa E-kirja 2015)
344s
Suomentanut Sari Luhtanen

Kommentit

 1. Mä oon unohtanut tämän kokonaan! Oli mielessä kovasti kun ilmestyi, ja nyt on pakko kyllä lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, luulen, että saattaisit tykätä!

   Poista
  2. Krista, luulen, että saattaisit tykätä!

   Poista
 2. Minäkään en chic litistä perusta (tai ylipäätänsä viihdekirjallisuudesta), mutta en tiedä, pitäisikö minunkin joskus yrittää tätä siitä samasta syystä, että nimessä mainitaan Austen - josta kyllä perustan ja paljonkin. Oma kokemuksesi rohkaisee kyllä koettamaan!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti